Κόσμος
Γαλλία: Συνελήφθη o νο.1 καταζητούμενος για τη γενοκτονία στη Ρουάντα
![](https://www.xtypos.gr/wp-content/uploads/2020/05/msf5068high_msf.jpg)
Συνελήφθη σήμερα στο Παρίσι, ο καταζητούμενος για τη γενοκτονία στη Ρουάντα, Φελίσιεν Καμπούγκα.
Ο 84χρονος φυγάς, επιχειρηματίας στο επάγγελμα, ζούσε με ψεύτικο όνομα σε ένα διαμέρισμα στο Asnieres-Sur-Seine, κοντά στο Παρίσι.
Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους υπόπτους που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα. Εναντίον του υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις 26 ετών από τη διεθνή δικαιοσύνη για εγκλήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν κατά τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994.
Το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν στις 8:30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) το Σάββατο. Ο γαμπρός του συνελήφθη στη Γερμανία το 2007.
Από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Μάρτιο του 1994, συνολικά 500.000 ματσέτες εισήχθησαν στη Ρουάντα, στατιστικά μία για κάθε τρεις ενήλικες Χούτου στη χώρα. Ο Καμπούκα ήταν ένας από τους κύριους εισαγωγείς.
Η γενοκτονία της Ρουάντα στοίχισε τη ζωή σε περίπου 850.000 ανθρώπους, κυρίως της φυλής Τούτσι, από τους ομοεθνείς τους που ανήκαν στη φυλή Χούτου, το 1994.
Ανώτερος εισαγγελέας των Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισε τη σύλληψη. «Η σύλληψη του Φελίσιεν Καμπούγκα σήμερα είναι μια υπενθύμιση ότι οι υπεύθυνοι για τη γενοκτονία μπορούν να βρεθούν προ των ευθυνών τους ακόμη και 26 χρόνια μετά τα εγκλήματά τους», δήλωσε ο Serge Brammertz, γενικός εισαγγελέας του Μηχανισμού Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων στη Χάγη.
Ο Καμπούγκα είναι ο πιο νούμερο 1 καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα και έχει επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ έναντι 5,6 εκατ. δολ.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ειδήσεις1 μήνα ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις7 μήνες ago
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2024» στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας