Connect with us

Κοινωνία

Σύσκεψη για την ένταξη παιδιών Ρομά στα σχολεία του Δήμου Σπατών

Published

on


Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρου Φιλίππου, στο δημαρχείο Σπάτων – Αρτέμιδος με κύριο θέμα την ένταξη των παιδιών του οικισμού των Ρομά στα Σπάτα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του δήμου ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση της νέας γενιάς Ρομά στην εκπαίδευση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης από τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μάρκου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Νικός Κρόκος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Παύλος Ιωακείμ, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης κ. Χρήστος Ποθουλάκης και η Κοινωνική Λειτουργός κα Μαριέττα Λεοντάρη, από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής η Διευθύντρια κα Βασιλική Ξυθάλη, από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής η Κοινωνική Λειτουργός κα Δήμητρα Ινδού, εκ μέρους του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο Συντονιστής Διαμεσολαβητής του Προγράμματος «Εκπαίδευση των Παιδιών Ρομά»  κ. Κωνσταντίνος Παϊτέρης και η συνεργάτης του Πανεπιστημίου κα Μαρία Νικηφόρου, καθώς και αντιπροσωπεία του οικισμού Ρομά Σπάτων με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Ταρζάν.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκαν από όλες τις πλευρές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις, οι οποίες είχαν ως κοινή διαπίστωση ότι η σχολική φοίτηση των παιδιών Ρομά, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζεται από απουσία ή περιορισμένη παρακολούθηση στην προσχολική εκπαίδευση, μικρό ποσοστό εγγραφής στο δημοτικό σχολείο, καθυστερημένη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία σε προχωρημένη ηλικία, πρόωρη διακοπή πριν την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και χαμηλή επίδοση σε σχέση με τον υπόλοιπο μαθητικό πληθυσμό. Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στον οικισμό των Σπάτων διαμένουν 35-40 παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, τα οποία σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο, δεν έχουν τη δυνατότητα φοίτησης σε σχολείο λόγω της έλλειψης χώρου – αιθουσών. Συμφωνήθηκε, ωστόσο, να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενταχθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (προνήπια και νήπια) αλλά και της 1ης τάξης του δημοτικού (15 παιδιά συνολικά) στα ήδη υπάρχοντα σχολεία. Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση ότι θα γίνει από την πλευρά του δήμου κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία.
Από την πλευρά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, η κα Ξυθάλη δήλωσε ότι επειδή τα παιδιά δεν έχουν μέχρι σήμερα εγγραφεί στα σχολεία, αμέσως μόλις της δοθεί ο κατάλογος με τα στοιχεία τους, θα προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για να γίνει εφικτή η εγγραφή τους, καθώς πλέον οποιαδήποτε αίτηση θεωρείται εκπρόθεσμη.
Επιπλέον, συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενός χώρου εντός του οικισμού των Ρομά, που θα λειτουργήσει όταν εξασφαλιστεί η διάθεση εκπαιδευτικού προσωπικού για τον σκοπό αυτό, ως μια άτυπη σχολική μονάδα για την προετοιμασία ένταξης των παιδιών του οικισμού στα σχολεία. Αυτή η διαδικασία κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική για την εξοικείωσή τους με τον εκπαιδευτικό θεσμό, την ομαλή εκπαιδευτική τους ένταξη και τη μετέπειτα σχολική τους πορεία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής δεσμεύθηκε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής και όλων των αρμόδιων φορέων, αλλά και εκπροσώπων των οικισμών Ρομά της Ανατολικής Αττικής για να εξεταστούν οι δυνατότητες κοινωνικής στήριξης τους μέσω προγραμμάτων της Περιφέρειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ