Κοινωνία
Πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Ημερίδα για το ρέμα στον Άγιο Δημήτριο
Ανακαλύπτουμε την Πικροδάφνη
Eξαιρετικά χρήσιμα και εποικοδομητικά ήταν τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την Επιστημονική Ημερίδα, με τίτλο: “Ρέμα της Πικροδάφνης: Αξία και Προοπτικές”, ο οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Αγ. Δημητρίου, την Κυριακή 10 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του “Στρογγυλού” σχολείου, στον Αγ. Δημήτριο.
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές από έγκριτα πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς της χώρας μας, οι οποίοι, ο καθένας από τη σκοπιά του δικού του επιστημονικού τομέα, διείσδυσαν σε θέματα που αφορούν στην περιβαλλοντική, κοινωνική, οικολογική – και όχι μόνο – αξία του ρέματος της Πικροδάφνης καθώς και στις προοπτικές οι οποίες διαφαίνονται για τη σωστή αποκατάσταση και ανάδειξή του.
Η επιστημονική ημερίδα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και την τοποθέτηση της Δημάρχου κ. Μαρίας Ανδρούτσου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Θέλουμε ένα από τα τελευταία εναπομείναντα φυσικά χειμαρρικά τοπία του λεκανοπεδίου να γίνει υπόδειγμα αποκατάστασης του περιβάλλοντος και να αποτελέσει οικολογικό αναπτυξιακό πρότυπο για τους κατοίκους του δήμου, του λεκανοπεδίου και για τις μελλοντικές γενιές». Εν συνεχεία, ανήγγειλε την έναρξη της ημερίδας υπογραμμίζοντας, στο τέλος της τοποθέτησής της, πως η επιστημονική ανάγνωση, αξιολόγηση και ιεράρχηση των στοιχείων αποτίμησης της αξίας του ρέματος, αποτελεί “εκ των ων ουκ άνευ” ζητούμενο για τον επιτυχή προσδιορισμό της αξίας και των προοπτικών του ρέματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από γόνιμο διάλογο όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, κατόπιν παράθεσης των επιστημονικών δεδομένων.
Η ημερίδα ξεκίνησε με την τοποθέτηση της κας Ιωάννας Χατζοπούλου, Διδάκτωρ Δικαίου Περιβάλλοντος, εκπρόσωπος του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΕΠΕΒΑ), η οποία απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου του ΕΠΕΒΑ, κ. Μιχαήλ Δεκλερή. Η κα Χατζοπούλου υπογράμμισε τη σημασία του επιστημονικού – περιβαλλοντικού ελέγχου στον οποίο πρέπει να υποβάλλονται όλα τα έργα μικρά ή μεγάλα πριν την πραγματοποιήσή τους, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική προστασία και αναβάθμιση του Περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό η κα Αλεξία Νικηφοράκη, Αναπλ. Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. Η κα Νικηφοράκη, αρκετά συγκινημένη, δεδομένου ότι οι γειτονιές δίπλα στο ρέμα στον Αγ. Δημήτριο ήταν και η περιοχή των παιδικών της χρόνων, σημείωσε τη σημαντικότητα του έργου της ΕΕΠΦ και απηύθυνε μήνυμα αγωνίας σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την προστασία του Περιβάλλοντος, μεταφέροντας τα λόγια Ελλήνων μαθητών από γραπτά τους σχετικά με το Περιβάλλον.
Το λόγο πήρε ο κ. Νίκος Δέτσης, Πολιτικός Μηχανικός και εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Π. Φαλήρου, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις διευθέτησης του ρέματος της Πικροδάφνης με ήπιες παρεμβάσεις σε αντίθεση με την προτεινόμενη μελέτη της Περιφέρειας.
Τις εισηγήσεις των επιστημόνων ξεκίνησαν από το Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), οι κ.κ Σταμάτης Ζόγκαρης, Βιολόγος – Γεωγράφος και Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας και Ηλίας Δημητρίου, Γεωλόγος και Εντεταλμένος Ερευνητής του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων, οι οποίοι στις εισηγήσεις τους ανέπτυξαν τις «Περιβαλλοντικές Διαστάσεις και Προοπτικές του ρέματος της Πικροδάφνης». Ο κ. Ζόγκαρης εξέφρασε την αντίθεσή του προς την προτεινόμενη από την Περιφέρεια λύση διευθέτησης και ανάπλασης του ρέματος της Πικροδάφνης, υποστηρίζοντας πως η λύση των συρματοκιβωτίων δεν είναι φιλική και βιώσιμη για το φυσικό περιβάλλον της Πικροδάφνης. Ο κ. Δημητρίου αφού παρουσίασε πρακτικές οι οποίες πραγματοποιούνται για την αποκατάσταση ρεμάτων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, συμπερασματικά μεταξύ άλλων, κατέληξε στην αναγκαιότητα της καταγραφής και αποτίμησης της περιβαλλοντικής – οικολογικής κατάστασης του ρέματος της Πικροδάφνης.
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Μαρτίνου Γκαίτλιχ, Βιολόγου – Περιβαλλοντολόγου, πρώην Διευθυντής και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η οποία είχε τίτλο: «Η Φύση μέσα στην πόλη: Η σημασία των ρεμάτων στο αστικό Περιβάλλον». Ο κ. Γκαίτλιχ μεταξύ άλλων υποστήριξε και κατέδειξε την οικονομική, περιβαλλοντική, εκπαιδευτική και ιστορική αξία του ρέματος της Πικροδάφνης.
Στη συνέχεια, το λόγο είχε η κα Αριάδνη Αργυράκη, Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημιού Αθηνών στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, με την ομιλία της «Γεωχημικά Χαρακτηριστικά του ρέματος της Πικροδάφνης. Σύγκριση με τον Κηφισό και τον Ποδονίφτη». Παρουσίασε για πρώτη φορά χημικές αναλύσεις κατόπιν δειγματοληψίας που πραγματοποίησε το ΕΚΠΑ σε επτά σημεία του ρέματος και κατέληξε τεκμηριώνοντας την καλή κατάσταση της ποιότητας των υδάτων της Πικροδάφνης. Μάλιστα, σημείωσε πως οι χημικές παράμετροι των υδάτων που αναλύθηκαν, δεν υπερβαίνουν τα όρια ποσιμότητας.
Έπειτα, ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Κίμωνα Χατζημπίρου, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΜΠ στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων και διαπίστωσε κατόπιν αυτοψίας στο ρέμα ότι η προτεινόμενη λύση συνεχούς στρώσης του πυθμένα και των πρανών με συρματοκιβώτια είναι μάλλον υπερβολική.
Εν συνεχεία η κ. Μαρία Μαρλαντή, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Λέκτορας του ΕΜΠ στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, παρουσιάζοντας τη δική της ομιλία, τόνισε χαρακτηριστικά πως τα στοιχεία εκείνα τα οποία πρέπει απαραίτητα να ληφθούν υπόψη από αρχιτεκτονικής πλευράς για την ανάπλαση του ρέματος είναι: ο εποχικός χαρακτήρας του υδάτινου στοιχείου, η χρονική διάσταση, η συσχέτιση φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, οι ήπιες μορφές ανάπλασης με μαλακά όρια.
Ακολούθησε η ομιλία της κ. Δήμητρας Νικολάου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΕΜΠ, Αρχιτεκτονική Σχολή, η οποία έκανε λόγο για τα ερευνητικά προγράμματα και τις διπλωματικές προπτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες που έχουν εκπονηθεί από πολλούς φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ για την Πικροδάφνη τις τελευταίες δεκαετίες. Κατέληξε τονίζοντας ότι η Αρχιτεκτονική Σχολή οφείλει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο προκειμένου να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σύζευξη φυσικού – αστικού και τεχνητού – ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Τέλος, αποτελεί έναν καταλύτη μέσα από τον οποίο μπορεί να βρει έκφραση ο εποικοδομητικός διάλογος όλων των εμπλεκομένων.
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο κ. Χρήστος Βλάχος, Φωτογράφος Φύσης και συνεργάτης της ΕΕΠΦ και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, πραγματοποιώντας μια εξαιρετική παρουσίαση με σπάνιες φωτογραφίες για είδη πουλιών τα οποία βρίσκουν καταφύγιο και τροφή στο ρέμα και γνωστοποίησε ότι το ρέμα της Πικροδάφνης αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό και τόπο διαβίωσης για πάνω από 150 είδη πουλιών.
Στο τέλος της ημερίδας η κ. Μαρία Καρακλιούμη, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, η οποία ήταν παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της Ημερίδας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, παραδέχτηκε πως πολλά στοιχεία από αυτά που παρουσιάστηκαν στις επιστημονικές παρουσιάσεις σχετικά με το ρέμα της Πικροδάφνης, της ήταν άγνωστα και δεσμεύτηκε ότι θα απαιτήσει περισσότερη πληροφόρηση και ενημέρωση πριν από την προσωπική της δέσμευση με την υπογραφή της.
Επίσης, στο κλείσιμο της ημερίδας ο κ. Θεοδωρακόπουλος Μάνος, κάτοικος της περιοχής και εκπρόσωπος της διαδημοτικής πρωτοβουλίας για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, έκανε μια αναλυτική αναδρομή στους αγώνες των κατοίκων μέχρι σήμερα και διεκδίκησε την ενεργή συμμετοχή όλων των επιστημονικών φορέων με στόχο την αποκατάσταση του ρέματος της Πικροδάφνης.