Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Ισραήλ: Θα συζητηθεί η απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ αυτός συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας για να συζητήσει τις νέες προτάσεις της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ανακοίνωσε πηγή από το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο. Προηγούνται διαβουλεύσεις του Νετανιάχου με τη διαπραγματευτική του ομάδα.

Χθες, το Ισραήλ έλαβε την απάντηση της Χαμάς σχετικά με την πρόταση του αμερικανού προέδρου που περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 120 ομήρων και την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην παλαιστινιακή περιοχή.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Παλαιστίνης που μίλησε στο Reuters, η Χαμάς έχει δείξει ευελιξία σε ορισμένα θέματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια συμφωνία πλαισίου, αν λάβει έγκριση από το Ισραήλ.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και στην πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ επιμένει ότι θα αποδεχθεί μόνο προσωρινές εκεχειρίες στις συγκρούσεις μέχρι να εξουδετερωθεί η Χαμάς.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων σε δύο φάσεις, καθώς και την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων. Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα και την επιστροφή των λειψάνων των νεκρών ομήρων.

Σήμερα, ισραηλινά τανκς βομβάρδισαν περιοχές στην ανατολική πλευρά του Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την εκδοθείσα διαταγή εκκένωσης. Πολλοί Παλαιστίνιοι αναζητούν καταφύγιο, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές στο βόρειο τμήμα της περιοχής, με αναφορές για θύματα, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίθεση εναντίον θέσεων εκτόξευσης πυραύλων στο νότιο Λίβανο, μετά από επιθέσεις από την Χεζμπολάχ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ