Connect with us

Κοινωνία

1 εκατομμύριο παιδιά σε κατάσταση πολιορκίας

Published

on

Καθώς η σύγκρουση στη Συρία πλησιάζει ακόμα ένα σκοτεινό ορόσημο, νέα έκθεση της UNICEF που δημοσιεύτηκε αναφέρει πως υπερδιπλάσια παιδιά πλήττονται τώρα σε σύγκριση με πριν από 12 μήνες.
Ιδιαίτερα σκληρά πλήττονται μέχρι και 1 εκατομμύριο παιδιά που είναι παγιδευμένα σε περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό πολιορκία ή που είναι δύσκολο να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια λόγω της συνεχιζόμενης βίας.
Η έκθεση «Υπό Πολιορκία – οι καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά των τριών ετών της σύρραξης στη Συρία» επικεντρώνεται στην τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στα 5,5 εκατομμύρια των παιδιών που επηρεάζονται τώρα από τις συγκρούσεις και απευθύνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας και την αύξηση της στήριξης για τους πληγέντες.
Η έκθεση περιλαμβάνει τις μαρτυρίες παιδιών των οποίων οι ζωές έχουν καταστραφεί από τον τρίχρονο πόλεμο και επισημαίνει τα βαθιά τραύματα που πολλά έχουν βιώσει. Παιδιά όπως ο τετράχρονος Αντνάν, που διέφυγε με την οικογένειά του στο Λίβανο, υπέστη ουλές στο πρόσωπο όταν το σπίτι του βομβαρδίστηκε και εξακολουθεί να υποφέρει από στρες. «Κλαίει όλη τη νύχτα,» όπως αναφέρει η μητέρα του. «Φοβάται τα πάντα και φοβάται όταν τον αφήνουμε ακόμη και για ένα δευτερόλεπτο.» Η UNICEF εκτιμά ότι υπάρχουν 2 εκατομμύρια παιδιά, που όπως ο Αντνάν έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη ή θεραπεία. «Για τα παιδιά της Συρίας, τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τα μακρύτερα της ζωής τους. Πρέπει να υπομείνουν ακόμα ένα χρόνο κακουχίες;» αναρωτήθηκε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι το μέλλον των 5,5 εκατομμυρίων παιδιών που είτε ζουν στο εσωτερικό της Συρίας είτε διαβιούν ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες κρέμεται από μια κλωστή, καθώς η βία, η κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, τα σοβαρά ψυχολογικά τραύματα και οι επιδεινούμενες οικονομικές επιπτώσεις στις οικογένειες, συνδυάζονται για να καταστρέψουν μια ολόκληρη γενιά. Η έκθεση εφιστά την προσοχή στα δεινά που βιώνουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους, που έχουν παγιδευτεί σε περιοχές υπό πολιορκία για πολλούς μήνες. Αποκομμένα από βοήθεια, που ζουν σε χαλάσματα και αγωνίζονται για να βρουν τροφή, πολλά παιδιά της Συρίας έχουν μείνει χωρίς προστασία, ιατρική περίθαλψη ή ψυχολογική υποστήριξη και έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση στην εκπαίδευση. Στις πολύ χειρότερες περιπτώσεις παιδιά και έγκυες γυναίκες έχουν σκόπιμα τραυματισθεί ή σκοτωθεί από ελεύθερους σκοπευτές.
Στις χώρες υποδοχής, 1,2 εκατομμύρια παιδιά της Συρίας είναι τώρα πρόσφυγες, ζουν σε καταυλισμούς ή στριμωγμένα σε κοινότητες υποδοχής και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, σωστή διατροφή ή ευκαιρίες μάθησης. Η έκθεση αναφέρει ότι τρία χρόνια μετά, τα παιδιά της Συρίας έχουν αναγκαστεί να ενηλικιωθούν γρηγορότερα από ότι θα έπρεπε για οποιοδήποτε παιδί. Η UNICEF υπολογίζει ότι 1 στα 10 παιδιά-πρόσφυγες εργάζεται και ότι το 1 σε κάθε 5 κορίτσια από τη Συρία στην Ιορδανία, εξαναγκάζονται σε πρόωρους γάμους. Η έκθεση καλεί την παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει έξι κρίσιμα βήματα ώστε:
•    Να μπει ένα τέλος στον κύκλο της βίας στη Συρία τώρα.
•    Να επιτραπεί άμεση πρόσβαση στα δύσκολο να προσεγγισθούν 1 εκατομμύριο παιδιά στο εσωτερικό της Συρίας.    
•    Να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά θα προστατεύονται από την εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση.
•    Να γίνει επένδυση στην εκπαίδευση των παιδιών.
•    Να δοθεί βοήθεια για την αποκατάσταση του εσωτερικού κόσμου των παιδιών μέσω ψυχολογικής φροντίδας και στήριξης και
•    Να παρασχεθεί υποστήριξη στις κοινότητες υποδοχής και τις κυβερνήσεις για να μετριάσουν τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης για τις οικογένειες.
«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους σε συνθήκες ασφάλειας με την οικογένεια και τους φίλους τους. Αυτή η τρίτη καταστροφική χρονιά για τα παιδιά της Συρίας πρέπει να είναι η τελευταία», δήλωσε ο Anthony Lake.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ