Ελλάδα
Τέλος οι χειρόγραφες συνταγές στα φαρμακεία από 1η Ιουνίου

Μόνο ηλεκτρονικές συνταγές θα μπορούν να εκδίδουν οι γιατροί και να εκτελούν τα ιδιωτικά φαρμακεία από την 1η Ιουνίου.
Σύμφωνα έγγραφο της φαρμακευτικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ ενημερώνει πως από 1η Ιουνίου 2022 όλες οι συνταγές φαρμάκων θα εκδίδονται και θα εκτελούνται μόνο μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία εκκαθάρισης των ιδιωτικών φαρμακείων.
Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, «προκειμένου να είναι δυνατή η μετάβαση στην νέα διαδικασία και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων θα πρέπει η έκδοση χειρογράφων συνταγών από τους γιατρούς να γίνεται έως τις 10 Μαΐου 2022». Αντίστοιχα, εκτέλεση αυτών των συνταγών στα ιδιωτικά φαρμακεία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά επαναλαμβανόμενες συνταγές που έχουν εκδοθεί χειρόγραφα και πρόκειται να εκτελεστούν στα ιδιωτικά φαρμακεία μετά την 20ή Μαΐου, διευκρινίζεται ότι θα πρέπει να επανεκδοθούν από τους ιατρούς ηλεκτρονικά.
Από την άλλη, όμως, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων ΕΣΥ «εξακολουθούν να εκτελούν χειρόγραφες συνταγές και μετά από την παραπάνω προθεσμία για τις περιπτώσεις φαρμάκων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έχουν εκδοθεί χειρόγραφες συνταγές».
Σύμφωνα με ενημέρωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τα μέλη του, η εξέλιξη κατέστη δυνατή καθώς η ΗΔΙΚΑ, η υπεύθυνη αρχή για το περιβάλλον του e-prescription, ολοκλήρωσε τις διεργασίες για «την εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης των συνταγών με γαληνικά σκευάσματα, φάρμακα εξωτερικού μέσω ΙΦΕΤ, εμβολίων απευαισθητοποίησης, σκευασμάτων φυσίγγων μικρού όγκου σε πολλαπλή συσκευασία».
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, αντιστοίχως και οι περισσότερες εταιρίες προγραμμάτων λογισμικού των φαρμακείων, έχουν ενεργοποιήσει (μέσω API) την εκτέλεση των ηλεκτρονικών συνταγών για τις παραπάνω περιπτώσεις, απευθείας από τα προγράμματα που εκτελούμε τις υπόλοιπες συνταγές.
Όπως διευκρινίζεται προς τους φαρμακοποιούς της χώρας, από 1 Ιουνίου όλες οι συνταγές θα εκδίδονται και θα εκτελούνται μόνο μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, «ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας εκκαθάρισης των συνταγών με τον Τακτικό έλεγχο».
«Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που αναμένεται να γίνει το προσεχές χρονικό διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να επανέλθουμε και να αναφερθούμε αναλυτικά στο συγκεκριμένο θέμα», καταλήγει η ανακοίνωση.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας5 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ανακοινώσεις3 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ