Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Ανακοίνωση του Δήμου Χαϊδαρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Το κτίριο “Μπλοκ 15” γίνεται Μουσείο Εθνικής Αντίστασης!

O Δήμος Χαϊδαρίου γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του πως οι προσπάθειες χρόνων της Δημοτικής Αρχής και ιδιαίτερα του Δημάρχου Δημήτρη Μαραβέλια παίρνουν σάρκα και οστά.
Συγκεκριμένα, το κτίριο «Μπλοκ 15» του πρώην στρατοπέδου «Καραϊσκάκη» στο Χαϊδάρι, το οποίο την περίοδο της Κατοχής 1941-1944 χρησιμοποιήθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα  ως χώρος φυλάκισης και βασανισμού αγωνιστών-πατριωτών, επιτέλους γίνεται Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης!

Το υπουργείο Πολιτισμού, το είχε χαρακτηρίσει παλιότερα ως ιστορικά διατηρητέο και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Τώρα, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου και το υπουργείο Πολιτισμού, θα συνεργαστούν προκειμένου το Στρατόπεδο το “Μπλοκ 15” να πάρει την θέση που του αξίζει σαν Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Ιστορικής Μνήμης. Η αξιοποίηση αυτή θα γίνει από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Το περασμένο καλοκαίρι ο καθηγητής Χάγκεν Φλάισερ απηύθυνε δημόσια έκκληση με άρθρο του στα «ΝΕΑ» για τη σωτηρία του κτιρίου – συμβόλου της πόλης του Χαϊδαρίου. Το στρατόπεδο Χαϊδαρίου ανεγέρθη επί δικτατορίας Μεταξά το 1937 και χρησίμευσε ως στρατώνας, αν και δεν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομής. Λειτούργησε αρχικά υπό τις διαταγές των Ιταλών και το Σεπτέμβριο του 1943 τη διοίκηση ανέλαβαν οι Ναζί.
Αρχικά απετέλεσε κέντρο συγκέντρωσης κρατουμένων. Οι πιο τυχεροί έγιναν εργάτες ενώ οι άτυχοι είτε εκτελέστηκαν είτε στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και την Πολωνία. Εκεί φυλακίστηκαν και 200 πατριώτες -κομμουνιστές που αργότερα εκτελέστηκαν στην Καισαριανή.
Τραγικές μορφές ακόμη, περίπου 5.000 Εβραίοι, που μεταφέρθηκαν από το Χαϊδάρι στο Αουσβιτς. Οι εκτελέσεις ομήρων, τα βασανιστήρια, τα λευκά κελιά της απομόνωσης στο περιβόητο «Μπλοκ 15», έμειναν για χρόνια ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη των Ελλήνων πατριωτών- αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που έπρεπε να περιμένουν μέχρι τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να το δουν να κλείνει.
Αλλά κι αυτό έγινε προσωρινά. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, χρησιμοποιήθηκε σαν στρατόπεδο-φυλακή για τους αντιφρονούντες, ενώ λίγο αργότερα μετετράπη πάλι σε στρατώνας και το «Μπλοκ 15» ως πειθαρχείο.

        

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ