Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τι είναι ο βοηθός εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων – Ποιος μπορεί να γίνει

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενόψει των φορολογικών δηλώσεων του 2022, οι φορολογούμενοι που χρησιμοποιούν κωδικούς Taxisnet καλούνται να δηλώσουν email και τηλέφωνο κάποιου «βοηθού» στο gov.gr και στην ΑΑΔΕ.

Η εφορία, μάλιστα, στέλνει «ειδοποιητήρια», ενώ η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ανακοινωθεί εδώ και δύο μήνες.

Όπως σημειώνεται, όσοι έχουν εκδώσει και χρησιμοποιούν κωδικούς Taxisnet «οφείλουν να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, ήτοι τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τα τηλέφωνα τους (Κινητό και Σταθερό τηλέφωνο)».

Αυτό θα γίνεται στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στην ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας».

Με την ίδια απόφαση καθιερώνεται πλέον και ο θεσμός του «βοηθού εκπλήρωσης» φορολογικών υποχρεώσεων, για άτομα που έχουν μεν δικούς τους κωδικούς αλλά, για διαφόρους λόγους χρειάζονται και την βοήθεια άλλων προσώπων για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ποιος μπορεί να γίνει «βοηθός»

Με τον λεγόμενο «βοηθό» άτομα που δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να εκπληρώνουν μόνα τους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις – είτε για λόγους υγείας, είτε εξαιτίας μη εξοικείωσης με υπολογιστές – έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο να τους βοηθά.

Μάλιστα, πλέον, το συγκεκριμένο πρόσωπο θα έρχεται και επισήμως σε επικοινωνία με την εφορία, η οποία μάλιστα θα τον ενημερώνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι:

  • λογιστής,
  • σύμβουλος,
  • κάποιος στενός συγγενής ή
  • ένα οικείο πρόσωπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ