Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

11 ερωτήσεις-απαντήσεις: Ο εφιάλτης ΔΕΛΤΑ και ο συναγερμός για τέταρτο κύμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι λοιμωξιολόγοι για τα αυξανόμενα κρούσματα της νέας μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ, γεγονός που έχει  προκαλέσει κόκκινο συναγερμό και στη χώρα μας.

Η παγκόσμια εξάπλωση του νέου στελέχους του κορονοϊου, το οποίο σε μεγάλο βαθμό ενοποιείται για την έξαρση της νόσου στη Βρετανία και την Ινδία, αναζωπυρώνει τον εφιάλτη της πανδημίας.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι αυξάνει τον κίνδυνο της νοσηλείας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα συστήματα υγείας, που βρέθηκαν στα όριά τους από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο covid- 19. Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει η νέα μετάλλαξη και στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών.

Ο «Χτύπος» επιχειρεί σήμερα να δώσει απαντήσεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα μετάλλαξη μέσα από συγκεκριμένες ερωτήσεις:

  1. Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ;

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, τα συχνότερα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς με Covid-19 έχουν αλλάξει σε σχέση με τα πρώτα κύματα της πανδημίας. Το νέο στέλεχος είναι πιθανότερο να προκαλέσει πονόλαιμο ή καταρροή. Επίσης η ανοσμία δεν περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα με τα δέκα συχνότερα συμπτώματα.

  1. Σε τι διαφέρει η ΔΕΛΤΑ από το νέο κορονοϊό;

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας να είναι μικρός, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων  (CDS) προειδοποιεί ότι το νέο στέλεχος θα κυριαρχήσει μέσα στον Αύγουστο στην Ευρώπη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αντιστοιχεί στο 90% των κρουσμάτων Covid-19. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ είναι 40% – 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική (στέλεχος ΑΛΦΑ). Εάν σκεφτεί κανείς ότι η Βρετανική παραλλαγή είναι περίπου 60% πιο μεταδοτική από το αρχικό πανδημικό στέλεχος, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και το Αμερικανικό CDS, καθώς μιλάει ευθέως για επικράτηση του ΔΕΛΤΑ και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  1. Ποιες ηλικιακές ομάδες προσβάλλει περισσότερο η ΔΕΛΤΑ;

Η νέα μετάλλαξη χτυπά κυρίως τους νέους και τα παιδιά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη, του εμβολιασμού των παιδιών άνω των 12 ετών. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, τονίζει ότι απαιτείται προσοχή στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό.

  1. Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος;

Επιστήμονες μιλούν για έναν νέο πιο ύπουλο εχθρό που ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας. Σε πρόσφατη μελέτη μάλιστα η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκυρο Lancet, δείχνει ότι το στέλεχος Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με το βρετανικό στέλεχος. 

  1. Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια από τη νέα μετάλλαξη;

Είναι βέβαιο ότι τα εμβόλια θωρακίζουν την κοινωνία, αλλά τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά. Η μελέτη του Lancet, κατέστησε σαφές ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μεν μειωμένη έναντι του στέλεχος ΔΕΛΤΑ, αλλά παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Δείτε επίσης: Μετάλλαξη Δέλτα: Αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα – Πόσο προστατεύει το εμβόλιο

  1. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα εμβόλια εταιριών;

Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προσφέρουν αποτελεσματικότητα 79% έναντι του στελέχους ΔΕΛΤΑ Τα αντίστοιχα ποσοστά για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν 60%. Με δεδομένο ότι η αποτελεσματικότητά τους για τη μετάλλαξη ΑΛΦΑ είναι 92% και 73% αντίστοιχα, γίνεται αντιληπτό ότι η ΔΕΛΤΑ είναι πολύ πιο επικίνδυνη. Καθησυχαστικά αποτελέσματα έδωσαν και άλλες δύο σημαντικές μελέτες. Στην πρώτη, ερευνητές της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας  εκτιμούν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Astra μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω του στελέχους ΔΕΛΤΑ. Η δεύτερη, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναφέρει ότι τα εμβόλια Covid-19 της AstraZeneca και της Pfizer προσφέρουν ελαφρώς μειωμένη αλλά επαρκή προστασία έναντι της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ.

  1. Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου;

Σύμφωνα με τον διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκο  Καπραβέλο όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν υψηλότατη προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θνητότητας αλλά όχι για νόσηση. «Νοσούν αλλά δεν σέρνονται στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπράβελος.

  1. Τι πρέπει να ξέρουν όσοι έχουν κάνει μόνο μια δόση;

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται προσοχή, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( ECDC). Όπως αναφέρει, «υπάρχουν ενδείξεις ότι όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση εμβολίου που απαιτεί δύο δόσεις είναι λιγότερο προστατευμένοι έναντι της λοίμωξης από την παραλλαγή Δέλτα, συγκριτικά με άλλες παραλλαγές, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου». Ο πλήρης εμβολιασμός «προσφέρει σχεδόν ισοδύναμη προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα».

  1. Υπάρχει κίνδυνος επαναλοίμωξης;

Η απάντηση είναι «ναι» και αφορά όσους είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από τα στελέχη Βήτα και Γράμμα. Πρόκειται για στελέχη που πρωτοεμφανίστηκαν στη Νότια Αφρική και την Βραζιλία αντίστοιχα.

  1. Τι επιπτώσεις θα έχει για τη χώρα ένα τέταρτο κύμα;

Σε αυτή την  περίπτωση τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο με την ινδική μετάλλαξη να έχει επικρατήσει και με το 50% ανεμβολίαστους, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. «Θα έχουμε καταστροφή», είπε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου,  Νίκος Καπραβέλος.

  1. Τι είναι το Δέλτα+;

Πρόκειται για έναν «απόγονο» του ΔΕΛΤΑ, που δείχνει να αυξάνει ακόμα περισσότερο την μεταδοτικότητα. Πριν από λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στο Reuters ότι η εξάπλωση του Δέλτα+ παρακολουθείται, ωστόσο μέχρι στιγμής το αρχικό στέλεχος Δέλτα θεωρείται σημαντικότερη απειλή για τη δημόσια υγεία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ