Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Ευθύμης Λέκκας: «Εάν γίνει σεισμός 9 Ρίχτερ θα χαθούν 200 χιλιάδες άνθρωποι»

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ιαπωνία μέσα σε 24 ώρες, με τις αρχές να προειδοποιούν για την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού, προκαλώντας ανησυχία στη χώρα. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αποφάσισε να ακυρώσει προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε: «Η Ιαπωνία είναι μια σεισμογενής περιοχή που έχει βιώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον σεισμό του 2011, ο οποίος είχε μέγεθος 9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ και προκάλεσε ένα καταστροφικό τσουνάμι και πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Τώρα, έχουμε έναν σεισμό 7,1 βαθμών που εκδηλώθηκε πριν από δύο ημέρες, και αμέσως μετά σήμανε συναγερμός για πιθανό μεγάλο σεισμό. Ποιες είναι οι βάσεις για μια τέτοια εκτίμηση;»

Εξήγησε: «Καταρχάς, βασιζόμαστε στο μέγεθος και τα χαρακτηριστικά των σεισμών που ακολουθούν τον κύριο σεισμό των 7,1 Ρίχτερ. Υπάρχουν ορισμένοι δείκτες που, μετά από πολλαπλή ανάλυση, δείχνουν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Αυτοί οι δείκτες φαίνεται να υποδεικνύουν ότι δεν είναι ο κύριος σεισμός. Ο κύριος σεισμός είναι ένας άλλος, ο οποίος μπορεί να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δεν είναι αυτός.

“Επιπλέον, θυμόμαστε ότι στις 9 Μαρτίου 2011, σημειώθηκε σεισμός 7,1 βαθμών ανοικτά του Σεντάι, και δύο ημέρες αργότερα εκδηλώθηκε ο μεγάλος σεισμός των 9 βαθμών, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες”.

Παράλληλα ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «υπάρχει προηγούμενη εμπειρία πριν 13 χρόνια και γενικότερα οι μεγά – σεισμοί ουσιαστικά προαναγγέλλονται στην Ιαπωνία από σεισμούς μικρότερου μεγέθους. Όχι όλοι, αλλά ένας μεγάλος αριθμός. Έτσι λοιπόν, με βάση αυτό το δεδομένο, τέθηκαν βέβαια σε συναγερμό όλες οι υπηρεσίες, τα ερευνητικά ινστιτούτα αλλά και η Πολιτική Προστασία.

“Εάν γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 9 βαθμών σε αυτό το βάθος που έγινε και ο σεισμός των 7,1, δηλαδή σε ένα βάθος της τάξεως των 25 χιλιομέτρων, αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα σενάρια τα οποία έχουν αναπτύξει και τα οποία είναι σε πολύ προηγμένο επίπεδο, ενδεχομένως θα σημάνει ότι θα έχουμε απώλεια 200 χιλιάδων ανθρώπων στη συγκεκριμένη περιοχή”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ