Connect with us

Κόσμος

ΗΠΑ: Σταδιακή απαγόρευση των τεχνητών χρωστικών στα τρόφιμα έως το 2026 – Στροφή σε φυσικές εναλλακτικές

Published

on

Σε μια σημαντική κίνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταργήσει σταδιακά τις τεχνητές χρωστικές ουσίες στα τρόφιμα έως το τέλος του 2026. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα και στοχεύει στον περιορισμό της έκθεσης του πληθυσμού –ιδίως των παιδιών– σε χημικά που συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), Μάρτι Μάκαρι, δήλωσε ότι «τερματίζεται ουσιαστικά η χρήση όλων των χρωστικών ουσιών τροφίμων που προέρχονται από πετρέλαιο». Συγκεκριμένα, πρόκειται για οκτώ συνθετικές χρωστικές που σύμφωνα με μελέτες έχουν ενοχοποιηθεί για αυξημένο κίνδυνο υπερκινητικότητας, διαβήτη και ακόμα και καρκινογένεσης.

Η εφαρμογή του σχεδίου ξεκινά άμεσα με την ανάκληση άδειας κυκλοφορίας για δύο από τις πιο διαδεδομένες ουσίες, ενώ μέχρι το τέλος του 2026 θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης απόσυρση και των υπόλοιπων. Οι παραγωγοί τροφίμων θα κληθούν να υιοθετήσουν φυσικά χρώματα, όπως ο χυμός από παντζάρι, καρότο ή καρπούζι.

Ο Αμερικανός υπουργός Υγείας, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών στα παιδιά, επισημαίνοντας ότι η έκθεση σε τέτοιες ουσίες ξεκινά από μικρή ηλικία.

Οι ουσίες που βρίσκονται στο στόχαστρο περιλαμβάνουν την «Red 40» (E129), τη «Yellow 5» (E102) και τη «Yellow 6» (E110) – συστατικά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε σνακ, αναψυκτικά, δημητριακά και καραμέλες. Όπως ανέφερε ο Πίτερ Λάρι από το Center for Science in the Public Interest, αυτές οι ουσίες δεν έχουν καμία θρεπτική αξία και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να κάνουν τα προϊόντα πιο ελκυστικά στο μάτι, ενισχύοντας το εμπορικό τους προφίλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαγόρευση της χρωστικής «Red 3» (γνωστή ως E127 στην Ευρώπη), η οποία έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνα, είχε ήδη τεθεί σε ισχύ από την προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν.

Παρά τις αλλαγές αυτές, ο Μάκαρι διαβεβαίωσε ότι η μετάβαση σε φυσικές χρωστικές δεν θα επιφέρει αύξηση στο κόστος των προϊόντων, καλώντας τη βιομηχανία τροφίμων να προσαρμοστεί στο νέο πλαίσιο υπεύθυνα και χωρίς επιβάρυνση για τον καταναλωτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ