Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Γιοάβ Γκάλαντ: Το Ισραήλ ελέγχει πλέον τη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «κατέκτησαν» τις δυνάμεις του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα κλειστά σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο, δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, κατά την επίσκεψή του στους στρατιώτες της περιοχής.

Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Νετανιάχου ότι είναι «επείγον» να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό πολυκατοικίας στη Γάζα. Ο απερχόμενος επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του ισραηλινού στρατού ζήτησε «συγχώρεση» από τους συμπολίτες του, ενώ το Ισραήλ σκότωσε ένα ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της Φάταχ στον Λίβανο. Παράλληλα, η Γάζα αντιμετωπίζει προκλήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας.

«Η ταξιαρχία της Χαμάς στη Ράφα έχει ηττηθεί και πάνω από 150 υπόγειες σήραγγες έχουν καταστραφεί», δήλωσε ο Γκάλαντ, προσθέτοντας ότι έχει δώσει εντολή στα στρατεύματα να επικεντρωθούν στην καταστροφή των υπολειπόμενων υπόγειων σηράγγων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο στο άμεσο μέλλον.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα στις αρχές Μαΐου, αγνοώντας τη διεθνή κατακραυγή και τις ανησυχίες για τους αμάχους, με στόχο την εξάλειψη των υπολειμμάτων της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων στην περιοχή. Περίπου 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι που είχαν καταφύγει στη Ράφα έχουν φύγει.

Στις 7 Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και μια στενή ζώνη γης γνωστή ως Διάδρομος της Φιλαδέλφειας. Αυτή η ζώνη έχει γίνει σημαντικό εμπόδιο στις τρέχουσες έμμεσες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η Χαμάς απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα διατηρήσουν τον έλεγχο της περιοχής, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, προκειμένου να αποτραπεί η μεταφορά όπλων και άλλων προμηθειών στον πολιορκημένο θύλακα.

Η σύγκρουση, που διαρκεί 321 ημέρες, ξεκίνησε με την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.199 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά στοιχεία. Από τους 251 απαχθέντες εκείνης της ημέρας, 105 πιστεύεται ότι κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ 34 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Πάνω από 40.200 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις εκτεταμένες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ