Κοινωνία
“Έτσι μαθαίνω καλύτερα”: Αγνώριστα 24 σχολεία της Αθήνας
Το πιστεύετε ότι υπάρχουν παιδιά που φέτος δεν γκρίνιαξαν για το σχολείο τους; Μαθητές, που ήταν περήφανοι γιατί έκαναν μάθημα σε αίθουσες διδασκαλίας όμορφες σε ένα περιβάλλον που τους ενέπνεε; Το πιστεύετε ότι κατά το σχολικό έτος που έφυγε, υπήρχαν παιδιά που δεν ήθελαν να φύγουν από το σχολείο τους;
Να το πιστέψετε, γιατί πρόκειται για 3.700 μαθητές που φοιτούν σε 24 σχολεία που ο δήμος Αθηναίων ενέταξε στο πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα». Μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 16 μηνών, 13 σχολικά συγκροτήματά του που φιλοξενούν 24 σχολεία, στην κυριολεξία μεταμορφώθηκαν. Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του δήμου αναβαθμίστηκαν και συνεχίζουν να αναβαθμίζονται σε πρότυπα περιβάλλοντα μάθησης, με την ενεργή συμμετοχή αρχιτεκτόνων, δασκάλων, μαθητών όλων των τάξεων και γονέων σε κοινές δράσεις, δίνοντας σε όλους έναν σπουδαίο λόγο να νιώθουν περήφανοι για το σχολείο τους.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με αφορμή το τέλος του σχολικού έτους σημειώνει ότι «το πρόγραμμα Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα, με την καθοριστική συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με κάνει πραγματικά περήφανο, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα, πρωτοποριακά και ουσιαστικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία στον χώρο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα». Ο δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνει ότι «το παιδί είναι κορυφαία προτεραιότητα για τον δήμο Αθηναίων, το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» σε πολύ σύντομο διάστημα έχουν φέρει σημαντικούς καρπούς, αλλάζοντας δραστικά τη σχέση του παιδιού, του δασκάλου, του γονιού με το σχολείο και μετατρέποντας το σχολείο σε ζωντανό πυρήνα της γειτονιάς».
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την υποστήριξη του Athens Partnership και με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Το πρόγραμμα Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα αλλάζει την ίδια τη σχέση μας με το σχολείο, μας κάνει να “δούμε το σχολείο αλλιώς”. Στην αρχική ιστοσελίδα του προγράμματος, http://athens-dfbl.gr/ , το video και οι φωτογραφίες με τα μέχρι τώρα αποτελέσματά του, καταδεικνύουν το πώς οι αρχιτεκτονικές και εκπαιδευτικές δράσεις ενισχύουν την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα και πέρα από το σχολείο.
“Μου αρέσει να φτιάχνω κατασκευές γιατί γεννήθηκα καλλιτέχνης” είπε μαθητής της Δ’ τάξης στο 29ο Δημοτικό Σχολείο στην Κυψέλη. “Ο κήπος μας είναι πολύ όμορφος” γράφει η ταμπέλα που έφτιαξαν οι μαθητές στο 130ο Δημοτικό Σχολείο στα Κάτω Πατήσια. ‘Άλλαζε ο χώρος και τα παιδιά το καταλάβαιναν, δοκίμαζαν υλικά και πειραματίζονταν” εξηγούν οι νηπιαγωγοί στα συστεγαζόμενα 16ο-77ο Νηπιαγωγεία.
“Με τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουμε και εξελίσσουμε το σχολικό χώρο, δημιουργώντας ένα θετικό περιβάλλον μάθησης” δηλώνει ο αντιδήμαρχος Κτιριακών Υποδομών Γιώργος Αποστολόπουλος.
Όπως προσθέτει η αντιδήμαρχος για το Παιδί Μαρία Ηλιοπούλου “ο δήμος Αθηναίων μπορεί και οφείλει να συνδράμει στην εκπαιδευτική πολιτική του τόπου, όχι μόνο με παρεμβάσεις στη λειτουργία των σχολείων, αλλά και σε αυτήν καθ’ αυτήν την υλοποίηση δράσεων που βοηθούν το παιδί να αξιοποιήσει τις δεξιότητες και τα ταλέντα του.”
Με το πρόγραμμα Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα το σχολείο μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς, μεταμορφώνεται σε ένα πρότυπο πυρήνα μάθησης και δεμένης σχολικής κοινότητας, που βοηθάει τα παιδιά να βελτιωθούν ατομικά και κοινωνικά.
Τι είναι το Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα στην πράξη:
● Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις
● Εκπαίδευση και Εκπαιδότοποι
● Maker Space
● Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις
Πρόκειται για τεχνικές εργασίες ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας στα σχολεία του προγράμματος, οι οποίες πετυχαίνουν τη συνολική αναδιαμόρφωση των κτιριακών εγκαταστάσεων μέσα από αρχιτεκτονικές και εκπαιδευτικές παραμέτρους. Οι παρεμβάσεις προσαρμόστηκαν στις ανάγκες κάθε σχολείου, μέσα από τις κατευθύνσεις που διατύπωσε η σχολική του κοινότητα, στοχεύοντας στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών μάθησης.
Εκπαίδευση και Εκπαιδότοποι
Οι εκπαιδότοποι αποτελούν μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική προσέγγιση που έχει ως αφετηρία την αρχιτεκτονική και στόχο να προσθέσει νέα εκπαιδευτικά εργαλεία και υλικά στα σχολεία του ΕΜΚ. Μέσα από τις δράσεις των εκπαιδότοπων παράγονται νέοι χώροι και νέα στοιχεία εκπαιδευτικού εξοπλισμού στο σχολικό περιβάλλον, τα οποία σχεδιάζονται από τους εξειδικευμένους ερευνητές του προγράμματος ΕΜΚ από κοινού με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους. Οι δράσεις αυτές έχει αποδειχθεί ότι ευνοούν τη δημιουργική ενεργοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας, ενισχύοντας την επικοινωνία και την εξοικείωση μεταξύ των μελών της.
Maker Space
Το Maker Space αποτελεί ένα σύγχρονο εργαστήριο εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, όπως ψηφιακά μηχανήματα κοπής και επεξεργασίας υλικών, τρισδιάστατους εκτυπωτές και ψηφιακό εξοπλισμό σχεδιασμού (laser cutters, 3d printers, CNC machines), που υποστηρίζει όλες τις δράσεις στα σχολεία του ΕΜΚ.
Εδώ τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία σύγχρονης δημιουργίας, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας, με τη βοήθεια των ερευνητών, νέο εξοπλισμό, με τον οποίο διαμορφώνουν στη συνέχεια τους Εκπαιδότοπους στα σχολεία τους. Το Maker Space λειτούργησε πιλοτικά κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 σε δημοτικό κτήριο στην Αχαρνών. Τη σχολική χρονιά 2017 – 2018, το Maker Space θα αποκτήσει νέα στέγη, ακόμη πιο σύγχρονη και νέο πρόγραμμα, ακόμη πιο εμπλουτισμένο, στοχεύοντας να ενισχύσει το δημιουργικό ταλέντο ακόμη περισσότερων μαθητών.
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Το νέο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του δήμου Αθηναίων θα φιλοξενηθεί στο σχολικό συγκρότημα του 2ου Πειραματικού Λυκείου στους Αμπελόκηπους και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και δημιουργικών δράσεων για όλους τους μαθητές της Αθήνας για την κατανόηση του αστικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και των επίκαιρων περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Οι σχολικές μονάδες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μελλοντικά, μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα.
Σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Αθηναίων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΕΜΚ
#1
Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών
7 Δ.Κ. Κηφισίας Α’ και 7 Δ.Κ. Κηφισίας Β’
#2
Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών
7 Δ.Κ. Μικρό Χριστοδουλάκειο, 7 Δ.Κ. Χριστοδουλάκειο και 7 Δ.Κ. Σεβαστουπόλεως
#3
16ο και 77ο Νηπιαγωγεία
#4
13ο Δημοτικό Σχολείο
#5
29ο Δημοτικό Σχολείο
#6
57οκαι 61ο Δημοτικά Σχολεία
#7
77ο Δημοτικό Σχολείο
#8
130ο Δημοτικό Σχολείο
#9
8ο Γυμνάσιο και το συστεγαζόμενο 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο
#10
8ο Λύκειο και το συστεγαζόμενο 1ο Εσπερινό Λύκειο
#11
2ο Πειραματικό Γυμνάσιο και τα συστεγαζόμενα 2ο Εσπερινό Γυμνάσιο και 1ο Εσπερινό Λύκειο – Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΔΑ
#12
48ο Γυμνάσιο (και ένα ακόμα σχολείο που θα μεταστεγαστεί στις εγκαταστάσεις του)
#13
17ο Γυμνάσιο-Λύκειο*
* Το σχολείο αυτό συμμετείχε στην πιλοτική μελέτη του ΕΜΚ. Οι εγκαταστάσεις του επισκευάστηκαν το καλοκαίρι του 2015 με χρηματοδότηση της Coca-Cola ενώ τώρα συμμετέχει στη δεύτερη φάση των Εκπαιδότοπων με αποκλειστικό δωρητή το ΙΣΝ.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ