Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Βρετανία: Οι Εργατικοί του Στάρμερ κυβερνούν μετα 14 χρόνια – καταποντίζετε ο Σούνακ

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από 14 χρόνια, οι Εργατικοί του σερ Κιρ Στάρμερ επέστρεψαν επίσημα στην εξουσία στη Βρετανία, καθώς κατάφεραν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά την κατάκτηση 326 εδρών.

Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαίωσαν το exit poll που είχε ανακοινωθεί λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης. Στην πρώτη του νικητήρια ομιλία, ο Στάρμερ δήλωσε:

“Τα καταφέραμε. Η αλλαγή ξεκινά τώρα. Όλοι νιώθουν ανακουφισμένοι που έφυγε ένα βάρος από πάνω μας, ένα βάρος έφυγε από το μεγάλο αυτό έθνος”.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί τώρα να κοιτάει μπροστά. Το φως της ελπίδας γίνεται όλο και πιο δυνατό λάμποντας για μια χώρα που έχει μετά από 14 χρόνια την ελπίδα να πάρει πίσω το μέλλον της» συνέχισε ο Στάρμερ.

Όπως υπογράμμισε, η εντολή που έλαβε από τον βρετανικό λαό είναι μια “εντολή μεγάλης ευθύνης”. Επισήμανε ότι οι εκλογικές νίκες δεν προκύπτουν από μόνες τους, αλλά κερδίζονται μετά από σκληρή προσπάθεια.

«Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι εύκολα αλλά όταν τα πράγματα δυσκολέψουν – και αυτό θα συμβεί – να θυμάστε τη σημερινή βραδιά» έστειλε το μήνυμα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Στάρμερ ετοιμάζεται να μετακομίσει στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς οι exit polls επιβεβαιώνουν τη νίκη των Εργατικών και ο Ρίσι Σούνακ τον συγχαίρει τηλεφωνικά. Μετά από 14 χρόνια, οι Εργατικοί επιστρέφουν στην εξουσία, με τη μεγαλύτερη νίκη από το 1997, αντιμετωπίζοντας τη δυσαρέσκεια του βρετανικού λαού μετά από το Brexit και την οικονομική κρίση.

Από τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων προκύπτει ότι

οι Εργατικοί έχουν κερδίσει 408 έδρες, 210 έδρες περισσότερες από τις τελευταίες εκλογές, οι Συντηρητικοί 116 και χάνουν 247 έδρες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές

οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 70 (στην καλύτερη εκλογική επίδοση της ιστορίας τους),

8 το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας

7 το Σιν Φέιν

5 οι ανεξάρτητοι

4 το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Φάρατζ

4 οι Πράσινοι

4 το Plaid Cymru

4 το κόμμα DUP

2 το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

και από 1 έδρα το κόμμα Alliance, το κόμμα Ulster Unionist και το κόμμα Traditional Unionist Voice

Η επόμενη μέρα

Ενώ οι Εργατικοί είναι ενθουσιασμένοι, οι Συντηρητικοί αντιμετωπίζουν διαμάχες και αντιπαραθέσεις με πρώην υπουργούς, ενώ ο Σούνακ κατάφερε να κρατήσει τη θέση του. Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, αποδίδει την ήττα του στις εσωτερικές διαμάχες του κόμματος. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η κυβέρνηση του Στάρμερ θα κυβερνήσει με πιο δεξιά φιλοσοφία, με περικοπές δαπανών και ελλείψεις σε βασικούς τομείς όπως η υγεία.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης Σούνακ που μαυρίστηκαν

Παράπλευρη απώλεια της μεγάλης ήττας των Συντηρητικών ήταν η εκλογική επίδοση και για αρκετούς από τους υπουργούς της κυβέρνησης Σούνακ με 11 εξ αυτών να μην επανεκλέγονται ενώ εκτός της νέας Βουλής θα βρεθεί και η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας η οποία έχασε την επανεκλογή της για 630 ψήφους.

Όπως καταγράφει το Sky News οι ψηφοφόροι «μαύρισαν» τους

  • Γκραντ Σαπς – υπουργός Άμυνας
  • Σάιμον Χαρτ – υφυπουργός Οικονομικών
  • Γκίλιαν Κίγκαν – υπουργός Παιδείας
  • Άλεξ Τσολκ – υπουργός Δικαιοσύνης
  • Πένι Μόρντοντ – πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων
  • Λούσι Φρέιζερ – υπουργός Πολιτισμού
  • Τζόνι Μέρσερ – υπουργός για θέματα Βετεράνων
  • Μισελ Ντόλεναν – υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας
  • Ντέιβιντ Ντέιβις – υπουργός Ουαλίας
  • Βικτόρια Πρέντις – γενικός εισαγγελέας
  • Μαρκ Χάρπερ – υπουργός Μεταφορών

Σούνακ: Δύσκολη βραδιά

Ο Ρίσι Σούνακ αναφέρθηκε σε μια δύσκολη βραδιά για τους Συντηρητικούς μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βρετανία. Αναγνωρίζοντας τη νίκη των Εργατικών, παραδέχθηκε ότι κάλεσε τον σερ Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί. Σχεδιάζει να μιλήσει αναλυτικότερα για τα αποτελέσματα πριν αποχωρήσει από τη θέση του πρωθυπουργού.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ