Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Χημικός ευνουχισμός: Τι είναι και σε ποια μέρη του κόσμου εφαρμόζεται

Δημοσιεύθηκε

στις

το δημόσιο διάλογο μπήκε ο χημικός ευνουχισμός στις περιπτώσεις των παιδοβιαστών μετά τις σοκαριστικές εξελίξεις που έρχονται μέρα με τη μέρα στο φως της δημοσιότητας, στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Η πρόταση του Μάκη Βορίδη για χημικό ευνουχισμό των βιαστών ανηλίκων άναψε «φωτιές» καθώς υπήρξε αντίδραση από την αντιπολίτευση. «Οι απαντήσεις δεν είναι ποτέ η εξαχρείωση, οι ευνουχισμοί ή οι εκτελέσεις. Χρειάζεται εκπαίδευση, κοινωνική φροντίδα, αντιμετώπιση του ρατσισμού, του σεξισμού» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Ο χημικός ή φαρμακευτικός ευνουχισμός δεν είναι καινούργιος. Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και κράτη στην Ευρώπη τον έχουν εφαρμόσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Η Καλιφόρνια υιοθέτησε ένα παρόμοιο μέτρο το 1996. Ακολούθησαν η Φλόριντα, η Τζόρτζια και η Λουιζιάνα. Στο Τέξας, προτείνουν στους κρατούμενους ακόμη και τον χειρουργικό ευνουχισμό, στη Ρωσία υπάρχει ποινή χημικού ευνουχισμού για βιαστές κοριτσιών κάτω των 14 ετών. Η Νότια Κορέα ήταν από τις πρώτες χώρες που θέσπισαν νόμο, όπως αναφέρει το Mega.

Πού εφαρμόζεται ο χημικός ευνουχισμός

Στην Ευρώπη, χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Τσεχία, η Εσθονία και η Ουκρανία έχουν θεσμοθετήσει την εφαρμογή του χημικού ευνουχισμού. Στη Γερμανία, η πρακτική του χημικού ευνουχισμού ακολουθείται σε εθελοντική βάση. Στην Αγγλία το 2012 εκατό βρετανοί παιδόφιλοι σε φυλακή του Νότιγχαμ, συναίνεσαν ώστε να υποβληθούν σε χημικό ευνουχισμό.

Ο χημικός ευνουχισμός εντούτοις δεν διαρκεί για πάντα αλλά για όσο διάστημα διαρκεί η λήψη φαρμάκων οι γιατροί ξεκαθαρίζουν πως η επιστήμη δεν το προτείνει σήμερα και πως η όποια επιτυχία των φαρμάκων διαρκεί όσο γίνεται η λήψη των φαρμάκων, τονίζεται στο ίδιο ρεπορτάζ του Mega.

«Σήμερα δεν προτείνεται ιατρικά αυτό. Δεν νομιμοποιείται ιατρικά ο χημικός ευνουχισμός, μόνο στις περιπτώσεις του καρκίνου του προστάτη που και αυτό απαγορεύτηκε. Δεν γίνεται πια. Δίνουμε ουσιαστικά αντιανδρογόνα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίδης.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων σε έκθεσή της είχε χαρακτηρίσει το χημικό ευνουχισμό υποτιμητικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ