Connect with us

Κόσμος

Ανατροπή στην στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία: Η απόφαση Τραμπ και οι επιπτώσεις για την πολιτική ισορροπία

Published

on

Η απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να «παγώσει» τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει προκαλέσει σοκ και ανησυχία σε διεθνές επίπεδο. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μια στρατηγική πίεσης προς τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με στόχο να τον αναγκάσει να αποδεχτεί μια συμφωνία ειρήνης σύμφωνα με τους όρους των ΗΠΑ.

Αν και η Ουκρανία φαίνεται να μπορεί να συνεχίσει τον στρατιωτικό αγώνα της για μερικές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, η απόφαση αυτή προβλέπεται να έχει σοβαρές συνέπειες σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με αναφορές του CNN, ο σύμβουλος Μαρκ Κάνσια εκτιμά ότι σε διάστημα 2-4 μηνών η Ουκρανία θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τις αρνητικές συνέπειες από την έλλειψη αμερικανικής βοήθειας, με τους Ουκρανούς στρατιώτες να εξαντλούν τα αποθέματά τους και τις πρώτες γραμμές του μετώπου να υποχωρούν.

Η στρατηγική αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου οι ΗΠΑ, μέσω της κυβέρνησης Μπάιντεν, είχαν ήδη στείλει σημαντικές ποσότητες εξελιγμένων όπλων στην Ουκρανία, όπως οι πύραυλοι ATACMS και τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot. Όμως, αν η πολιτική του Τραμπ παραμείνει σε εφαρμογή, η Ουκρανία θα μπορούσε να βρεθεί σε μειονεκτική θέση, καθώς θα στερηθεί αυτών των κρίσιμων όπλων.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει μέχρι τον Ιανουάριο της τρέχουσας χρονιάς στρατιωτική βοήθεια ύψους 69,5 δισ. δολαρίων, που περιλάμβανε πυρομαχικά, αντιαρματικούς πυραύλους, ραντάρ εναέριας επιτήρησης, και βαρέα άρματα μάχης. Παρά την παύση της βοήθειας υπό την διοίκηση Τραμπ, οι ΗΠΑ συνέχισαν να παραδίδουν κρίσιμα πυρομαχικά που είχαν εγκριθεί κατά την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να αναδείξει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνδρομή, αν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα πιο εξελιγμένα όπλα για τον ουκρανικό στρατό προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ. Η πιθανή συνέχιση αυτής της κατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για την στρατηγική και τη θέση της Ουκρανίας στον πόλεμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ