Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Περιήγηση στη Νέα Ιωνία του χθες και του σήμερα με ένα… κλικ – Ένας ψηφιακός διαδραστικός χάρτης για όλη την πόλη [Ρεπορτάζ]

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο δημιουργός και κάτοικος της Νέας Ιωνίας κ. Χρίστος Παπαναστασίου μας μιλά για το ενδιαφέρον και χρήσιμο αυτό εγχείρημα

Είχατε ποτέ την περιέργεια να δείτε πως ήταν η Νέα Ιωνία και οι γειτονιές της το μακρινό 1937; Μέσα από έναν διεξοδικό και πλήρως εμπλουτισμένο ψηφιακό χάρτη έχετε αυτή τη δυνατότητα και όχι μόνο, καθώς η διαδραστική εφαρμογή του κ. Χρίστου Παπαναστασίου σας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψετε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της Νέας Ιωνίας του χθες και του σήμερα μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό σας.

Ο κ. Χρίστος Παπαναστασίου, είναι Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής Msc Γ.Π.Α., με μεταπτυχιακό στο “Περιβάλλον και Ανάπτυξη” από το Ε.Μ.Π. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πάνω σε θέματα αμπελοοινικού τομέα, ως επιθεωρητής για την τήρηση απαιτήσεων εφαρμογής συστημάτων ποιότητας στη γεωργία και στην εκπαίδευση/κατάρτιση αγροτών. Ζει στη Νέα Ιωνία εδώ και 32 χρόνια και η αγάπη του για την ιστορική αυτή πόλη που γιορτάζει αυτές τις μέρες 100 χρόνια από την ίδρυσή της τον ώθησε να δημιουργήσει αυτόν τον χάρτη στα πλαίσια του μεταπτυχιακού του προγράμματος.

 

Ενότητες και μεθοδολογία

Με πληθώρα πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού κάθε επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τη Νέα Ιωνία μέσα από τις ενότητες: Βιομηχανία, Συνοικίες-Πλατείες, Υποδομές-Τοπόσημα, Αεροφωτογραφίες 1937-2010, Χάρτες, Φωτογραφίες 2017, Ρετρό.

Συνοπτικά η μεθοδολογία του κ. Παπαναστασίου στην έρευνα και δημιουργία της εφαρμογής περιλάμβανε μεταξύ άλλων: Βιβλιογραφική έρευνα, Λήψη και επεξεργασία αεροφωτογραφιών της περιοχής μελέτης από το 1937 έως το 2010, γεωαναφορά, έρευνα στο πεδίο και λήψη επίγειων φωτογραφιών σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος και προφορικές συνεντεύξεις, δημιουργία ψηφιακού ιστορικού χάρτη (Story Map) με τη βοήθεια του κατάλληλου λογισμικού.

 

Χ. Παπαναστασίου: “Η πληροφορία θέλει αρκετό ψάξιμο και διασταύρωση”

 

Ο Χ-τύπος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Παπαναστασίου για αυτό το εγχείρημα με τον ίδιο να μας αποκαλύπτει μεταξύ άλλων τι ήταν αυτό που τον δυσκόλεψε: “Η πληροφορία θέλει αρκετό ψάξιμο και θέλει και διασταύρωση. Προσπαθούσα όσο ήταν δυνατόν να διασταυρώνω κάποια στοιχεία από διάφορες πηγές, ώστε να είναι αξιόπιστα. Δύσκολο βέβαια ήταν και να μεταφέρω τις πηγές μου και στο έντυπο κομμάτι της εργασίας, αλλά και στην ψηφιακή εφαρμογή. Δηλαδή ακόμα και στις φωτογραφίες “Ρετρό” που είναι πάνω από 100, προσπαθώ όπου είναι δυνατόν και έχω βρει την πηγή, να την αναφέρω, έστω κι αν είναι δευτερογενής.”

 

 

 

Ακόμη, στο αν έχει σκέψεις να επεκτείνει την εφαρμογή, ακόμα και για άλλες πόλεις, μας ανέφερε: “Έχω αφιερώσει αρκετό χρόνο για την εφαρμογή αυτή, και εκείνο το διάστημα ουσιαστικά ήμουν σε εκπαιδευτική άδεια, οπότε να φανταστείτε αν θα ήθελα αυτό να το κάνω και για κάποια άλλη πόλη, αυτό απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι κάτι που με ενδιαφέρει γενικά, αρκεί να βρεθεί ο χρόνος και το κίνητρο.”

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι ο κ. Παπαναστασίου διατηρεί τη σελίδα “Διαδραστικός Οδηγός Πόλης Για Τη Νέα Ιωνία Αττικής” (www.facebook.com/OdigosPolisNeaIonia), για την προώθηση της εφαρμογής.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ