Κεντρικό Θέμα
Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση στη Ρωσία των ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα τις συνθήκες για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που κατέχουν εν μέρει οι ρωσικές δυνάμεις, κλιμακώνοντας τον επτάμηνο πόλεμο του και μεταφέροντάς τον σε μια απρόβλεπτη νέα φάση.
«Αυτή είναι η θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε σε ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων αξιωματούχων στην Αίθουσα Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο.
«Οι κάτοικοι του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται συμπατριώτες μας για πάντα». «Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον», δήλωσε ο Πούτιν.
Σε μια τελετή που το Κίεβο χαρακτήρισε «ένα τερατώδες σόου του Κρεμλίνου» χωρίς καμία νομική αξία, ο Πούτιν εξαπέλυσε επί 37 λεπτά έναν λίβελο εναντίον της Δύσης, χαρακτηρίζοντάς την «σκέτο σατανά», προτού υπογράψει τα έγγραφα της συνθήκης με τους εγκατεστημένους από τη Ρωσία επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.
Στη συνέχεια, όλοι χειροκρότησαν και φώναξαν «Ρωσία! Ρωσία!» μαζί με εκατοντάδες αξιωματούχους, που σηκώθηκαν όρθιοι και ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των λεγόμενων δημοψηφισμάτων στα οποία οι εγκαταστημένες από την Μόσχα φιλορωσικές αρχές στις κατεχόμενες περιοχές ανακοίνωσαν αποτελέσματα με πλειοψηφία έως και 99% υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.
Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις αναφέρουν ότι τα δημοψηφίσματα, η διεξαγωγή των οποίων ανακοινώθηκε μόλις πριν από 10 ημέρες, και όπου ορισμένοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ψηφίσουν υπό την απειλή όπλου, είναι ψευδή και παράνομα. Κίεβο, Ουάσινγκτον και ΟΗΕ τονίζουν πως η τελετή προσάρτησης δεν έχει καμία νομική αξία.
Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ που ανέφερε ότι ο Πούτιν δεν έχει προς το παρόν σχέδια να επισκεφτεί «τις νέες περιοχές της Ρωσίας».
Στην ομιλία του σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε την Ουκρανία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.
Το Κίεβο έχει δεσμευτεί να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία και είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τα εδάφη έχει καταστρέψει κάθε προοπτική συνομιλιών.
Οι προσαρτήσεις των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών σημαίνουν ότι η Ρωσία, η οποία έχει ήδη καταλάβει την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, διεκδικεί πλέον περίπου το 22% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που δεν ελέγχει.
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου κράτησε εκατοντάδες συγκεντρωμένους αξιωματούχους να περιμένουν για 18 λεπτά προτού εισέλθει στην επιβλητική αίθουσα με τους κίονες με φρουρούς να ανοίγουν τη δίφυλλη χρυσή πόρτα, καθώς ακούγονταν σάλπισμα.
Στην ομιλία του, ανέτρεξε σε Ρώσους ήρωες από τον 18ο αιώνα έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες κατά της Δύσης, κατηγορώντας την για αποικιοκρατικές πρακτικές και υπενθυμίζοντας τη χρήση πυρηνικών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Ιαπωνίας, η οποία είπε συνιστά ένα «προηγούμενο», κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι δεν επιδιώκει να ανασυστήσει τη Σοβιετική Ένωση. «Η ΕΣΣΔ χάθηκε, το παρελθόν δεν μπορεί να επανέλθει. Και η Ρωσία δεν την έχει ανάγκη σήμερα, δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο».
Οι εσπευσμένες προσαρτήσεις σημαίνουν ότι οι γραμμές του μετώπου του πολέμου θα διατρέχουν πλέον έδαφος που η Ρωσία διακηρύσσει ότι της ανήκει και που ο Πούτιν έχει πει ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί με πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί.
Ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί χαρακτήρισαν την απειλή μπλόφα – κάτι που ο Πούτιν αρνήθηκε ρητά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για καταστροφικές συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.
Διευκόλυνση χορήγησης ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που κατατάσσονται στον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν
Η Μόσχα θα διευκολύνει τη διαδικασία χορήγησης ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που υπογράφουν σύμβαση στον στρατό, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Αλλοδαποί πολίτες ή απάτριδες που υπογράφουν σύμβαση υπηρέτησης στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις (…) για τουλάχιστον ένα έτος και λαμβάνουν μέρος (ή έχουν λάβει μέρος) σε στρατιωτικές επιχειρήσεις για τουλάχιστον έξι μήνες» θα επωφεληθούν από την απλοποιημένη διαδικασία απόκτησης ρωσικού διαβατηρίου, σύμφωνα με αυτό το διάταγμα.