Κοινωνία
Μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
“Tο στοίχημα θα κερδηθεί
μόνο όταν υπερισχύσει το γενικό
συμφέρον του τοπικού”
«H 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του πλανήτη.
Στην Περιφέρεια Αττικής δεν περιμένουμε μία και μόνη ημέρα του χρόνου για να αναλογιστούμε τον πρωταρχικό ρόλο που διαδραματίζει το περιβάλλον στη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας. Δραστηριοποιούμαστε και υποστηρίζουμε οικονομικά κάθε μικρή ή μεγάλη προσπάθεια. Συμμετέχουμε, ενισχύουμε, παίρνουμε πρωτοβουλίες.
Μέσα από μία σειρά στρατηγικών δράσεων προσπαθούμε να βελτιώσουμε και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Στόχος μας είναι με ευρύτερες αναπλάσεις, στις οποίες γίνεται χρήση πρωτοπόρων βιοκλιματικών υλικών, να βελτιώσουμε το μικροκλίμα της περιοχής.
Πλέον χαρακτηριστικές από αυτές τις δράσεις που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, είτε από ιδίους πόρους είτε από το ΕΣΠΑ, είναι μεταξύ άλλων:
• Η ανάπλαση πλατειών του δημοτικού κήπου και κεντρικών δρόμων στο Δήμο Υμηττού με βιοκλιματικά υλικά, καθώς και κατασκευή δικτύου πυροπροστασίας
• Η βιοκλιματική ανάπλαση του εμπορικού κέντρου Αμαρουσίου
• Η ανάπλαση της Λεωφόρου Θηβών με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου και η διασφάλιση προσβασιμότητας των πεζών επί της οδού Θηβών
• Η κατασκευή διαδρόμων πάρκου με κυβόλιθους στο Παλαιό Φάληρο από ψυχρά υλικά, εκτάσεως 4.450 τ.μ., πρωτοποριακή δράση, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό «Science and Environment» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
• Πέραν αυτού αναπτύσσουμε πρωτοπόρες ερευνητικές δράσεις, όπως το πρόγραμμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με την πρώην Νομαρχία Αθηνών και νυν Περιφέρεια Αττικής, με τίτλο: «Μετατροπή Συμβατικών Αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά»
• Πλέον πρόσφατο όσο και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Άλσος Περιστερίου με τον συμβολικό τίτλο «Άλσος-Οικογένεια-Ζωή».
Το συγκεκριμένο έργο, η ανάπλαση του οποίου χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την Περιφέρεια Αττικής, με το ποσό των 3.800.000 Ευρώ, έδωσε σάρκα και οστά στο όραμα των πολιτών της Δυτικής Αττικής και μεταμορφώθηκε σε μία πραγματική όαση για πολίτες κάθε ηλικίας. Σύγχρονες εγκαταστάσεις, καλαισθησία, πράσινες διαδρομές, σύγχρονο υπαίθριο γυμναστήριο, παιδική χαρά, βιβλιοθήκη, υπαίθριο κουκλοθέατρο είναι μερικά από αυτά που προσφέρει το πάρκο σε μικρούς και μεγάλους.
Η έναρξη των εργασιών έγινε το Μάρτιο του 2010 και αφορά στην πλήρη ανάπλαση του Άλσους σε έκταση περίπου 28 στρεμμάτων, ενώ τα εγκαίνια έχουν προγραμματισθεί να γίνουν πολύ σύντομα. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για ολόκληρη την Αττική.
Στην Περιφέρεια Αττικής δίνουμε προτεραιότητα σε περιβαλλοντικά έργα, για τα οποία οι δήμοι προσκομίζουν ώριμες μελέτες.
Σε μια περίοδο ύφεσης η Περιφέρεια Αττικής βοηθά ουσιαστικά στην τοπική ανάπτυξη, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις για την προστασία των ακτών και την επαναξιοποίηση των υδάτων της Αττικής, όπως το μεγάλο έργο επαναχρησιμοποίησης των υδάτων της Ψυτάλλειας, ύψους 37,9 Εκατομμυρίων Ευρώ. Ταυτόχρονα, αναπτύξαμε δράσεις, εντάξαμε έργα, προκειμένου να προχωρήσουμε στην επίλυση μεγάλων προβλημάτων, όπως η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων της Αττικής. Σοβαρά προβλήματα που δεν επιλύθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια. Προβλήματα που απειλούν το περιβάλλον και το μέλλον των επόμενων γενεών.
Οφείλουμε όλοι, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, να αναπτύσσουμε ουσιαστικές και ρεαλιστικές δράσεις σε καθημερινό επίπεδο. Το στοίχημα για την προστασία του περιβάλλοντος θα κερδηθεί ΜΟΝΟ όταν ξεπεραστούν η παραλυσία της κεντρικής διοίκησης και οι παγίδες των συντεχνιών και αναλάβουν όλοι, σε όλα τα επίπεδα τις ευθύνες τους. Μόνο όταν ενημερωθούν οι πολίτες σωστά και υπεύθυνα. Μόνο όταν υπερισχύσει το γενικό συμφέρον και όχι το τοπικό, μόνον όταν το «εμείς» κυριαρχήσει του «εγώ».
Όταν θα αλλάξουμε νοοτροπία και θα είμαστε δεκτικοί να αποδεχθούμε πρωτοπόρες δράσεις και δράσεις για το περιβάλλον, τότε θα γίνουν έργα ουσίας. Τότε θα σταματήσουμε να πληγώνουμε το περιβάλλον με κάθε μας πράξη και θα το κάνουμε φιλικό και υγιές για τα παιδιά μας».