Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Στον Αύγουστο εναποθέτει τις τελευταίες ελπίδες η τουριστική αγορά

Published

on

Τα «ρέστα» τους για τον Αύγουστο παίζουν οι ξενοδόχοι της χώρας, δεδομένων των ασθενικών κρατήσεων που καταγράφονται για τον μήνα Ιούλιο, ο οποίος παραδοσιακά αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς μήνες του καλοκαιριού.

Όπως τονίζουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς στο insider.gr, ο αριθμός των μέχρι στιγμής κρατήσεων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με την μερίδα του λέοντος να κρατά η ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά να καταγράφουν ιστορικό χαμηλό κρατήσεων, λόγω του ότι η μετακίνηση προς αυτά απαιτεί μέσο μαζικής μεταφοράς, γεγονός που εντείνει τους δισταγμούς εγχώριων και ξένων ταξιδιωτών.

Μετά και το νέο κύμα ακυρώσεων το οποίο πυροδότησε η απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτικό τεστ που θα πρέπει να έχει  πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 72 ώρες πριν εισέλθουν τουρίστες στη χώρα από τον Προμαχώνα, οι ξενοδόχοι της χώρας επικεντρώνουν τις ελπίδες τους για τον Αύγουστο. Παράλληλα πολλοί εξ αυτών τονίζουν ότι εξετάζουν να κλείσουν τα εποχιακά τους καταλύματα ακόμα και στις αρχές Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ζημιά.

Να σημειωθεί ότι η πληρότητα στη Βόρεια Ελλάδα η οποία κυμαινόταν στο 40% έπεσε στο 20% μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων κι εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Αντίστοιχα χαμηλά κινείται και η πληρότητα στους λοιπούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας, 15%-30% την ώρα που μόνο το 50% με 70% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας έχει ανοίξει τις πύλες τους, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

«Χαμηλές πτήσεις» στα αεροδρόμια της χώρας

Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν και οι λίγες αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας. Ειδικότερα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, όπου και άνοιξαν και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όχι βέβαια για όλες τις χώρες, η επιβατική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 70-80% σε σχέση με πέρυσι, με το ποσοστό να καταγράφει μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον προορισμό.

Ενδεικτική ήταν η εικόνα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου όπου οι πτήσεις εξωτερικού το πρώτο δεκαπενθήμερο ήταν 83.000 από τις 304.000 που ήταν πέρυσι. Εξίσου και στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι αφίξεις έφτασαν τις 30.000 από τις πλέον των 150.000 που ήταν πέρυσι. Απώλειες της τάξης του 80% καταγράφηκαν και στο έτερο premium νησιωτικό αεροδρόμιο της χώρας, αυτό της Σαντορίνης, σε σχέση με τα περσινά νούμερα. Από τις 70 πτήσεις την ημέρα που ήταν πέρυσι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου είχαμε 18 πτήσεις ημερησίως οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10 πτήσεις από όταν άνοιξε η Βρετανική αγορά για την χώρα μας.

Οι «χαμηλές πτήσεις» είναι χαρακτηριστικό και των 14 περιφερειακών αεροδρόμιων που διαχειρίζεται η Fraport Greece με την επιβατική κίνηση να ανέρχεται σε σχεδόν 263.000 επιβάτες το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σημειώνοντας πτώση ύψους 83,8% σε σχέση με το 2019, όταν την ίδια περίοδο η κίνηση έφτασε τα 1,622 εκατ. επιβάτες.

Το κλίμα επιδεινώνει και η μικρή κίνηση εγχώριων τουριστών, εικόνα που θα μπορούσε να βελτιωθεί τον επόμενο μήνα αφενός γιατί θα ενεργοποιηθούν τα voucher για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού κι αφετέρου γιατί ο Αύγουστος είναι σταθερά ο προτιμητέος μήνας για διακοπές των Ελλήνων.

Οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι θα είναι ικανοποιημένοι αν διασφαλίσουν για τον πιο «καυτό» μήνα του καλοκαιριού το 30% με 40% της περσινής ζήτησης. Μέχρι στιγμής πάντως η πτώση σε διεθνές επίπεδο υπολογίζεται στο 87,9%ενώ σε επίπεδο εσωτερικού καταγράφηκε μείωση κατά 62,1%.

Μεγάλο το κενό στις ταξιδιωτικές εισπράξεις

Το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχτεί ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος άμεσα κι έμμεσα εισφέρει περί το 25% του ΑΕΠ της χώρας επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά τον Μάιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν μείωση κατά 99,2%, και διαμορφώθηκα στα 13 εκατ. ευρώ, έναντι 1.566 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ μείωση κατά 98,2% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Μάιος 2020: 4 εκατ. ευρώ, Μάιος 2019: 228 εκατ. ευρώ).

Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 97,7%, καθώς και στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 62,9%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 0,8% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 2,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Αντίστοιχα οι εισπράξει για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαϊου μειώθηκαν κατά 78,5% και οι αφίξεις κατά κατά 63,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να αυξηθεί κατά 706 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και να διαμορφωθεί στα 5,6 δισ. ευρώ. Πηγή: insider.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ