Κοινωνία
Στοιχεία-σοκ για τη φτώχεια στην Ελλάδα!
Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζουν οι συνθήκες διαβίωσης και η ποιότητα ζωής για σχεδόν έναν στους δύο Έλληνες.
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, αυξήθηκε κατά 260% ο αριθμός των νοικοκυριών που δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί κανένα μέσο θέρμανσης στη καρδιά του χειμώνα. Κατακόρυφη αύξηση κατά 160,4% παρουσιάζει και το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας!
Σε απόλυτους αριθμούς, 3.885.000 άνθρωποι στη χώρα μας βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή στερούνται υλικών αγαθών ή ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας, ενώ ένα ποσοστό 39,5% του πληθυσμού δεν μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς, ενώ κάνει «εκπτώσεις» ακόμη και στη διατροφή.
Από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2015, σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της χώρας, δηλαδή το 17,3%, ηλικίας από 18 ετών έως και 60 ετών, διέμενε σε νοικοκυριό χωρίς κανένα εργαζόμενο, όταν το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν 8,4% του πληθυσμού.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στα νέα και αναθεωρημένη έκθεση -με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2015- της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα.
Στην έκθεση περιέχονται στοιχεία που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων (εργασία, υγεία, εκπαίδευση, τεχνολογία κ.λπ.) που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης, καθώς, επίσης, και στοιχεία για την ποιότητα ζωής, όπως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Φτώχεια-Ανισότητα
Δραματικά είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη της φτώχειας στην Ελλάδα, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά. Ένα ποσοστό 42,7% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας με το εισόδημά του να είναι χαμηλότερο από το κατώφλι της φτώχειας. Στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 16,4% οπότε και άρχισε να αυξάνεται σταδιακά.
Τέλος, σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη των «28» αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, αφού βρίσκεται στην τρίτη θέση -μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία- με ποσοστό 36% του πληθυσμού να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 24,4%.
Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.