Connect with us

Κοινωνία

Ένας μοναδικός θησαυρός της Ορθοδοξίας στη Μεταμόρφωση

Published

on

Ιερό προσκύνημα των Αχράντων

Παθών του Κυρίου στον Ναό

Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 

Σε προσκύνημα θα τεθούν στον Ιερόν Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Δήμου Μεταμόρφωσης Αττικής  τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου από την Παρασκευή 30 Μαρτίου έως και το πρωί της Δευτέρας 2 Απριλίου.

Πρόκειται για έναν μοναδικό θησαυρό της Ορθοδοξίας (δηλαδή μέρος από τον Τίμιο Σταυρό, τον Ακάνθινο Στέφανο, την Χλαμύδα, και τον Τίμιο Σπόγγο τον Κυρίου μας), που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου και ήταν προσωπικό δώρο των Παλαιολόγων Θωμά και Δημητρίου περί το 1450 εις τον Άγιο Λεόντιο, κτήτορα της Μονής.
Οι Ιερείς και οι το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού καλούν τους χριστιανούς σε αυτό το μοναδικό προσκύνημα: “…. Στις δύσκολες και κατηφείς ημέρες που διέρχεται η πατρίδα μας συνολικώς και ο καθένας από εμάς ατομικώς και οικογενειακώς, θεωρούμε αναγκαία την ενίσχυσιν και ενδυμάνωσιν όλων, από την πλουσίως εκχεομένην Χάριν των Αχράντων Παθών, με ότι αυτά συβολίζουν τόσον ως προς την έννοιαν του πάθους, όσον και ως προς την έννοιαν της προσδοκομένης Αναστάσεως.
Προσκαλούμε απαντάς τους ευλαβείς χριστιανούς τους εγγύς και τους μακράν και δη τους Ενορίτας ημών εις το μοναδικό, τούτο προσκύνημα, όπως αντλήσουν ευλογίαν και χάριν και ενίσχυσιν και αγιασμόν εκ των Αχράντων Παθών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
To πρόγραμμα του Ιερού Προσκυνήματος των Αχράντων Παθών του Κυρίου μας είναι το ακόλουθο:
– Παρασκευή 30 Μαρτίου
•  5.30 μ.μ. Υποδοχή υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου, των Αχράντων Παθών, προ του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Μεταμόρφωσης. Λιτάνευσις έως τον Ιερό Ναό.
•  6.30 μ.μ. Πρώτη Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου μετά Αποδείπνου. ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ
• 10 μ.μ. Δεύτερη Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου μετά Όρθρου Θεία Λειτουργία.
–  Σάββατο 31 Μαρτίου
•  7 π.μ. Όρθρος Θεία Λειτουργία Αγιασμός.
•  6 μ.μ. Εσπερινός Ιερόν Ευχέλαισν
Κυριακή 1 Απριλίου 2012
• 7 π.μ. Όρθρος Θεία Λειτουργία.
•  6 μ.μ. Κατανυκτικός Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί του Σταυρού.
Δευτέρα 2 Απριλίου 2012
•  7 π.μ. Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.
•  9 π.μ. Αναχώρησις προσκυνηματικής εκδρομής δια την Ιεράν Μονήν Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου προς επιστροφή των Αχράντων Παθών. Επίσκεψις εις την πάλαιαν Μονήν όπου ο τάφος του Οσίου Λεοντίου Προσκύνησις των Ιερών Λειψάνων αυτού. Ιερό Προσκύνημα εις την Παναγίαν την Τρυπητήν Αιγίου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τρίτη 3 Απριλίου 2012
7 μ.μ. Υπό την αιγίδα της Ιερά Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιερού Ναού, Μουσική εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου με Ύμνους της ΜεγάληςΕβδομάδος.
Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 7 μ.μ. Προβολή: Οδοιπορικό Προσκύνημα στο Όρος Θαβώρ και τους Αγίους Τόπους. 

Λίγα λόγια για τον Όσιο Λεόντιο
Ο Όσιος Λεόντιος γεννήθηκε περί το 1377 στη Μονεμβασία. Ήταν υιός του Ανδρέα Μαμωνά, δούκα της Μονεμβασίας και της Θεοδώρας Παλαιολογίνης, κόρης του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Δ’ Παλαιολόγου. Περί τα 1394 λόγω του θανάτου του πατέρα του αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις σπουδές του στην Κων/πολη και να επιστρέψει στην Μονεμβασία ώστε να σταθεί βοηθός και παρηγορητής της μητέρας του Θεοδώρας, η οποία παρά το ότι ενωρίς διέκρινεν εις αυτόν μοναχικές τάσεις τον παρακινεί να νυμφευθεί. Νυμφεύεται και αποκτά τρία παιδιά. Περί το 1410 όμως μετά το θάνατο της μητέρας του πείθει την σύζυγο του να μείνει στο σπίτι τους για την φροντίδα των παιδιών τους, και εκείνος αναχωρεί αρνούμενος τα πάντα για να αφιερωθεί και να υποταχθεί ολοκληρωτικά σ’ Εκείνον που αποτελούσε τον Νυμφίον της ψυχής του. Γίνεται μοναχός και υποτάσσεται στον Γέροντα Μεννίδη. Επισκέπτεται και μαθητεύει εις το Αγίον Όρος. Γύρω στα 1415 1420 φεύγει από το Αγιο Όρος και έρχεται στο όρος Κλωκός άνω του Αιγίου και στη θέση που σήμερα είναι το «Παλαιομονάστηρο» με τον απότομο βράχο και την αφιλόξενη γη, όπου κάνει το ασκηταριό του. Στη συνέχεια, με την συμπαράσταση των θείων του, Θωμά και Δημητρίου Παλαιολόγων, ιδρύει μεγαλοπρεπές μοναστήρι περί το 1450. Ο θαυμασμός των Παλαιολόγων για την αρετή του Οσίου Λεοντίου ήταν μεγάλος γι’ αυτό και δωρίζουν στην Μονή τα Αχραντα Πάθη του Σωτήρος Χριστού, δηλαδή μέρος από τον Τίμιο Σταυρό, τον Ακάνθινο Στέφανο, την Χλαμύδα, και τον Τίμιο Σπόγγο του Κυρίου μας, τα οποία σώζονται άθικτα μέχρι σήμερα. Ο Όσιος έζησε 75 έτη και εκοιμήθη στην κτητορική Μονή του στις 11 Δεκεμβρίου του 1452, έξι μόλις μήνες πριν από την αποφράδα η μέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ