Κοινωνία
Γνώσεις νέων τεχνολογιών σε άτομα μεγάλης ηλικίας στο Δήμο Ηλιούπολης
Τα περήφανα γηρατειά
μπροστά στα πληκτρολόγια
Ο Δήμος Ηλιούπολης, στην προσπάθεια του να φέρει σε επαφή τα άτομα άνω των 50 ετών με τις Νέες Τεχνολογίες, διεξάγει μαθήματα εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με τη στήριξη γνωστού ομίλου τηλεπικοινωνιών.
Το πρόγραμμα, με τίτλο «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο», διεξάγεται στο χώρο του Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ηλιούπολης (Αγ. Κωνσταντίνου 7), με την επιστημονική καθοδήγηση του Ερευνητικού Ινστιτούτου «Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και Νέων Τεχνολογιών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνο τον Καθηγητή – Διευθυντή κ. Μιχάλη Μεϊμάρη, και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση “50και Ελλάς”, με εκπρόσωπο την κα. Ράγγα Μυρτώ–Μαρία (Γεροντολόγο-Γηραγωγό).
Στόχος του προγράμματος είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων χρήσης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή καθώς και η ενίσχυση της κοινωνικότητας των συμμετεχόντων σε ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον, με τη βοήθεια μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας.
Κάθε κύκλος μαθημάτων διαρκεί 28 ώρες, και η ύλη περιλαμβάνει εισαγωγή στις βασικές αρχές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αρχειοθέτηση, περιήγηση στο Διαδίκτυο, επεξεργασία κειμένου και βασικές γνώσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2012, και το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με μεγάλη επιτυχία. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και μέχρι στιγμής έχουν εκπαιδευτεί 130 άτομα.
Οι εθελοντές της Γνώσης
Παράλληλα, και για πρώτη φορά στο Δήμο Ηλιούπολης, υλοποιείται στο 10ο Δημοτικό Σχολείο, με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό κα Ναταλία Τζίτζη, το Ευρωπαϊκό Διαγενεακό πρόγραμμα δια βίου μάθησης «Εθελοντές της Γνώσης», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευθύνη του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού του Δήμου Ηλιούπολης, κου Χρήστου Γιαννάκη.
Οι Εθελοντές της Γνώσης είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψηφιακής γνώσης για μαθητές ηλικίας άνω των 60 ετών. Η καινοτομία του προγράμματος, βασίζεται στο γεγονός ότι εκτός από την παρουσία του δασκάλου που λειτουργεί κυρίως ως συντονιστής, κάθε μαθητής μεγαλύτερης ηλικίας έχει ως εκπαιδευτή ένα μαθητή της ΣΤ΄2 δημοτικού που είναι ο προσωπικός βοηθός διδασκαλίας του.
Στόχος της παραπάνω δράσης, είναι να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα, δηλαδή η διαφορά στο επίπεδο των γνώσεων σχετικά με τις νέες τεχνολογίες μεταξύ των γενεών. Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτές γνωρίζουν τη σημασία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας δάσκαλος, κάνοντας τους έτσι πιο προσεκτικούς στις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα σε μια διδακτική σχέση.
Παράλληλα, σε άλλη αίθουσα ένας μαθητής της ίδιας τάξης βοηθά έναν ενήλικα στην εκμάθηση μιας κονσόλας παιχνιδιών με στόχο τη σωματική και νοητική ενδυνάμωσή του με ένα διασκεδαστικό και ψυχαγωγικό τρόπο.
Το επιστημονικό προσωπικό απαρτίζεται από πτυχιούχους εκπαιδευτές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, την κα. Αποστολίδου Μαρία, την κα. Μανετζή Θεοδώρα, τον κ. Μπουράνη Χρήστο και τον κ. Πολυχρονίου Αντώνη.
Ημέρες και ώρες μαθημάτων
Οι ημέρες και ώρες των μαθημάτων είναι κάθε Δευτέρα – Τετάρτη 9:00-10:30, 11:00-12:30 και 5:30-7:00 και κάθε Τρίτη – Πέμπτη 10:00-11:30, 11:30-13:00 και 5:30-7:00.
Για πληροφορίες στα τηλέφωνα : 2109706347 και 2109970009 καθημερινά 9:00 έως 15:00.