Κεντρικό Θέμα
Εισβολή στην Ουκρανία: Έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες ελλείψεις στην Ρωσία – Προβλήματα στην ινσουλίνη και σε άλλα φάρμακα κατά του διαβήτη
Οι κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία είναι συνεχείς και ήδη γίνονται ορατές οι πρώτες ελλείψεις. Και έχουν να κάνουν κυρίως με φάρμακα κατά του διαβήτη.
Ελλείψεις σε ινσουλίνη και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα αντιμετώπισης του διαβήτη που παρασκευάζονται στο εξωτερικό διαπιστώνονται ήδη στα φαρμακεία της Ρωσίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant την Τετάρτη (09.03.2022), η οποία αναφέρει έλλειψη πρώτων υλών στην παρασκευή φαρμάκων.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμακευτικής Εποπτείας της Ρωσίας (Roszdravnadzor) και η ένωση φαρμακείων αποδίδουν τις ελλείψεις σε ινσουλίνη στην έκτακτη αύξηση της ζήτησης εκ μέρους των Ρώσων καταναλωτών, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα φάρμακα για διαβητικούς παράγονται στην Ρωσία και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Kommersant.
Οι ασθενείς που ερωτήθηκαν από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εξηγούν με την σειρά τους ότι αυτή η έκτακτη αύξηση της ζήτησης οφείλεται στο γεγονός ότι τα υπόλοιπα φαρμακευτικά παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται από τους διαβητικούς παράγονται στο εξωτερικό και, κατά συνέπεια, περιμένοντας την δημιουργία ελλείψεων ή υψηλό πληθωρισμό, αγοράζουν προληπτικά.
Αν και οι δυτικές κυρώσεις δεν στοχεύουν την φαρμακευτική βιομηχανία, η Kommersant προβλέπει ότι οι ρωσικές εταιρείες είναι πιθανόν να βρεθούν χωρίς εισαγόμενες πρώτες ύλες.
Σύμφωνα με την ρωσική οικονομική εφημερίδα, η Ευρώπη έχει σχεδόν διακόψει τις εξαγωγές. Οι εισαγωγές από την Κίνα και την Ινδία, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 80% των εισαγόμενων φαρμακευτικών πρώτων υλών, καθυστερούν εξαιτίας της διατάραξης των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Τα ρωσικά στοκ μπορούν να διαρκέσουν για διάστημα τριών έως έξι μηνών.
Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία βρέθηκε σχεδόν χωρίς φαρμακευτική βιομηχανία.
Εξαρτημένη επί μακρόν από τις δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες, η Ρωσία συγκρότησε πρόγραμμα υποκατάστασης των εισαγωγών, με στόχο να γίνει εξαγωγική χώρα. Η πολιτική αυτή τροφοδοτήθηκε από τις κυρώσεις και τις αντικυρώσεις ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία.
Όμως, η ρωσική παραγωγή συνεχίζει να εξαρτάται από την εισαγωγή πρώτων υλών.