Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εισβολή στην Ουκρανία: Σειρήνες ηχούν στην χώρα – Φόβοι για νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιαεροπορικές σειρήνες σε όλη την Ουκρανία προειδοποιούν για νέες πυραυλικές επιθέσεις από την πλευρά της Ρωσίας.

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε εκ νέου το Κίεβο, σήμερα το πρωί, καθώς σειρήνες ηχούν στην ουκρανική πρωτεύουσα και προειδοποιούν για νέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει εκδώσει προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης ότι αναμένεται και σήμερα επανάληψη του χθεσινού μαζικού βομβαρδισμού πόλων από ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Επισημάνθηκε επίσης ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να αναζητήσουν ασφάλεια σε καταφύγια, σύμφωνα με το BBC.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έθεσαν σήμερα όχι μόνο το Κίεβο, αλλά σχεδόν το σύνολο της Ουκρανίας σε συναγερμό για νέες πυραυλικές επιθέσεις. «Προσοχή. Στη διάρκεια της ημέρας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πυραυλικών επιθέσεων στο έδαφος της Ουκρανίας. Παρακαλώ παραμείνετε στα καταφύγια για την ασφάλειά σας, μην αγνοείτε τις σειρήνες προειδοποίησης», ανέφεραν στο Telegram.

Συνεδριάζουν οι G7

Όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπει σε νέα φάση με την «εκδίκηση» του Πούτιν για το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 θα συμμετάσχουν σε ψηφιακή συνεδρίαση εντός της ημέρας για να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να φροντίσουν να λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, μετά τη σειρά ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων εναντίον ουκρανικών υποδομών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα εκφραστεί στην αρχή της συνόδου, πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία. Νωρίτερα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε μια «εποικοδομητική συνομιλία» με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε «το κυρίαρχο ζήτημα» αυτή τη στιγμή για την Ουκρανία που είναι η αντιαεροπορική άμυνα.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας», δήλωσε ο Ζελένσκι στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας. «Θα κάνουμε το πεδίο της μάχης πιο οδυνηρό για τον εχθρό».

Η Ουκρανία επιχειρεί να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της μετά τις (μεγαλύτερες από την έναρξη του πολέμου) αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον πόλεων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Οι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν πάνω από τουριστικές τοποθεσίες, κτίρια, πάρκα και διασταυρώσεις σε μια βίαιη επίθεση αντιποίνων τη Δευτέρα, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να καταφύγουν σε καταφύγια. Εκρήξεις έπληξαν το Κίεβο, το Λβιβ, το Τερνόπιλ και το Ζιτόμιρ στη δυτική Ουκρανία, το Ντνίπρο και το Κρεμεντσούκ στο κέντρο, τη Ζαπορίζια στο νότο και το Χάρκοβο στα ανατολικά, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Από τους 84 ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον της Ουκρανίας, οι 43 καταρρίφθηκαν, δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι 13 από τα 24 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν επίσης.

Ο ΟΑΣΕ καταδικάζει τον «τρόμο» των πυραυλικών πληγμάτων της Ρωσίας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαρακτήρισε τα χθεσινά σφοδρά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον υποδομών πολλών ουκρανικών πόλεων «τρομοκρατία» εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

«Αυτές οι ειδεχθείς στρατιωτικές ενέργειες αντιπροσωπεύουν πλήρη περιφρόνηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του (διεθνούς) ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει δελτίο Τύπου της ηγεσίας του ΟΑΣΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Ο μοναδικός λόγος πίσω από αυτές τις βάρβαρες και απάνθρωπες πράξεις είναι να εξαπλωθεί ο τρόμος, καθώς και η υπεραναπλήρωση για τις αποτυχίες ως προς την επίτευξη τακτικών και στρατηγικών στόχων» της Ρωσίας, αναφέρεται στο κείμενο, που συνυπογράφεται από τον πολωνό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα στον ΟΑΣΕ Ζμπίγκνιου Ράου και τη γερμανίδα Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ.

Η Ρωσία συγκαταλέγεται στα 57 κράτη μέλη του Οργανισμού. Από το 2014, ο διεθνής οργανισμός με έδρα τη Βιέννη επέβλεπε την εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία. Αφού άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ αποχώρησε.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ