Κοινωνία
3ο Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη Ρέντη
Λιλιπούτειοι ελαιοπαραγωγοί
έγιναν οι μαθητές
Σε ελαιοπαραγωγοί μετατράπηκαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ρέντη και κατάφεραν να μαζέψουν 150 κιλά ελιές, να παράγουν 80 κιλά λάδι και να φτιάξουν τα δικά τους χειροποίητα σαπούνια στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Την προηγούμενη χρονιά με τη συνδρομή του Δήμου Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη δενδροφύτευσαν στην αυλή του σχολείου τους ελαιόδεντρα και φέτος απόλαυσαν τους καρπούς τους.
«Η ιδέα ξεκίνησε από ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα που είχαμε ξεκινήσει με θέμα την ελιά.. Σ’αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε να φυτέψουμε κάποια δέντρα και ο δήμος μας βοήθησε πάρα πολύ. Μας έστειλε γεωπόνους και φυτά, ελαιόδεντρα, ροδιές και κάναμε δενδροφύτευση σε όλο το σχολείο. Αυτές οι ελιές φέτος έβγαλαν καρπούς για πρώτη χρονιά και η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε. Δειλά δειλά με τη βοήθεια του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, αποφασίσαμε με χτένια και τσουγκράνες να τις μαζέψουμε και τα καταφέραμε. Δώσαμε τις ελιές μας σε ελαιοτριβείο και οι μαθητές μας πήραν από ένα μπουκάλι λάδι δικής τους παραγωγής! Τα παιδιά κουράστηκαν αλλά έμαθαν να συνεργάζονται . Χάρηκαν το πρόγραμμα με την ψυχή τους και αυτό έχει σημασία» επισημαίνει η κα Αλεξάνδρα Κεφάλα καθηγήτρια του σχολείου.
Η κα Πανδώρα Βαμβακά συνυπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος συμπληρώνει: « Είναι σημαντικό ότι στο πρόγραμμα πήραν μέρος ακόμη και μαθητές που είναι αδιάφοροι. Τα παιδιά χρειάζονται διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης και με την κατάλληλη οργάνωση μπορούν να κάνουν θαύματα. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις τα παιδιά να συνεργάζονται. Η συλλογική συμμετοχή έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίζουμε περισσότερο τους μαθητές μας και βλεποντάς τους με άλλη ματιά αναγκάζονται και εκείνοι να μας προσεγγίσουν καλύτερα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αγ. Ι. Ρέντη ξεκίνησαν ανακύκλωση μαζεύοντας 4500 πλαστικά μπουκάλια, επισκεύασαν παλιά ποδήλατα, φιλοτέχνησαν χειροποίητα κοσμήματα, πραγματοποίησαν κινηματογραφικές προβολές, επιδόθηκαν στο πλέξιμο και διοργάνωσαν ένα πρωινό με καφέ και δικά τους γλυκίσματα όπου τα έσοδα τα έδωσαν στους συμμαθητές τους που δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος στην εκδρομή λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Εντυπώσεις από μαθητές
Η ιδέα να μαζέψει τις ελιές του σχολείου της φάνηκε πρωτότυπη γι’αυτό και η Αθηνά Αβράμπου συμμετείχε ενεργά. « Πήρα ώρες από τον προσωπικό μου χρόνο προκειμένου να κάνω κάτι μαζί με τους συμμαθητές μου. Ενθουσιάστηκα που συνεργαστήκαμε τόσα παιδιά για ένα κοινό σκοπό. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και αυτό με ενθουσίασε ακόμη περισσότερο.. Τώρα πια όλοι σκεφτόμαστε πριν πετάξουμε κάτι. Είμαι πολύ χαρούμενη που γίνονται όλα αυτά τα προγράμματα γιατί μαθαίνουμε αλήθειες της ζωής που μέσα στα βιβλία δεν θα τις βρούμε».
Η συμμαθήτρια της Νικολέτα Χριστίνα Βαλσαμίδου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπήρχε ένα κλίμα ομαδικότητας και συνεργασίας και δεν περίμενα να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να έχουμε τόση θέληση για να το κάνουμε. Είναι πολύ πιο ωραίο να φτιάχνεις κάτι μόνος σου παρά να έχεις ένα έτοιμο συσκευασμένο προϊόν στο σπίτι. Δεν ήξερα ότι το αποτέλεσμα θα είναι να αποκτήσουμε και από ένα μπουκάλι λάδι και η ευχαρίστηση που νοιώθεις σ’αυτή την περίπτωση είναι πολύ μεγάλη. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος υπήρχε εναλλαγή των ρόλων μας και μετά απ’αυτή τη συμμετοχή νιώθουμε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας. Η συνεργασία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έφερε και τη συνεργασία στο μάθημα».
Η Ελενα Μαρκάκη επιθυμεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα να επαναληφθεί πολλές φορές. « Συνήθως δεν συνεργαζόμαστε μεταξύ μας ως τμήματα αλλά σ’αυτή την περίπτωση συνεργαστήκαμε όλοι. Η ιδέα ξεκίνησε από λίγους αλλά τελικά όλο το σχολείο πήρε μέρος. Μετά απ’αυτό το πρόγραμμα λειτουργούμε πιο ενωμένα ενώ πριν τη δράση κανείς δεν βοηθούσε κανένα. Ο καθένας ήταν για τον εαυτό του γιατί δεν γνωριζόμασταν και τόσο καλά. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες μάθαμε να λειτουργούμε ομαδικά και ξέρουμε πια ότι όταν κάνουμε κάτι από κοινού αποδίδουμε καλύτερα».
Πολύτιμη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων
Το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να φέρει αυτά τα αποτελέσματα χωρίς τη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. «Από τη στιγμή που πήραν μέρος τα παιδιά μας εμείς δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς. Μετά το πρόγραμμα άρχισαν να ευαισθητοποιούνται περισσότερο, έγιναν πιο υπεύθυνα και δεκτικά. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε για ένα κοινό σκοπό» δήλωσαν η κα Μαρία Χατζηευστρατίου και η κα Ελευθερία Καϊρη μέλη του συλλόγου.