Connect with us

Ειδήσεις

ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν την Κίνα για εκστρατεία κατασκοπείας μέσω χάκερς

Published

on

ΗΠΑ και Βρετανία απήγγειλαν κατηγορίες, επέβαλαν κυρώσεις και κάλεσαν την Κίνα σε εξηγήσεις για μια σαρωτική εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας, η οποία φέρεται να έπληξε εκατομμύρια ανθρώπους – μεταξύ των οποίων βουλευτές, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και άλλους.

Οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές κατηγόρησαν την ομάδα χάκερς με το παρατσούκλι «APT31» ότι αποτελεί βραχίονα του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας και απαρίθμησαν έναν κατάλογο στόχων: Προσωπικό του Λευκού Οίκου, γερουσιαστές των ΗΠΑ, Βρετανοί βουλευτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο που άσκησαν κριτική στο Πεκίνο. Οι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δήλωσαν ότι στοχοποιήθηκαν επίσης εργολάβοι άμυνας, αντιφρονούντες και εταιρείες ασφαλείας.

Στόχος της παγκόσμιας επιχείρησης hacking ήταν να «καταστείλει τους επικριτές του κινεζικού καθεστώτος, να θέσει σε κίνδυνο κυβερνητικούς θεσμούς και να κλέψει εμπορικά μυστικά», ανέφερε σε δήλωσή της η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας, Λίζα Μονακό.

“Αδικαιολόγητοι οι ισχυρισμοί”

Κινέζοι διπλωμάτες στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον απέρριψαν τους ισχυρισμούς ως αδικαιολόγητους και χωρίς «έγκυρα στοιχεία». Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο χαρακτήρισε τις κατηγορίες «εντελώς κατασκευασμένες και κακόβουλες συκοφαντίες».

Οι ανακοινώσεις έγιναν ενώ τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε μια εταιρεία που είπαν ότι ήταν εταιρεία βιτρίνα του κινεζικού υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας που συνδέεται με τη δραστηριότητα των χάκερς.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ