Κερατσινίου - Δραπετσώνας
Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας τιμά τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, όταν πάνω από 1.000.000 Έλληνες ξεριζώθηκαν από τις προγονικές τους εστίες και έφτασαν στον τόπο.
Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας εξέδωσε την εξής ενημέρωση: “Η άφιξη και η εγκατάστασή τους σημάδεψαν καθοριστικά την ελληνική κοινωνία, είναι σημαντικό στοιχείο της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, άφησε αποτύπωμα στη συλλογική μνήμη, στους τόπους και την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Οι πρόσφυγες ήρθαν κουβαλώντας τις μνήμες, τον πολιτισμό, τα τραγούδια και τις μουσικές τους κι έφεραν μια νέα πνοή όπου εγκαταστάθηκαν. Στους νέους τόπους αντίκρισαν τη ζωή και το μέλλον χωρίς να φοβηθούν και παρά τις δυσκολίες αγωνίστηκαν με χαμόγελο για ένα καλύτερο αύριο.
Η πόλη μας είναι πόλη κυρίως προσφυγική. Οι γειτονιές της δέχτηκαν τους βασανισμένους αυτούς ανθρώπους , αφουγκράστηκαν τις αγωνίες και τα όνειρά τους και μεγάλωσαν από τον μόχθο τους και τη θέλησή τους για ζωή και δημιουργία! Τα σημάδια της προσφυγικής παρουσίας είναι παντού γύρω μας, στον συνοικισμό των προσφυγικών στα Ταμπούρια, στις κατοικίες δίπλα και γύρω στην Ανάσταση, ανάμεσα στους δρόμους της Δραπετσώνας.
Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας τιμώντας την επέτειο και τον αγώνα των ανθρώπων που εγκαταστάθηκαν εδώ, σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς της πόλης θα προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις. Με τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες, μαζί με τους φορείς, θέλουμε να δημιουργήσουμε μικρά αλλά και μεγαλύτερα γεγονότα για τα 100 χρόνια προσφυγικής μνήμης στα σχολεία, στους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς, αναδεικνύοντας το μήνυμα ζωής αυτών των ανθρώπων, τον αγώνα τους , το παράδειγμά τους.
Πιστεύουμε βαθιά ότι ο λαός που δεν γνωρίζει και δεν αντλεί διδάγματα από το παρελθόν δεν μπορεί να χτίσει το μέλλον του, την προοπτική του.
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις αιτίες του ξεριζωμού και ταυτόχρονα να συμβάλουμε στον αγώνα για ειρήνη και πρόοδο, για να μην ξαναζήσει κανείς άνθρωπος σε καμιά γωνιά της γης το προσφυγικό δράμα.”