Connect with us

Αμαρουσίου

Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Το μήνυμα της Μαρίνας Πατούλη Σταυράκη

Published

on

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα άτομα με αναπηρία, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη Σταύρακη, απηύθυνε το δικό της μήνυμα.

«Κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία σηματοδοτώντας την υιοθέτηση του προγράμματος δράσης για τα ΑμεΑ.

Η συγκεκριμένη ημέρα προσφέρει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς, στις κοινωνίες και σε καθέναν από εμάς ξεχωριστά, να εστιάσουμε την προσοχή τους στα δικαιώματα και στις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Η.Ε, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πάνω από 168 χώρες έχουν πλέον υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), που τέθηκε σε ισχύ πριν μια δεκαετία. Παρότι αποτελεί θετική εξέλιξη ότι πάνω από δύο στα τρία απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση την αναπηρία, το 58% εγγυώνται το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην εργασία και το 63% το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία, ωστόσο, η ανθρωπότητα συνολικά απέχει ακόμη από το επιθυμητό επίπεδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία και τη θέση τους μέσα στην κοινωνία.

Πόλεις αφιλόξενες, στάσεις και συμπεριφορές που οδηγούν τα άτομα με αναπηρία στην εσωστρέφεια και στον αποκλεισμό μαρτυρούν ότι είναι πολλά ακόμα αυτά που ως κοινωνίες μπορούμε να κάνουμε για να ζουν με αξιοπρέπεια και ισοτιμία. Οφείλουμε ως κοινωνίες να διευρύνουμε το πεδίο της ανεκτικότητάς μας και να αποβάλλουμε τον φόβο μας απέναντι στη διαφορετικότητα. Να γίνει συνείδηση ότι η δύναμη της ψυχής που χαρακτηρίζει κάθε άτομο με αναπηρία δεν πρέπει περιστασιακά να αποτελεί στοιχείο θαυμασμού αλλά να κατανοήσουμε ότι αυτό που το διαφοροποιεί το καθιστά και ίσο, διεκδικώντας το ίδιο δικαίωμα στη ζωή και σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ