Connect with us

Κοινωνία

Χειμερινή βόλτα στα χωριά του Παρνασσού

Published

on


Η Αράχωβα ή Ράχωβα, όπως ήταν γνωστή ως τα χρόνια της Επανάστασης, είναι χτισμένη στις νότιες ράχες του Παρνασσού, όπως μαρτυρεί και το όνομά της, σε υψόμετρο 900-1000 μέτρα, αριθμεί 4158 κατοίκους. Απέχει από την Αθήνα 160 χλμ. και μόλις 25χλμ από τη Λιβαδειά. Κυριότερες γνωστές κοντινές πόλεις της περιοχής είναι η Άμφισσα 19 χλμ, οι Δελφοί 8 χλμ και το Γαλαξίδι 30 χλμ.

Ιστορία
Η περιοχή της Αράχωβας έχει πανάρχαιη ιστορία. Είναι γεμάτη από αρχαίες οικίσεις, που ανάγονται ως το 1200 π.χ., και διάσπαρτα ίχνη της αρχαιότητας από τον Παρνασσό ως το Ζεμενό κι ως κάτω στην κοιλάδα του Πλειστού. Στο Κωρύκειο Αντρο τα αρχαιότερα ίχνη ανάγονται στα νεολιθικά χρόνια (3000 π. χ. περίπου). Στη δυτική πλευρά της Αράχωβας υπήρχε η Ανεμώρεια ή Ανεμώλεια, πόλη ομηρική, αναφερόμενη απ’ τον Όμηρο μαζί με την Κυπάρισσο, που τοποθετείται στα ανατολικά της Αράχωβας. Αρχαιότατη πόλη η Λυκώρεια, ψηλά στον Παρνασσό μας οδηγεί στον καιρό του Κατακλυσμού. Τότε στη Λιάκουρα, την πιο ψηλή κορυφή του βουνού (2457 μ.) στάθηκε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, που γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων. Αλλά και το ίδιο όνομα Παρνασσός, λέξη προελληνική, μας φέρνει στα βάθη του χρόνου, πριν από το 2000 π. χ.Με διαρκή ιστορική ζωή η περιοχή εμφανίζει οικισμούς και στα βυζαντινά χρόνια (παλαιοχριστιανικοί οικισμοί Πάνιας). Σύμφωνα με μαρτυρίες, στα 1435 μχ. “η Αράχωβα είναι πόλη πολυάνθρωπη”. Στο 16ο  αιώνα εμφανίζει άνθηση και το 1728 αναφέρεται ως “η διασημότερη κώμη στον Παρνασσό”. Στα 1826 η μάχη της Αράχωβας έσωσε την επανάσταση των Ελλήνων. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αντιμετώπισε νικηφόρα 2000 Τουρκαλβανούς, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Προχωρώντας μέσα στο χρόνο συναντάμε πάντα παρόντες τους Αραχωβίτες να πολεμούν για τα ιδανικά της Ελλάδος λαμβάνοντας μέρος σε όλους τους εθνικούς αγώνες.


Η Αράχωβα σήμερα
Ελιές, λάδι εκλεκτό και κρασί, που συνεχίζει την παράδοση του παλιού μπρούσκου κρασιού, είναι τα προϊόντα της Αραχωβίτικης γης. Πασίγνωστα είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της όπως η φέτα Παρνασσού και κυρίως η φορμαέλλα. Επίσης περίφημα είναι τα αραχωβίτικα καρπίτια, χαλιά με παραδοσιακά αραχωβίτικα σχέδια.Σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της Αράχωβας αποτέλεσε η δημιουργία των χιονοδρομικών κέντρων του Παρνασσού. Η σημερινή Αράχωβα παρά την αλματώδη ανάπτυξή της, διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, τα ήθη και τα έθιμά της. Μια γνήσια εκδήλωση της αραχωβίτικης ψυχής είναι και η τριήμερη γιορτή της, το ξακουστό “Πανηγυράκι”. Γιορτή θρησκευτική και εθνική προς τιμήν του πολιούχου Αγίου Γεωργίου, που συνδέεται με την ανάμνηση της μάχης του 1826. Στη γιορτή αυτή επιζούν πανάρχαια ελληνικά έθιμα, που μαρτυρούν τις βαθιές ιστορικές ρίζες της Αράχωβας.Οι 35 εκκλησίες της Αράχωβας είναι δείγμα της βαθιάς πίστης, που διακρίνει τους ντόπιους.Στη δυτική έξοδο της πόλης προς τον Παρνασσό έχει στηθεί μαρμάρινη προτομή του Γ. Καραϊσκάκη, πάνω σε πέτρες, συμβολικό τρόπαιο νίκης 300 τουρκικών κεφαλών, που στήθηκε μετά την μάχη. Στο κέντρο της πόλης ο βράχος της Ώρας τυλιγμένος στον κισσό και το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, είναι αληθινά στολίδια της Αράχωβας. Όλοι, όσοι πέρασαν από δω υμνούν το όμορφο αυτό φυσικό μπαλκόνι του Παρνασσού. Οι Αραχωβiτες είναι απλοί, ήσυχοι και φιλόξενοι άνθρωποι και αγαπούν την παράδοση την οποία προσπαθούν να διατηρήσουν με κάθε τρόπο. Ήταν και είναι οι αετοί του Δία, που σπαθίζουν τις κορφές του Παρνασσού, σύνοικοι της ζωής του. Από την αρχαιότητα στις κορφές και τις πλαγιές του, Κελάρια και Φτερόλακα, είναι οι μοναδικοί σύντροφοί του. Στις κορφές του, τραγουδούν μαζί με τον Πάνα και τα βράδια κοιμούνται με τις Νύμφες.

Αγόριανη: Ιδανική για όσους αγαπούν την ηρεμία και τα χειμερινά σπορ
Η Αγόριανη είναι ένα ορεινό χωριό στην βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων πάνω σε επτά λόφους από όπου πήρε και το σύγχρονο όνομά της Επτάλοφος. Ο Επτάλοφος απέχει 22 χλμ. από την Αράχωβα, 18 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και 198 χλμ. από την Αθήνα.   Το χωριό είναι πνιγμένο στο πράσινο ανάμεσα σε πλατάνια, κερασιές, φτελιές, αιωνόβια έλατα καθώς και πολλές πηγές και καταρράκτες με γάργαρα νερά, πέτρινα καλντερίμια που συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς.  Η Αγόριανη είναι ιδανικός προορισμός για καθαρό αέρα και ξεκούραση καθώς και για εξορμήσεις στον Παρνασσό και την γύρω περιοχή. Η Αγόριανη έχει πολύ καλό κλίμα, με δροσερό καλοκαίρι και βαρύ χειμώνα με πολλές χιονοπτώσεις. Το χωριό είναι κατάλληλο για όσους αγαπούν την ηρεμία και τα χειμερινά σπορ. Το χωριό προσφέρεται για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού όπως σκι, πεζοπορία, ορειβασία, ποδήλατο βουνού κ.α.

Πολύδροσος: Βόλτα στην χαρούμενη πλευρά της ζωής
Η Πολύδροσος είναι ένα όμορφο ημιορεινό χωριό στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 380 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 1.125 κάτοικοι. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σουβάλα, οπότε και μετονομάστηκε Πολύδροσος. Η Πολύδροσος τα τελευταία χρόνια έχει σημαντική τουριστική ανάπτυξη λόγω της μικρής απόστασης που την χωρίζει από τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού. Ανάμεσα στο Πολύδροσο και στο γειτονικό χωριό Λιλαία βρίσκονται οι πηγές του Κηφισού. Το χωριό είναι ξεχωριστό όχι μόνο για τον παραδοσιακό χαρακτήρα και το όμορφο φυσικό του περιβάλλον, αλλά και την αυθεντική και χαρούμενη ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων του.Εδώ, η ομορφιά της ζωής βρίσκει πάντα ένα τρόπο να εκφραστεί. Ένα βελούδινο “καλημέρα” στο απαλό κρεβάτι ενός ξενοδοχείου, το άρωμα από ένα φλιτζάνι τσάι του βουνού σε ένα καφέ, η συντροφιά του τζακιού μετά από μια κατάβαση στις πίστες του χιονοδρομικού, μια μελιστάλαχτη νότα από τα γλυκά κάποιας νοικοκυράς που περιπλανιέται τυχαία σε κάποιο δρομάκι τα Χριστούγεννα, το προκλητικό πιάτο ενός εστιατορίου που υποσχεθήκατε στον εαυτό σας για την επόμενη επίσκεψη, η φρουτένια γεύση ενός τοπικού κρασιού σε ένα πασχαλινό γλέντι, το κελάρυσμα μιας πηγής που ανακαλύψατε σε μια βόλτα με το ποδήλατο στο βουνό, τα γέλια με τα παιδιά παίζοντας σε ένα ξέφωτο του δάσους…

Διαμονή

• Ξενώνας Λίθος: Στην πλατεία της Αγόριανης (Επτάλοφος), στον Παρνασσό, μια ανάσα από το χιονοδρομικό κέντρο και δίπλα στην Αράχωβα, ο ξενώνας Λίθος αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση και τα χειμερινά σπορ, προσφέροντας υψηλής ποιότητας φιλοξενία με τους πλήρως ανακαινισμένους ζεστούς χώρου του. Υπεύθυνος: Στάθης Τσέλλος Τηλ.:2234061170 – 6976606687 – Fax: 2234061170 [email protected]
www.xenonas-lithos.gr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ