Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πρωτόγνωρα Χριστούγεννα: Οδηγός… επιβίωσης για ρεβεγιόν και ψώνια

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρωτόγνωρες καταστάσεις θα βιώσει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, καθώς η επέλαση του κορονοϊού, αλλάζει άρδην τα δεδομένα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή όλων μας, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στη χαμηλή αγοραστική κίνηση, στους άδειους δρόμους και τα άδεια καταστήματα μετά τις εννέα το βράδυ.
Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι η συμπεριφορά μας την περίοδο των γιορτών θα κρίνει την επόμενη ημέρα και εκφράζουν φόβους για αναζωπύρωση της πανδημίας και ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι παρά τη μείωση των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το ερώτημα είναι πως θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρόνια, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν οικογενειακές στιγμές και γλέντια του παρελθόντος.

Ο οδηγός επιβίωσης του «Χτύπου» μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε τις ημέρες των γιορτών:

  • Ρεβεγιόν: Η απόφαση ορίζει ότι επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι και εννέα άτομα από δύο οικογένειες σε σπίτια για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο μεγάλης διασποράς του ιού λόγω των συναθροίσεων για το ρεβεγιόν. Προειδοποιούν μάλιστα ότι οι συγκεντρώσεις στα σπίτια αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, καθώς έχει υπολογιστεί ότι οκτώ λεπτά αρκούν για να μεταδοθεί ο ιός σε κλειστό χώρο. Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολογίας Χ. Γώγο οι φετινές γιορτές πρέπει να γίνουν παρέα μόνο με τα άτομα μιας οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι. Όπως εξήγησε οι αριθμός «9» δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι. «Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας, δεν πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια», είπε με νόημα ο καθηγητής.
  • Μετακίνηση με κωδικό: Ως προς τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που γίνεται το ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033. Πρόκειται για τον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο. Το γεγονός πάντως ότι παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00,σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του. Κι αυτό γιατί δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί το λόγο για τον οποίο μετακινήθηκε. Στην πράξη δηλαδή, ή το ρεβεγιόν θα λήξει πολύ νωρίτερα από τις 22:00 για να επιστρέψει κανείς στο σπίτι του ή θα πρέπει να διανυκτερεύσει στο συγγενικό ή φιλικό σπίτι που έχει μεταβεί.
  • Λειτουργία εκκλησιών: Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, οι ναοί την ημέρα των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά και την ημέρα των Φώτων,  θα μπορούν να πραγματοποιήσουν λειτουργίες με παρουσία πιστών. Με τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω. Στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, για τις εκκλησίες προβλέπεται ένα πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς. Τα Θεοφάνια πάντως απαγορεύεται τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών. Η μεγάλη ανησυχία έχει σχέση με τις παραινέσεις μεμονωμένων ιερέων που καλούν τους πιστούς να πάνε στις εκκλησίες παρά τις απαγορεύσεις.
  • Click away: Οι αγορές όπως τις είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια αποτελούν πλέον παρελθόν. Μικρά και μεγάλα καταστήματα κινούνται πλέον στους ρυθμούς του click away, με την ελπίδα να σώσουν ότι μπορούν από τον τζίρο που έκαναν. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στο ότι ο πελάτη κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω POS αλλά έξω από το κατάστημα.
  • Drive through: Η νέα μέθοδος πώλησης, επιτρέπει την παραλαβή των προϊόντων μέσα από το αυτοκίνητο και αφορά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Βασική προϋπόθεση για τις drive through αγορές, είναι ο πελάτης να προπληρώνει την παραγγελία διαδικτυακά, λόγω του ότι δεν επιτρέπονται συναλλαγές με μετρητά και POS. Ο πελάτης θα πρέπει δηλαδή πρώτα να πληρώσει και μετά από προκαθορισμένο ραντεβού- συνήθως μισή ώρα μετά-, ο υπάλληλος θα του παραδώσει το προϊόν ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητό του. Καταστηματάρχες χρησιμοποιούν ακόμη και βιντεοκλήσεις για να παρουσιάσουν το εμπόρευμα τους στους πελάτες , οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα εντός 14 ημέρων να επιστρέψουν τα προϊόντα που αγόρασαν.

Προβληματισμός
Ο εμπορικός κόσμος δεν κρύβει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που έχει πανδημία και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους για χιλιάδες «λουκέτα» εντός του 2021.
Ο προβληματισμός είναι πιο έντονος από ποτέ, καθώς τα στοιχεία έρευνας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, δείχνουν ότι μόλις ένας στους τέσσερις θα χρησιμοποιήσει το click away.
Εάν προσθέσει κανείς ότι τα νοικοκυριά δηλώνουν ότι κατά μέσο όρο θα κόψουν κατά 34% τα έξοδα για τις εορτές και ότι μόλις το 5% θα ξοδέψει πάνω από 500 ευρώ, γίνεται σαφές ότι τα δύσκολα μόλις άρχισαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ