Connect with us

Κοινωνία

Παραλύει η χώρα σήμερα

Published

on


Ημέρα γενικής απεργίας στο δημόσιο και ιδωτικό τομέα είναι η Πέμπτη 12 Νοεμβρίου με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν ηχηρό παρών στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται εκείνη την ημέρα. Το κεντρικό συλλαλητήριο των συνδικάτων πραγματοποιείται στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι έμποροι αλλά και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στους δήμους και τα νοσοκομεία.

ΓΣΕΕ:  H μητέρα όλων των μαχών
H ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
“Η κυβέρνηση αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις συνεχίζει τις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, εφαρμόζοντας ένα νέο σκληρό μνημόνιο με επαχθείς όρους, προχωρώντας σε νομοθετήματα που καταργούν κάθε παροχή και κοινωνική ασφάλεια. Για τη ΓΣΕΕ η 24ωρη Γενική Απεργία και τα συλλαλητήρια στις 12 Νοέμβρη αποτελούν τη «μητέρα των μαχών» απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσης της Ελληνικής κοινωνίας.
Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα.
Όλοι και όλες μαζί αρκεί να το πιστέψουμε.
Αρκεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς να επιλέξουμε τι είδους ασφάλεια θέλουμε.
Κοινωνική ασφάλεια ή ασφάλεια του καναπέ;”.

Τα αιτήματα των εργαζομένων στο δημόσιο
Στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ επισημαίνεται:
“Μπροστά στις νέες συνθήκες που οριοθετούνται από τους ακραίους εκβιασμούς και την τρομοκρατία των δανειστών και την  αποδοχή από την Κυβέρνηση του ρόλου ενός ακόμα απλού διαχειριστή των αδιέξοδων πολιτικών που επιβάλλονται για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μένει σε εμάς, στους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και με τρόπο μαζικό, συμμετοχικό και οργανωμένο να διεκδικήσουμε την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται σε βάρος μας.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, συμμετέχουμε στη Γενική Απεργία στις 12 Νοέμβρη 2015 και διεκδικούμε:

– Κατοχύρωση και διεύρυνση του δημόσιου-κοινωνικού και αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος με διατήρηση των συνταξιοδοτικών παροχών του.

– Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών, με έμφαση στους τομείς της Υγείας, Παιδείας, Αυτοδιοίκησης και Ασφαλιστικών ταμείων, με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης και διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους.

– Επανακατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο με άμεσο «ξεπάγωμα» των μισθών. Νέο μισθολόγιο με αποκατάσταση των απωλειών και ακώλυτη μισθολογική- βαθμολογική εξέλιξη.

– Καθιέρωση δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων.

– Διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο όλων των στρατηγικών τομέων της ελληνικής Οικονομίας. -Αποτροπή της εκποίησης του δημόσιου πλούτου

– Ανατροπή της άδικης και ταξικής, σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων, φορολογίας, με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ και την καθιέρωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.

-Διασφάλιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

– Κατάργηση παλαιών και νέων μνημονίων

– Διαγραφή του χρέους”.

Διαβάστε επίσης:

Μετ΄εμποδίων οι μετακινήσεις σήμερα Πέμπτη


Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις του Γιάννη Πανούση για σχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, την ώρα που οι δανειστές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για νέα σκληρά μέτρα
.
Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας για πρώτη φορά από την επανεκλογή του ως πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν πτοείται και εμφανίζεται αποφασισμένος για όλα.
«Κάποιοι θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση και τη χώρα για να επιβάλουν εκ νέου την ηγεμονία τους στην πολιτική ζωή», έλεγαν με νόημα στο «ΧΤΥΠΟ» κυβερνητικά στελέχη.
Αν και  αναγνώριζαν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με το… γκρεμό που θέλει να ρίξει τη χώρα το κουαρτέτο και το… βούρκο της τρομοκρατίας που κρύβει το… ρέμα του Γιάννη Πανούση, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν σε εκβιασμούς.
Στο Μαξίμου βλέπουν ομοιότητες της σημερινής συγκυρίας με τη διετία του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά  ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα κάνουν τα ίδια λάθη που οδήγησαν στην πτώση της τότε κυβέρνησής το 2011.
Εξηγούν μάλιστα, ότι όπως τότε έτσι και τώρα:
1.     Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τις ασφυκτικές πιέσεις του ξένου παράγοντα που ζητά βαλκανοποίηση μισθών και συντάξεων, για να μην την οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία.
2.     Ο Γιάννης Πανούσης λειτουργεί ως πέμπτη φάλαγγα όπως έκανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Υποστηρίζουν δε, ότι όπως ο τότε αντιπρόεδρος εμφανιζόταν να στηρίζει τον κ. Παπανδρέου, αλλά στην ουσία τον έσπρωχνε στην παραίτηση, έτσι και ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, για τον οδηγήσει σε απαξίωση.
Δεν παραδίνεται
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει πλήρη γνώση όλων όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο, συστήνει ψυχραιμία και υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους, ότι η προπαγάνδα έχει και τα όρια της.
Συνεργάτες του διαμηνύουν ότι ο λαός αποφάσισε πριν από δύο μήνες τι κυβέρνηση θέλει και ότι ο Αλέξης Τσίπρας ούτε θα ανατραπεί, ούτε θα παραδώσει σε κάποιο νέο Παπαδήμο όπως έγινε με τον Παπανδρέου.
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Η συγκεκριμένη φράση, αποτελεί και ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους όσοι εξυφαίνονται σενάρια στο παρασκήνιο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, λόγω της φθοράς που θα έχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Συνεργάτες του υπενθυμίζουν την προεκλογική του δήλωση ότι «δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού» και υποστηρίζουν ότι είναι ο μόνος που διαθέτει πολιτικό κεφάλαιο για να διαχειριστεί τη συγκυρία.
Συγκυβέρνηση
Στο Μαξίμου απορρίπτουν και τα σενάρια για νέο ή νέους κυβερνητικούς εταίρους, με αφορμή το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ στο ασφαλιστικό ή κάποιο άλλο νομοσχέδιο.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι ο κύριος Τσίπρας μπορεί να διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις τόσο με τη Φώφη Γεννηματά και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά δε θέλει ταύτιση μαζί τους.
«Εάν υπήρχε συγκυβέρνηση με ένα ή και τα δύο αυτά κόμματα, θα άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν και επισήμως μνημονιακό κόμμα και αυτό δεν το θέλουμε», λένε βουλευτές του.
Και τώρα τι;
Με δεδομένο ότι αυτά τα δύο σενάρια απορρίπτονται, το ζήτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντέξει στην πίεση, λόγω του ότι τα δύσκολα είναι μπροστά της.
Η απεργία της Πέμπτης, το ασφαλιστικό, η φοροκαταιγίδα και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι βέβαιο ότι διαμορφώνουν συνθήκες κοινωνικής έκρηξης και ασφυξίας στην κυβέρνηση.
Στο ερώτημα «και τώρα τι», ο πρωθυπουργός απαντά εργασιοθεραπεία, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία και η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα εντός του 2016.
10+2 δισ. ευρώ
Η στρατηγική του κ. Τσίπρα έχει ως άξονες την επίσπευση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του κλεισίματος όλων των ανοικτών θεμάτων (κόκκινα δάνεια, 100 δόσεις, ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση),  κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες.
Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε θα ανοίξουν οι κάνουλες της ΕΕ και τα 10 +2 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα θα αποτελέσουν τη βάση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Ο εφιάλτης
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία λόγω του ότι οι διαφορές με το κουαρτέτο είναι μικρές, ωστόσο οι πάντες αναγνωρίζουν ότι ο μεγάλος εφιάλτης είναι το ασφαλιστικό.
Φοβούνται μάλιστα ότι τυχόν μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις είναι πιθανό να αποτελέσουν την αρχή της εγκατάλειψης του ΣΥΡΙΖΑ από τα κοινωνικά στρώματα που τον έκαναν κυβέρνηση.
Ωστόσο, σημειώνουν ότι το ασφαλιστικό θα τους απασχολήσει τον επόμενο μήνα, καθώς αυτό που τώρα προέχει είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση για να ανασάνει η ελληνική οικονομία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ