Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Κάμαλα Χάρις : Σημαντικό βήμα στις ΗΠΑ ως συνυποψήφια ή πιθανή αντικαταστάτρια του Μπάιντεν στις επερχόμενες εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Κάμαλα Χάρις, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, βρίσκεται σε ασκήσεις πολιτικής ισορροπίας, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να γίνει υποψήφια των Δημοκρατικών για το 2024, είτε ως αντικαταστάτρια του Τζο Μπάιντεν είτε σε άλλη θέση. Πολλοί Δημοκρατικοί πολιτικοί υποστηρίζουν την ιδέα αυτή, με τον Τιμ Ράιαν να γράφει σε γνωστό περιοδικο ότι πρέπει να είναι η επόμενη υποψήφια του κόμματος, ενώ ο Τζιμ Κλάιμπερν επισημαίνει στο MSNBC ότι πρέπει να γίνουν όλα τα δυνατά για να την προωθήσουν.

Ορισμένες λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με τη Χάρις εξαπλώνονται γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το #KHive (hive σημαίνει μελίσσι στα αγγλικά), που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της αντιπροέδρου.

Παρόλα αυτά, η ίδια η Χάρις δεν έχει εκφράσει δημόσια ενδιαφέρον για την προεδρία.

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο υποψήφιός μας, κερδίσαμε τον Ντόναλντ Τραμπ μία φορά και θα τον κερδίσουμε και πάλι», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News την Τρίτη, εκφράζοντας την περηφάνια της για τη συμμετοχή της στην προεκλογική εκστρατεία μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μετά το αναμφισβήτητα δύσκολο ντιμπέιτ του Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα, η 59χρονη Δημοκρατική υποψήφια έσπευσε να υπερασπιστεί τον πρόεδρο, επισημαίνοντας ότι είχε ένα αργό ξεκίνημα αλλά τελικά τελείωσε δυναμικά.

Η Χάρις θα συνεχίσει την προεκλογική της εκστρατεία τον Ιούλιο με τρεις εμφανίσεις στην αφροαμερικανική κοινότητα στη Λουιζιάνα, το Τέξας και την Ιντιάνα.

Η πρώτη γυναίκα και το πρώτο πρόσωπο ασιατικής καταγωγής που αναλαμβάνει τη θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, θα αναλάβει την προεδρία της χώρας σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας του Μπάιντεν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τον αντικαταστήσει σε περίπτωση που αυτός αποφασίσει να αποσυρθεί από την κούρσα, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να σκοπεύει να κάνει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η Χάρις βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τον Μπάιντεν σε σύγκριση με τον Τραμπ, αλλά δεν φαίνεται να τον κερδίζει.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος έχει το 45% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ο 78χρονος Ρεπουμπλικάνος έχει το 47%. Ο Μπάιντεν έχει το 43% έναντι του 49% για τον προκάτοχό του. Αυτή η τάση είναι κάτι καινούριο, σύμφωνα με την καθηγήτρια πολιτικών επιστημών, Άντζ-Μαρί Χάνκοκ, από το πανεπιστήμιο του Οχάιο. Πριν τριάμισι χρόνια, υπήρχαν φωνές στο Δημοκρατικό Κόμμα που ζητούσαν να είναι υποψήφιος κάποιος άλλος εκτός από την αντιπρόεδρο.

Η ίδια πιστεύει ότι υπήρξε ένα υπόγειο ρεύμα σεξισμού και ρατσισμού που επηρέασε αρνητικά την Χάρις. Επιπλέον, η θετική δημοσιότητα που απολαμβάνουν πολλοί άλλοι πολιτικοί, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ ή η κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτήν της Χάρις. Οι αμερικανικές εφημερίδες έχουν επίσης αναφερθεί εκτενώς στα λάθη που έκανε η αντιπρόεδρος στην αρχή της θητείας της, κυρίως στον τομέα της διπλωματίας, καθώς και στην ένταση που υπήρξε στο εσωτερικό της ομάδας της.

Παρόλα αυτά, η Χάρις κατάφερε να κερδίσει τις πιο αμφίρροπες πολιτείες και να αποκτήσει ορατότητα μέσω της υπεράσπισης του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Αν ο Μπάιντεν αποφασίσει να αποσυρθεί από την κούρσα, η αντιπρόεδρος θα έχει το πάνω χέρι στο συνέδριο των Δημοκρατικών, που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στο Σικάγο, λόγω της δικτύωσής της, των γνώσεών της για τη λειτουργία των θεσμών και της ικανότητάς της να συγκεντρώνει προεκλογικές δωρεές.

Ωστόσο, σε αυτό το υποθετικό σενάριο, η Χάρις σίγουρα δεν θα είναι η μοναδική υποψήφια που θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με την Χάνκοκ.

Η προεκλογική ομάδα του Τραμπ δημοσίευσε ένα βίντεο που παρουσιάζει στιγμές πτώσεων και σύγχυσης του Μπάιντεν, αμφισβητώντας την ικανότητά του να διατηρήσει τη θέση του στον Λευκό Οίκο για ακόμα τέσσερα χρόνια. Το βίντεο καταλήγει με το ερώτημα: “Και ποιος περιμένει από πίσω, έτσι δεν είναι;” ενώ στο φόντο φαίνονται φωτογραφίες της Χάρις να γελά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ