Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Σπουδαίο παρελθόν και ελπιδοφόρο μέλλον σε μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου στη Νέα Ιωνία

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ένωση Σπάρτης γιόρτασε

80 χρόνια ζωής και προσφοράς

Πριν λίγες ημέρες η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας εόρτασε τα 80/χρονά της στα πλαίσια της παραδοσιακής Ετήσιας Εορτής της. Η Ετήσια Εορτή άρχισε με Αρτοκλασία στο ναό των Αγίων Αναργύρων και στη συνέχεια με Μνημόσυνο στη μνήμη όλων όσοι χάθηκαν στη Μικρασία, αλλά και των Ευεργετών της Ένωσης και των μελών των Διοικητικών της Συμβουλίων.

 

Στη θεία λειτουργία χοροστάτησε, όπως πάντα πράττει, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Κωνσταντίνος.

Στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου της Ένωσης αμέσως μετά ακολούθησε το πανηγυρικό μέρος της εκδήλωσης. Εκεί ο Πρόεδρος  κ. Χάρης Σαπουντζάκης  αναφέρθηκε με λίγα λόγια σε ορισμένους σημαντικούς σταθμούς στην πορεία του συλλόγου, από το 1933 έως σήμερα. Δεν παρέλειψε μάλιστα ν’ αναφερθεί και στους Προδρομικούς της Ενώσεως συλλόγους, το «Σύλλογο Πισιδών» της Σμύρνης (1913) και το «Σύλλογο Πισιδών, η Σπάρτη» (1923) στην Αθήνα, για να καταδείξει ότι ουσιαστικά οι Σπαρταλήδες με τους συλλόγους τους έχουν διαγράψει μια διαδρομή 100 χρόνων!

Απόδοση τιμής σε έναν σπουδαίο ακαδημαϊκό
Τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας ήταν ο Ακαδημαϊκός κ. Κων. Δεσποτόπουλος, ο οποίος μάλιστα εορτάζει εφέτος τα 100/χρονά του. Ο Πρόεδρος συνέδεσε την απονομή αυτής της τιμής στο Σμυρναίο Ακαδημαϊκό φιλόσοφο, καθώς συμπληρώθηκαν εφέτος 20 χρόνια, από τότε που ως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, είχε απονείμει στην Ένωση Σπάρτης το βραβείο της, για όλα όσα είχε πράξει ως τότε (1933-1993) για την ιστορία και τη μνήμη του μικρασιατικού Ελληνισμού.
Για τον κ. Δεσποτόπουλο και το πολυσχιδές έργο του μίλησε ο διδ. Οικονομικών  Επιστημών κ. Χρήστος Μπαλόγλου. Ο ομιλητής, με σύντομο αλλά και πλήρως εμπεριστατωμένο λόγο, αναφέρθηκε στην πολύχρονη προσφορά του τιμώμενου στα Γράμματα, ο οποίος έχει τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης, ως προεξάρχων πλατωνιστής.
Όμως ολόκληρη η αίθουσα, μεγαλύτεροι και νεότεροι, συγκινήθηκαν, όταν με σύσσωμα το Δ.Σ. της Ενώσεως να τον περιβάλλει, ο κ. Δεσποτόπουλος δεχόμενος την τιμή μίλησε για Μικρασία, για Ιωνία, για προσφυγιά. Ο ίδιος έζησε ως μικρό παιδί τη μεγάλη καταστροφή της Σμύρνης και δε δίστασε να θεωρήσει ως ανιστόρητους  όσους τολμούν να ισχυρίζονται ότι τη φωτιά που την κατέκαψε δεν την έβαλαν οι Τούρκοι. Είπε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει μεν να μνησικακούμε, αλλά και δεν πρέπει να ξεχνούμε την ιστορία και τα γεγονότα.
Λόγια σοφά και σταράτα από το βάρος και το βάθος μιας 100/χρονης διαδρομής ανάμεσα στους κορυφαίους σοφούς, τους λογοτέχνες, τους δημιουργούς, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά του κόσμου ολόκληρου! Και μάλιστα από έναν άνθρωπο των Γραμμάτων που δε δίστασε στα νιάτα του να αγωνιστεί για τη Δημοκρατία και τη Λευτεριά και να εξοριστεί δυο φορές!!
Έτσι όταν τελειώνοντας απευθύνθηκε στο κοινό για να ευχαριστήσει για την προσοχή και την αγάπη τους, ολόκληρη η αίθουσα όρθια χειροκροτούσε.

Βράβευση των παιδιών του Τμήματος Σκακιού
Μετά τον 100χρονο, βραβεύτηκαν τα 18χρονα παιδιά του Τμήματος Σκακιού, που πέτυχαν στις Ανώτατες σχολές.
Πρώτα ανέβηκε στο βήμα ο υπεύθυνος του Τμήματος κ. Νίκος Χατόγλου, ο οποίος παρουσίασε το έργο της Ενώσεως στον τομέα αυτού του πνευματικού αθλήματος, που την περασμένη χρονιά  έφερε στην Ένωση αλλά και τη Ν. Ιωνία την άνοδο στην Α΄ Εθνική Κατηγορία!
Στη συνέχεια κάλεσε τους νέους να παραλάβουν τις αναμνηστικές πλακέτες τους από τα χέρια του Δημάρχου κ. Ηρακλή Γκότση ο οποίος συνεχάρη την Ένωση για την πολυετή δράση της και τη συνολική προσφορά της στην πόλη.
Οι νέοι που βραβεύτηκαν ήσαν:
1) Αντώνης Αμπατζής που εισήχθη στο Οικονομικό Τμήμα του Παν/μίου Αθηνών
2) Σταύρος Σουλτανίδης, που εισήλθε στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Παν/μίου Πειραιά.
3) Βασιλική Τσούλη, που εισήχθη στο Μαθηματικό Τμήμα του Παν/μίου Αθηνών
4) Βασίλειος Τριανταφύλλης, που εισήχθη στο Μαθηματικό Τμήμα του Παν/μίου Αθηνών

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη Χορωδία του Ο.Π.Α.Ν του Δήμου Ν. Ιωνίας, υπό τη διεύθυνση του μουσικοσυνθέτη Στάθη Ουλκέρογλου, η οποία εκτέλεσε ένα ειδικό πρόγραμμα από μικρασιατικά και λαϊκά τραγούδια. Την παρουσίαση του προγράμματος είχε ο Γενικός Γραμματέας κ. Λουκάς Χριστοδούλου.
Την εκδήλωση τίμησαν, πέραν του Δημάρχου, με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος κ. Κων/νος Ψαλτάκης, εκ μέρους του σεβασμιότατου Μητροπολίτου, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Κολμανιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρ. Χατζηϊωάννου και Δημ. Κωστιδάκης, εκπρόσωποι σωματείων και φορεών.
 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ