Connect with us

Κοινωνία

Έρευνα: 1 στους 10 ανθρώπους που εργάστηκαν από το σπίτι στην πανδημία υπέστη ενδοοικογενειακή κακοποίηση

Published

on

Έρευνα του think tank Bright Blue έδειξε ότι ένας στους 10 ανθρώπους που δούλεψαν από το σπίτι στην πανδημία του Covid υπέστη ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

Σύμφωνα με την έρευνα του think tank Bright Blue, το 11% των ανθρώπων που εργαζόταν από το σπίτι είπε ότι είχε βιώσει «οικογενειακή κακοποίηση» ή «βία» στο σπίτι του. Μόνο το 1% των ανθρώπων που συνέχισαν να πηγαίνουν κανονικά στον χώρο εργασίας τους είπε το ίδιο. Η συλλογή των δεδομένων ως μέρος της μελέτης σχετικά με την κλίμακα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης και τον τρόπο καταπολέμησής της πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο επιπλέον χρόνος που πέρασε ο κόσμος με τα νέα δεδομένα της πανδημίας μέσα στο σπίτι καθώς και ο οικονομικός και ψυχικός αρνητικός αντίκτυπος του lockdown ενδεχομένως είναι κάποιοι από τους παράγοντες που έπαιξαν κάποιο ρόλο.

Η Bright Blue χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα της μελέτης με σκοπό να ζητήσει ετήσια άδεια για όσους βιώνουν ενδοοικογενειακή κακοποίηση, καθώς θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν το νόμιμο δικαίωμα σε 10ήμερη άδεια.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι 2 χώρες που έχουν εφαρμόσει μια τέτοια παρεμφερή κίνηση το think tank πιστεύει πως μία τέτοια ενέργεια θα πρέπει να ασπαστεί από κάθε χώρα είναι ικανή να βοηθήσει τα θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης να κινηθούν νομικά ή να αναζητήσουν υποστήριξη. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δείξουν στον εργοδότη τους αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία μπορούν επίσης να παράσχουν αναδρομικά.

 

Η ανώτερη ερευνήτρια στο Bright Blue Phoebe Arslanagic-Wakefield που έγραψε την έκθεση δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Πολλοί εργαζόμενοι είναι πιθανό να συνεχίσουν να εργάζονται στο σπίτι μετά την πανδημία. Με την επιτακτική, σε όλη την κοινωνία ανάγκη για προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής κακοποίησης, η υπουργός Προστασίας Ρέιτσελ Μακλίν βουλευτής θα πρέπει να υποστηρίξει την καθιέρωση δικαιώματος 10ήμερης άδειας ενδοοικογενειακής κακοποίησης για όλους τους εργαζόμενους, βοηθώντας τα θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης να εγκαταλείψουν επικίνδυνες καταστάσεις»

Στην συνέχεια πρόσθεσε «Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, ο κίνδυνος ενδοοικογενειακής κακοποίησης για τους εργαζόμενους στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να ήταν υψηλότερος απλώς και μόνο επειδή πέρασαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Επιπλέον, οι ψυχικές και οικονομικές πιέσεις σε ορισμένους ανθρώπους που προκαλούνται από την πανδημία και τα lockdown θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν επιδεινώσει ή προκαλέσει καταχρηστική συμπεριφορά».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ