Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Η Ουκρανία ετοιμαζόταν να επιτεθεί στο Ντονμπάς τον Μάρτιο», λένε οι Ρώσοι – Σφίγγει την άμυνά του το Κίεβο

Δημοσιεύθηκε

στις

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια του άκρως απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι «η κυβέρνηση της Ουκρανίας ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση εντός του Μαρτίου εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονμπάς».

Το υπουργείο δημοσιοποίησε έξι σελίδες από τα έγγραφα (συνταγμένα στα ουκρανικά) και «μοιάζουν να αναφέρονται στις προετοιμασίες μονάδων για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς».

Όπως αναφέρει το Reuters (και μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ), «δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο την αυθεντικότητα και το περιεχόμενο των εγγράφων».

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου, με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας να… οχυρώνεται.

Επιπλέον, η Ουκρανία θα προσπαθήσει να απομακρύνει αμάχους μέσω έξι «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και από τη νότια πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Βερεστσούκ ανέφερε σε δήλωσή της πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν να σταματήσουν το πυρ στις περιοχές αυτές από τις 09:00 έως τις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κάλεσαν τις ρωσικές δυνάμεις να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τοπικές εκεχειρίες.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη εξαιτίας ρωσικών πυρών στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανέφερε ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ μέσω Telegram.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο Σεργκίι Γκαϊντάι, ο ρωσικός στρατός «άνοιξε πυρ» εναντίον κατοικιών και άλλων κτιρίων, ενώ δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για βολές πυροβολικού ή όχι.

Τέλος, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα ταξιδέψει σήμερα στην Τουρκία, όπου θα έχει επαφές με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ