Connect with us

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

“Ο φάρος του μικρασιάτικου πολιτισμού”

Published

on


Σε κλίμα συγκίνησης και με συμμετοχή πολλών πολιτών τιμήθηκε και φέτος την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, η ημέρα μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής.
Την Κυριακή, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Νέα Ερυθραία, τελέστηκε, παρουσία του Δημάρχου Κηφισιάς, Γιώργου Θωμάκου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
«Η Νέα Ερυθραία του σήμερα είναι ο φάρος του Μικρασιατικού πολιτισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Γιώργος Θωμάκος στην σύντομη ομιλία του και συνέχισε «θεματοφύλακες της ιστορίας και της παράδοσης είμαστε εν δυνάμει όλοι μας και ειδικότερα το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ), η  Ένωση Μικρασιατών, η  Αδελφότητα Σιβρισαρίου, η Αδερφότητα  Αλατσατιανών και όλοι μαζί, θα διατηρήσουμε την παράδοση μας».
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς επεσήμανε επίσης πως η νέα διοίκηση θα ενισχύσει με μέσα και δράσεις το ΚΕΜΜΕ, ενώ παράλληλα τόνισε και τη προσφορά του σύγχρονου Νεοερυθραιώτη που πορεύτηκε και μεγάλωσε με δικούς του ανθρώπους που ένιωσαν την απώλεια και που φυσικά δεν ξεχνά τις ρίζες του, την ιστορία του και το πολιτισμό των προγόνων του.
Ο κ. Θωμάκος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον  Άγγελο Σικελιανό από τον πρόλογο του μυθιστορήματος “Αιολική γη” του Ηλία Βενέζη «…Είναι το μικρό μαντίλι με το φυλαγμένο από την πατρίδα χώμα. Εδώ πια δεν είναι η φωνή .Είναι η ίδια η σάρκα και το πνεύμα της Ιωνίας. Την κρατάμε, την αγγίζουμε, την ψάχνουμε σε αυτή τη χούφτα από το δικό της χώμα…. Η Ιωνία δε χάθηκε. Η Ιωνία ζει» με τα λόγια αυτά μας μετέφερε  92 χρόνια πριν στα ματωμένα χώματα του τόπου που αμαύρωσαν για πάντα τις σελίδες της ελληνικής ιστορίας.
Aκολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατών, από τον Δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο, την Ένωση Μικρασιατών και φορείς του Δήμου.


Ολοκληρώθηκαν οι “Αλλοτινές Πατρίδες”

Την Κυριακή ολοκληρώθηκε επίσης και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης «Αλλοτινές πατρίδες 2014» το οποίο περιελάμβανε μεταξύ άλλων, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς, ομιλίες με θέμα τον Ελληνισμό και την Μικρασιατική καταστροφή αλλά και τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ παλαιμάχων του Πανερυθραικού και του Απόλλωνα Σμύρνης.

Διαβάστε επίσης:

Αναμνήσεις από τις “Αλλοτινές Πατρίδες”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ