Connect with us

Ελλάδα

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Οι 12 αλλαγές του εντύπου Ε1

Published

on

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες προκειμένου εως το τέλος του Μαρτίου να ανοίξει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ήδη τα νέα έντυπα δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ και πλέον απομένει να ολοκληρωθει η διαδικασία ενημέρωσης των προ συμπληρωμένων στοιχείων προκειμένου να ανέβουν στην εφαρμογή. Ο φορος που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται εως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία εως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Καμία αλλαγή δεν αναμένεται να υπάρξει στη έκπτωση του 3% για τους υπόχρεους που θα επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Το νέο εντύπου Ε1 εχει αρκετές αλλαγές, μεταξύ άλλων για οσους αποφασίσουν να «μεταναστεύσουν» φορολογικά στην Ελλάδα, για εκείνους που κατέγραψαν ζημίες μέσα στο 2021 αλλά και για αυτούς που πληρώνουν ενοίκια για τους ίδιους ή τα παιδιά. Το νέο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, περιλαμβάνει 12 αλλαγές οι οποίες έχουν γίνει:

1) Στον ΠΙΝΑΚΑ 2 που φέρει τον τίτλο «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ», προστέθηκε η παράγραφο 21 με το ερώτημα «Έχετε υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ για εισόδημα από μισθωτή εργασία;». Δεξιά από το ερώτημα αυτό, υπάρχουν οι νέοι κωδικοί 043 και 044, τους οποίους πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που απαντούν καταφατικά στο εν λόγω ερώτημα.

Για τη συμπλήρωση των κωδικών αυτών οι εν λόγω φορολογούμενοι οφείλουν να «κλικάρουν» πάνω στον αριθμό 1 που βρίσκεται δίπλα από την λέξη «ΝΑΙ». Η συμπλήρωση των κωδικών αυτών πρέπει να γίνει από όσους φορολογούμενους απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2021 εισόδημα από μισθωτή εργασία στην Ελλάδα και μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.

Οι φορολογούμενοι αυτοί – εφόσον δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε (5) από τα έξι (6) έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας τους στην Ελλάδα και εφόσον έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία – απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματός που απέκτησαν το 2021 από μισθωτή εργασία στην Ελλάδα.

2) Στον ΠΙΝΑΚΑ 4Ε, που φέρει τον τίτλο «ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΑΞΙΑ» προστέθηκε η παράγραφο 5 «Ζημιές προηγούμενων φορ. Ετών από μεταβίβαση τίτλων ημεδαπής ή αλλοδαπής της παρ. 1 άρθρου 42 Κ.Φ.Ε.» και δίπλα οι νέοι κωδικοί 873 – 874.

Κι αυτό διότι από το φορολογικό έτος 2021 και έπειτα, η μεταφερόμενη ζημία προηγουμένων ετών, η οποία προέκυψε από μεταβίβαση τίτλων ημεδαπής ή αλλοδαπής της παρ. 1 άρθρου 42 Κ.Φ.Ε. (μετοχές σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά, μετοχές και άλλες κινητές αξίες εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5%, μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες, κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα και παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα) αναγράφεται, στους νέους κωδικούς 873-874 και αφαιρείται από το κέρδος του τρέχοντος έτους κατά την εκκαθάριση.

Η μεταφερόμενη ζημία, η οποία προέκυψε εντός του φορολογικού έτους 2021, από μεταβίβαση τίτλων ημεδαπής ή αλλοδαπής της παρ. 1 άρθρου 42 Κ.Φ.Ε. πρέπει να αναγράφεται από φέτος ξεχωριστά στους ήδη υφιστάμενους κωδικούς 871-872 της παράγραφος 4 του ΠΙΝΑΚΑ 4Ε.

3) Στον ΠΙΝΑΚΑ 6, που φέρει τον τίτλο «ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΟΣΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ» έχουν καταργηθεί οι κωδικοί 305-306 της παράγραφος 11 στους οποίους μέχρι πέρυσι αναγράφονταν από τους φορολογούμενους τα καθαρά ποσά του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), εφόσον για τα ποσά αυτά δεν υπήρχε ηλεκτρονική πληροφόρηση. Η κατάργηση των κωδικών αυτών έγινε επειδή το ΕΚΑΣ καταργήθηκε.

4) Στον ΠΙΝΑΚΑ 6 καταργήθηκαν και οι κωδικοί 335-336 της παράγραφος 12, στους όποιους μέχρι πέρυσι προσυμπληρώνονταν από την Α.Α.Δ.Ε. τα καθαρά ποσά του ΕΚΑΣ, επειδή το επίδομα αυτό καταργήθηκε.

5) Οι παράγραφοι 13 – 22 του ΠΙΝΑΚΑ 6 αναριθμήθηκαν σε παραγράφους 11 – 20, λόγω της κατάργησης των παραπάνω κωδικών.

6) Στον ΠΙΝΑΚΑ 6 στην παράγραφο 11 «Ενοίκιο που πληρώσατε για κύρια κατοικία της οικογένειας» προστέθηκαν οι κωδικοί 081,082,083 δίπλα από τους οποίους πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.

7) Στον ΠΙΝΑΚΑ 6 στην παράγραφο 12, «Ενοίκιο που πληρώσατε για κατοικία παιδιών της οικογένεια που σπουδάζουν στο εξωτερικό» προστέθηκαν οι κωδικοί 084,085,086 δίπλα από τους οποίους πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.

8) Στον ΠΙΝΑΚΑ 6 καταργήθηκε ο διαχωρισμός των κωδικών 817, 819 και 821 σε πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν και προστέθηκαν οι κωδικοί 818-820-822. Οι νέοι κωδικοί 818, 820, και 822 πρέπει να συμπληρώνονται από την σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή σε περίπτωση που η μίσθωση αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον σύζυγο-υπόχρεο.

9) Στον ΠΙΝΑΚΑ 6 στην παράγραφο 13 «Ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν» προστέθηκε ο κωδικός 087 δίπλα από τον οποίο πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.

10) Ο τίτλος του ΠΙΝΑΚΑ 7 άλλαξε από «ΠΟΣΑ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Ή ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ», που ήταν μέχρι πέρυσι, σε «ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Ή ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ».

11) Στον ΠΙΝΑΚΑ 7 προστέθηκε παράγραφος 13 με τίτλο «Ποσό που καταβλήθηκε στους ΕΛΚΕ από μη ασκούντες ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα». Δίπλα προστέθηκαν και οι νέοι κωδικοί 633 – 634. Στους κωδικούς αυτούς συμπληρώνεται το ποσό που καταβλήθηκε εντός του φορολογικού έτους 2021 στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι., από φορολογούμενους καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, κατ’ εφαρμογή της διάταξης της περ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4009/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 113 παρ. 1 ν. 4821/2021 και αφορά στα έτη 2018 και επόμενα.

Σύμφωνα με τη διάταξη της περ. ε’ της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4009/2011, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 68 παρ. 1 ν. 4758/2020, το ποσό που καταβάλλεται από κάθε υπόχρεο Καθηγητή ή υπηρετούντα λέκτορα για οφειλές του έτους 2018 και εξής εκπίπτει από τη φορολογική δήλωση που υποβάλλεται κατά το επόμενο φορολογικό έτος, επομένως τα ποσά που καταβλήθηκαν το έτος 2021 και αφορούν σε οφειλές των ετών 2018 έως και 2021 αφαιρούνται από τα εισοδήματα όλων των κατηγοριών που θα περιληφθούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

12) Στον ΠΙΝΑΚΑ 8 που φέρει τον τίτλο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ» προστέθηκε ο κωδικός 033. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην παράγραφο 1 του ΠΙΝΑΚΑ 8 δηλώνονται διακριτά τα κοινά τέκνα του υπόχρεου και της συζύγου/ΜΣΣ, καθώς και τα τέκνα καθενός εξ αυτών που δεν έχουν αποκτήσει από κοινού (μη κοινά τέκνα).

Ειδικότερα, οι σχετικοί κωδικοί συμπληρώνονται ως εξής:

– στον κωδικό 003 συμπληρώνεται από τον υπόχρεο ο συνολικός αριθμός των τέκνων του, ήτοι ο αριθμός των κοινών τέκνων με τη σύζυγο και των μη κοινών τέκνων του.

– στον κωδικό 004 συμπληρώνεται από τη σύζυγο ο αριθμός των μη κοινών τέκνων της.

– στο νέο κωδικό 033 συμπληρώνονται από τον σύζυγο, ο αριθμός των μη κοινών τέκνων του.

Για την εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που προβλέπει προσαύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται υπόψη για τον υπόχρεο ο κωδικός 003 και για τη σύζυγο/ΜΣΣ αθροιστικά οι κωδ. 004 και 003 αφαιρούμενου του πλήθους των τέκνων του νέου κωδικού 033.

Σε περίπτωση που οι γονείς των τέκνων δεν υποβάλουν από κοινού δήλωση μπορεί να συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του έτερου γονέα.

e1a

Με άλλες οδηγίες της ΑΑΔΕ διευκρινίζονται τα εξής:

Δηλώσεις συζύγων: Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/ΜΣΣ δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά..

*Κάτοικοι εξωτερικού: Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2021, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2022.

Ανήλικο τέκνο: Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα, όπως ορίζουν οι διατάξεις της ίδιας παραγράφου.

Τροποποιητικές δηλώσεις:  Για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, για την καταβολή των οποίων αποστέλλεται σχετική πληροφορία στη φορολογική διοίκηση από τον καταβάλλοντα αυτά, υποβάλλονται κατ’ εξαίρεση με χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

Εισφορά αλληλεγγύης: Ειδικά για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στο δημόσιο τομέα και τις συντάξεις.

*Ανείσπρακτα ενοίκια: Συμπληρώνονται πρώτα στο έντυπο Ε2 εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της, και έχουν προσκομιστεί στη Δ.Ο.Υ. ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών πριν από την υποβολή της δήλωσης.

*Νέοι επιτηδευματίες: Οι κωδ. 017-018 του Ε1 συμπληρώνονται από όσους φορολογούμενους υποβάλλουν δήλωση και έχουν κάνει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1.1.2019 και μετά, καθόσον για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητας τους, εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 4,5% από 9% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα ή και αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μέχρι 10.000 ευρώ.

*Περιουσία στο εξωτερικό: Οι κωδικοί 029-030 συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο στην περίπτωση που αποκτά εισοδήματα ή/και έχει περιουσία ή/και τηρεί χρηματοοικονομικό λογαριασμό στην αλλοδαπή και επιλέγεται ή συμπληρώνεται η χώρα.

*Φιλοξενούμενοι: Οι κωδ. 007-008 του Ε1 συμπληρώνονται από όσους φιλοξενούν ενήλικες υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης. Τα στοιχεία που συμπληρώνονται είναι ο ΑΦΜ του φιλοξενούμενου, τα τ.μ. του ακινήτου και οι μήνες φιλοξενίας.

Συνταξιούχοι από το εξωτερικό: Οι κωδικοί 041- 042, είναι προσυμπληρωμένοι και αφορούν στους φορολογούμενους που λαμβάνουν σύνταξη από την αλλοδαπή και μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Οι φορολογούμενοι αυτοί φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους.

Εργαζόμενοι από το εξωτερικό: Οι νέοι κωδικοί 043-044, οι οποίοι είναι προσυμπληρωμένοι αφορούν στους φορολογούμενους που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Γ ΚΦΕ και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.

*Αγροτικές επιδοτήσεις: Για το φορολογικό έτος 2021 όλες οι κατηγορίες των εισοδηματικών αγροτικών επιδοτήσεων/ενισχύσεων, κατά το μέρος που δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και κατά τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1.

Μερίσματα: Τα προμερίσματα ΑΕ, καθώς και οι προσωρινές απολήψεις ΕΠΕ και ΙΚΕ, αναγράφονται μόνο αν αποτελούν εισόδημα του φορολογικού έτους 2021, δηλαδή έχουν καταβληθεί κατά το φορολογικό έτος 2020 αλλά εγκρί-θηκαν από το αρμόδιο όργανο κατά το φορολογικό έτος 2021. Αυτά που καταβλήθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος 2021, αλλά θα εγκριθούν κατά το 2022 δεν αναγράφονται, διότι θα αποτελέσουν εισόδημα του φορολογικού έτους 2022.

*Πρόγραμμα Γέφυρα: Στους κωδικούς 727-728 του Ε1 αναγράφονται αθροιστικά τα ποσά που κατέβαλε ο ίδιος ο φορολογούμενος και η συνεισφορά του Δημοσίου (πρόγραμμα «Γέφυρα»), για τις δόσεις που αφορούν στην αποπληρωμή των πάσης φύσεως δανείων προς χρηματοδοτικούς φορείς, τα οποία εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια στην κύρια κατοικία του οφειλέτη. Η συνεισφορά του Δημοσίου με το πρόγραμμα «Γέφυρα» αναγράφεται και στους κωδικούς 781-782 στην επιλογή «Λοιπές περιπτώσεις».

*Ανακαίνιση ακινήτων: Στους κωδικούς 627- 628 του Ε1 συμπληρώνεται το συνολικό ποσό των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους 2021 και αφορούν στη λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων. Οι δαπάνες μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 4 ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.

Καθηγητές ΑΕΙ: Στους νέους κωδικούς 633-634 συμπληρώνεται το ποσό που καταβλήθηκε εντός του φορολογικού έτους 2021 από φορολογούμενους καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι., και αφορά στα έτη 2018 και επόμενα. Το ποσό που καταβάλλεται από κάθε υπόχρεο Καθηγητή ή υπηρετούντα λέκτορα για οφειλές του έτους 2018 και εξής εκπίπτει από τη φορολογική δήλωση που υποβάλλεται κατά το επόμενο φορολογικό έτος, επομένως τα ποσά που καταβλήθηκαν το έτος 2021 και αφορούν σε οφειλές των ετών 2018 έως και 2021 αφαιρούνται από τα εισοδήματα όλων των κατηγοριών που θα περιληφθούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ