Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Θρίλερ με τον πύραυλο που έπεσε στην Πολωνία – Ήταν ουκρανικός, λένε οι ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Πολωνία αλλά και όλη η Ευρώπη, μετά την πτώση πυραύλου, πιθανόν ρωσικής κατασκευής, η προέλευση του οποίου παραμένει άγνωστη, σε χωριό στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε σήμερα πως η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου της Πολωνίας. Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις στο NATO δυνάμει του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της ατλαντικής συμμαχίας.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

 

«Σκόπιμη πρόκληση», σύμφωνα με τη Μόσχα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Πολωνό ομόλογό του και τον Στόλτενμπεργκ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλία με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίνιου Ράου και τον Ουκρανό Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεσμευθήκαμε να παραμείνουμε σε στενή συνεργασία τις επόμενες ημέρες καθώς προχωρά η έρευνα και καθορίζουμε τα επόμενα κατάλληλα στάδια», έγραψε στο Twitter ο Μπλίνκεν από το Μπαλί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε «τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των Πολωνών πολιτών, θυμάτων του τρόμου των ρωσικών πυραύλων».

«Η Ουκρανία, η Πολωνία, όλη η Ευρώπη και ο κόσμος πρέπει να προστατευθούν πλήρως από την τρομοκρατική Ρωσία», υπογράμμισε.

Ο Κουλέμπα από την πλευρά του χαρακτήρισε «θεωρίες συνωμοσίας» τους ισχυρισμούς, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τους οποίους ο πύραυλος που έπεσε στο πολωνικό έδαφος ενδέχεται να είναι ουκρανικός.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τις κατηγορίες για ρωσικά πλήγματα στο έδαφος της Πολωνίας «προκλήσεις».

«Οι ισχυρισμοί των πολωνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχων για τη φερόμενη πτώση ρωσικών πυραύλων κοντά στο χωριό Σεβόντοφ αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο να κλιμακωθεί η κατάσταση», αντέδρασε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram.

«Κανένα πλήγμα δεν εξαπολύθηκε σε στόχους κοντά στα ουκρανοπολωνικά σύνορα» από τον ρωσικό στρατό, τόνισε το υπουργείο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ