Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Ο απόλυτος οδηγός για το ψήσιμο του οβελία

Δημοσιεύθηκε

στις

Πώς να σουβλίσετε αρνί ή κατσίκι το Πάσχα

Η Κυριακή του Πάσχα έφτασε, και σιγά – σιγά όλοι ετοιμάζουμε τα εργαλεία για ψήσιμο, με στόχο το πιο νόστιμο αρνί στη σούβλα.

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για σωστό ψήσιμο, ώστε το κρέας να είναι καλοψημένο και πεντανόστιμο.

 

Το άναμμα της φωτιάς

Προετοιμάζουμε την φωτιά χρησιμοποιώντας 8 – 10 κιλά κάρβουνα για το άναμμα. Ανάβουμε μία φωτιά, η οποία φροντίζουμε να έχει «καθίσει» προτού τοποθετήσουμε το κρέας.

Μόλις τα κάρβουνα κοκκινίσουν καλά, περιμένουμε να «κάτσει» η δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τοποθετούμε την σούβλα πάνω από την θράκα. Στη συνέχεια τοποθετούμε στην ψηλότερη σκάλα της ψησταριάς.

 

Το ψήσιμο

  • Στην αρχή τοποθετούμε στην υψηλότερη σκάλα στη ψησταριά τον οβελία, και βάζουμε τη θράκα κυρίως κάτω από τα πόδια και κάτω από τις σπάλες. Είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε δυνατή φωτιά κάτω από τη μέση και την κοιλιά του οβελία.
  • Δεν πρέπει να έχουμε κάρβουνα κάτω από την μέση του οβελία.
  • Φωτιά χρειαζόμαστε μόνο κάτω από τα πόδια και κάτω από τις σπάλες, δηλαδή τα χεράκια του.
  • Παράλληλα, γυρνάμε την σούβλα με μια μέση ταχύτητα, ούτε πολύ αργά, ούτε πολύ γρήγορα.
  • Στην αρχή πρέπει να το κρατήσουμε ψηλά, μέχρι να κατεβάσει τα ζουμιά του.
  • Ψήνοντας το αρνί ή το κατσίκι για περίπου 1 ώρα τα ζουμιά του αρχίζουν να κατεβαίνουν, είναι η στιγμή που τοποθετούμε τη σούβλα στην μεσαία σκάλα.
  • Είναι προτιμότερο να διατηρήσουμε τη σούβλα στην μεσαία σκάλα για το υπόλοιπο ψήσιμο. Αν χρειαστεί προς το τέλος του ψησίματος συμπληρώνουμε κάρβουνα και κάτω από τη μέση του αρνιού.
  • Για να καταλάβουμε ότι το κρέας επιλογής μας είναι έτοιμο πιέζουμε τις κλειδώσεις στα χέρια και τα πόδια του.
  • Ο οβελίας είναι έτοιμος όταν το κρέας ανοίγει, δηλαδή δεν προβάλει αντίσταση.

 

Χρήσιμες συμβουλές

Όχι πολύ δυνατή φωτιά (το κρέας θα αρπάξει από έξω και από μέσα θα είναι ωμό). Προτιμάμε να συντηρούμε μια μέτρια φωτιά για να πετύχουμε σωστό ομοιόμορφο ψήσιμο.

Καθ’ όλη την διάρκεια του ψησίματος, μπορούμε (και επιβάλλετε) να αλείφουμε τον οβελία με ένα μείγμα από λάδι, λεμόνι και ρίγανη για να βελτιωθεί η γεύση του και να γίνει λαχταριστή η πέτσα του.

Αν στο μενού της γιορτινής ημέρας έχετε προγραμματίσει και το πατροπαράδοτο κοκορέτσι, πρέπει να γνωρίζετε ότι στο ψήσιμο ακολουθούμε την αντίστροφη τεχνική: Πρώτα το τοποθετούμε χαμηλά, κοντά στην φωτιά για να πάρει χρώμα, και στη συνέχεια το ανεβάζουμε σε πιο ψηλή σκάλα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ