Connect with us

Κοινωνία

Ανάδειξη της ιστορίας της μαρτυρικής Ηπείρου

Published

on

Εκδήλωση από το σύλλογο

“Άπειρος Γαία” στη Νέα Ιωνία

Ο Εκπολιτιστικός, Μορφωτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ιωνίας “Άπειρος Γαία”, πραγματοποίησε πρόσφατα σε αίθουσα του “Ιωνικού Συνδέσμου” ομιλία – εκδήλωση για την επέτειο από την απελευθέρωση της Ηπείρου από τον τουρκικό ζυγό και τα 99 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων.

 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ιωάννης Γεωργαλής, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους και επισήμους, σημείωσε την πρώτη προσπάθεια του Συλλόγου για την ανάδειξη των ηθών, εθίμων, παραδόσεων, ως και όλων των ιστορικών γεγονότων που παρέχει πλουσιοπάροχα η μαρτυρική Ήπειρος ολάκερη με τα αιματοβαμμένα χώματά της, την ανάδειξη των πάσης φύσεως αξίων πρωταγωνιστών και ηρώων της. Παράλληλα υπογράμμισε τη γνωστή και πάντα διαχρονική φράση “οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, δεν έχουν μέλλον”. Την εν λογω εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ.: Κωνσταντίνος Κωνής, Αντιπρόεδρος της “Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος”, Χάρης Σαπουντζάκης Πρόεδρος “Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας”, Τάκης Κωστιδάκης Εκπρόσωπος του “Ιωνικού Συνδέσμου” και Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Ιωνίας, Μαίρη Λαγουδάκη Γραμμ. Συλλόγου Κρητών Ν.Ι ωνίας, Καναβός Μίλτος, Αναπληρωτής Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Δημοτικός Σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης Ν.Ιωνίας, Γιάννης Δαρμογιάννης, Πρόεδρος της Διαδημοτικής Πολιτιστικής Ένωσης (ΔΙΑ.Π.Ε.), η Συγγραφέας Εύη Μπεληγιάννη, οι δημοσιογράφοι  Βασίλης Μαγκαναδέλλης (Εκπρόσωπος της Πανλεσβιακής Ένωσης Ηρακλείου και Νέας Ιωνίας) και Γιώργος Μουσγάς , εκπρόσωποι του συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων, μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών Σπύρος Πλουμίδης, ο οποίος ανέπτυξε από ιστορικής πλευράς όλη την δράση και τους αγώνες που είχαν δώσει οι Ηπειρώτες από την εποχή που υποδουλωθήκαν στους Τούρκους μέχρι το 1912-13 που απελευθερώθηκαν από τον τουρκικό ζυγό. Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ για τους σύγχρονους και ιστορικούς πόλεμους του 1912-1913.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ