Connect with us

Κοινωνία

Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού – Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 145 χρόνια προσφοράς

Published

on

Την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου τίμησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) με μια εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρουσιάστηκαν οι πολυσχιδείς δράσεις του οργανισμού στην Ελλάδα αλλά και η συνεισφορά του σε διεθνείς κρίσεις, όπως στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος «για την πλούσια ανθρωπιστική δράση και τη βοήθειά τους προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό», καθώς και όλοι οι εθελοντές και οι εθελόντριες του οργανισμού, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Αντώνης Αυγερινός.

Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή να είμαι εδώ και να βλέπω τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και θέλω και από την πλευρά μου να τους ευχαριστήσω για τον αγώνα και την προσπάθεια την οποία κάνουν όλα αυτά τα χρόνια». Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Υγείας πάντα τον ΕΕΣ τον βλέπει ως κάτι περισσότερο από συνεργάτη. Στην πραγματικότητα, ο κάθε υπουργός αισθάνεται ότι είναι ένα κομμάτι ευρύτερο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σε όσες δράσεις χρειαστήκαμε, είχαμε δίπλα μας τον ΕΕΣ». Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι πλέον υφίσταται μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και του ΕΕΣ καθώς «το υπουργείο Υγείας ήθελε να δείξει ότι αυτή η συνεργασία που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια θα πρέπει να είναι θεσμοθετημένη. Μπορεί να έχει έναν κυρίαρχα συμβολικό χαρακτήρα αλλά πρωτίστως θέλαμε να δείξουμε ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει, έστω και με την υπογραφή ενός μνημονίου, ότι πολλές από τις δράσεις οι οποίες γίνονται -και της ίδιας της Πολιτείας- γίνονται ακριβώς επειδή συνδράμετε εσείς, οι εθελοντές του ΕΕΣ». Ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία», για το οποίο είπε ότι «μέγα εμβολιαστικά κέντρα στελεχώθηκαν από τους εθελοντές του ΕΕΣ».

«Το διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού έχει ριζωθεί στη συλλογική μας μνήμη ήδη από τη Μικρασιατική καταστροφή» είπε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, προσθέτοντας ότι το 1940 «οι νοσηλεύτριες του ΕΣ έγραψαν το δικό τους έπος». Όπως είπε η ίδια, «η ανθρωπιστική συμβολή δεν περιορίζεται στο παρελθόν. Το 2015 με την προσφυγική κρίση, εργαζόμενοι και εθελοντές βρέθηκαν στα νησιά μας προσφέροντας νύχτα και μέρα υποστήριξη και αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους από τον πόλεμο, διαθέτοντας κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και διερμηνείς». Επιπλέον, η κ. Ράπτη τόνισε την πρόσφατη συμβολή του ΕΕΣ «στις μεγάλες πυρκαγιές της Αττικής και της Εύβοιας, στους σεισμούς της Κρήτης, στις πλημμύρες της Καρδίτσας και της Ελασσόνας βρεθήκαμε εκεί, σταθήκαμε δίπλα στα κλιμάκια σας και βεβαίως είδαμε τους ερυθροσταυρίτες και τις ερυθροσταυρίτισες που βρέθηκαν δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη κιόλας στιγμή».

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Τζέσι Τόμσον (Jessie Thomson, Head of Delegation IFRC, Greece) υπογράμμισε ότι «κάθε χρόνο στις 8 Μαϊου γιορτάζουμε την αφοσίωση, τη συμπόνια, το θάρρος και τον αντίκτυπο που έχουν τα εκατομμύρια των εθελοντών που προσφέρουν βοήθεια, φροντίδα και υπηρεσίες που σώζουν ζωές στις κοινότητές τους». «Από την πανδημία του κόβιντ, στα σοβαρά καιρικά φαινόμενα, μέχρι τις ένοπλες συγκρούσεις, σχεδόν κανείς δεν έχει γλιτώσει τα τελευταία λίγα χρόνια, με τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στις κοινότητες μας να βάλλονται περισσότερο» είπε η κ. Τόμσον, προσθέτοντας ότι «και όμως κάποιος δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά για να βρει και να εμπνευστεί από πράξεις καλοσύνης. Κατά τη διάρκεια αυτών των ταραγμένων καιρών, εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι εντάχθηκαν ως εθελοντές». Η κ. Τόμσον ανέφερε ότι πλέον το κίνημα του Ερυθρού Σταυρού μετράει σχεδόν 15 εκατομμύρια εθελοντές, ενώ στην εκδήλωση σημειώθηκε ότι έχει παρουσία μέσω 192 οργανώσεων, προσφέροντας υπηρεσίες σε περίπου 160 εκατομμύρια πολίτες σε όλη την υφήλιο, κάθε χρόνο.

«Πρωτίστως σήμερα γιορτάζουμε τη γενέθλια ημέρα του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και εμπνευσμένου ανθρωπιστή, του Ερρίκου Ντυνάν ο οποίος είναι και ο ιδρυτής του κινήματός μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΣ Αντώνης Αυγερινός. «Είναι ο πρώτος ο οποίος τιμήθηκε το 1901 με βραβείο Νόμπελ. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος πραγματικά έκανε την επανάσταση στο ανθρωπιστικό εθελοντικό κίνημα. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος μετουσίωσε σε πράξη τα αισθήματα της αλληλεγγύης, του αλτρουϊσμού, της κοινωνικής συνοχής και είναι αυτός ο οποίος χάραξε και παρέδωσε σε εμάς τις επτά θεμελιώδεις αρχές του κινήματος που πρέπει να έχουμε ως οδηγό καθημερινά στις δράσεις και ενέργειες μας» είπε ο κ. Αυγερινός, υπενθυμίζοντας τις αρχές που είναι οι εξής: ανθρωπισμός, ανεξαρτησία, αμεροληψία, εθελοντισμός, ενότητα, ουδετερότητα, παγκοσμιότητα. Ο κ. Αυγερινός ανέτρεξε στην ιστορία του ΕΕΣ και τις δράσεις του οργανισμού ευχαριστώντας τους «χιλιάδες των εθελοντών που πίστεψαν στο όραμα, πίστεψαν στην ιδέα, τις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος και λάμπρυναν και καταύγασαν με τις απαράμιλλές, αλτρουιστικές δράσεις και ενέργειες τους τη μακρά και ιστορική διαδρομή του έθνους μας». Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι από ιδρύσεως του ΕΕΣ στις 10 Ιουνίου του 1877, με εθελόντριες και εθελοντές ο ΕΕΣ ήταν παρών σε όλους τους ελληνοτουρκικούς-ελληνοβαλκανικούς πολέμους, τον Α’ παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική καταστροφή και βεβαίως το έπος το οποίο γράφτηκε στον Β’ ΠΠ γιατί ο ΕΕΣ θρήνησε χιλιάδες εξαίρετες λαμπρές, εθελόντριες, νοσηλεύτριες, αδερφές νοσοκόμες τότε στον πόλεμο του ’40-’41» ενώ ο οργανισμός πλέον συμπληρώνει 145 χρόνια προσφοράς.

Αποδεχόμενος την τιμητική βράβευσή του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι «αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι ανάμεσά σας και να είμαι παρών και να βραβεύομαι στην πιο σημαντική ημέρα για εσάς, στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου. Μια ημέρα, που πρέπει όλοι μας να τιμούμε κάθε χρόνο και πιο δυναμικά. Διότι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αναγνωρίσουμε την ανεξάντλητη συμβολή και τα σπουδαία επιτεύγματα των εκατομμυρίων εθελοντών και στελεχών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι κάθε μέρα, με τις δράσεις και την παρουσία τους, προτάσσουν τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή». Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, «από τις 16 Ιουλίου 2020 όταν και υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας, μέχρι και σήμερα, υφυπουργείο Αθλητισμού και ΕΕΣ συνεργάζονται άψογα. Πορευόμαστε πλάι – πλάι, συμπαίκτες σε κάθε εγχείρημα, έχοντας ως κοινή στόχευση την άρτια οργάνωση και την καλύτερη δυνατή προβολή της χώρας μας! Και η συνεργασία μας αυτή οδηγεί στην ταύτισή μας με τις επιτυχίες όλων των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας την τελευταία διετία».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πάσης Ελλάδος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι του πυροσβεστικού σώματος, των λιμενικών αρχών, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, πρόεδροι φορέων και συλλογικοτήτων, εκπρόσωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, το προεδρείο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ, των περιφερειακών του τμημάτων και εθελοντές και εθελόντριες.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ