Κόσμος
Κορωνοϊός: Αργά και σταθερά οι χώρες της Ευρώπης αρχίζουν να χαλαρώνουν το lockdown
Η αποκατάσταση της ομαλής ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας με ασφάλεια είναι για όλες τις χώρες που έχουν πληγεί από τον φονικό ιό είναι τα ζητούμενα και καταστρώνουν σχέδια για το πώς μπορούν να τα επιτύχουν.
Η Δευτέρα 27 Απριλίου είναι για πολλές ένα πρώτο ορόσημο για τη χαλάρωση του lockdown, αν και οι αρμόδιες αρχές τους υπογραμμίζουν κατηγορηματικά πως τα μέτρα θα επανέλθουν σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε υποτροπή.
Ακολουθούν ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα χαλάρωσης των αυστηρών περιορισμών:
Ιταλία
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, την Κυριακή το βράδυ, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, αναφέρθηκε στην έναρξη της λεγόμενης «δεύτερης φάσης», κατά την οποία η Ιταλία θα αρχίσει να επιστρέφει βαθμιαία στην καθημερινότητα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αίσθημα ευθύνης, για να μην υπάρξει, λόγω μη τήρησης των κανόνων ασφαλείας, νέο κύμα μολύνσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ακριβώς για τον λόγο αυτό, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
«Από τις 4 Μαΐου και επί δυο εβδομάδες, οι μετακινήσεις μέσα στην περιφέρεια διαμονής θα επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας, επαγγελματικούς, για έκτακτες υποθέσεις και για να επισκέπτεται κανείς τους συγγενείς του. Οι υπεύθυνες δηλώσεις παραμένουν σε ισχύ. Προσοχή, όμως, δεν λέμε ότι θα επιτρέπονται οικογενειακά και ιδιωτικά πάρτι», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Όποιος το επιθυμεί, θα μπορεί να αγοράζει τρόφιμα και ροφήματα από καφε μπαρ και εστιατόρια, αλλά θα πρέπει να τα καταναλώνει στο σπίτι.
Παράλληλα, θα ξαναρχίσει να λειτουργεί ο οικοδομικός τομέας, η μεταποιητική βιομηχανία και οι εταιρίες που προμηθεύουν τις δυο αυτές οικονομικές δραστηριότητες. Θα επιτραπούν η ατομική προπόνηση των αθλητών και η άθληση των πολιτών σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι, τηρώντας, πάντα, όμως, τις αποστάσεις ασφαλείας.
Τα μέτρα της κυβέρνησης προβλέπουν ότι στις 4 Μαΐου μπορούν να ανοίξουν τα πάρκα των διαφόρων πόλεων, αλλά με έλεγχο στον αριθμό εισόδων των πολιτών. Παραμένει η απαγόρευση σε ότι αφορά τις θρησκευτικές τελετές, με μοναδική εξαίρεση για τις κηδείες, αλλά με συμμετοχή όχι περισσότερων από 15 συγγενών.
«Τα μέσα μεταφοράς θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.
Από τις 18 Μαΐου, παράλληλα, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι ομαδικές προπονήσεις και θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Θα επαναλειτουργήσουν μουσεία, βιβλιοθήκες και εκθεσιακοί χώροι.
Τέλος, αν δεν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση Κόντε στοχεύει να επιτρέψει την κανονική λειτουργία, από την 1η Ιουνίου, των καφέ-μπαρ, των εστιατορίων, των κομμωτηρίων, των κουρείων και των κέντρων αισθητικής.
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε, επίσης, ότι με τους συνεργάτες του ετοιμάζει αναλυτικό σχέδιο επαναλειτουργίας για τις οργανωμένες πλαζ, το οποίο θα ανακοινωθεί εγκαίρως.
Ισπανία
Η χώρα προχωρεί σε μικρή χαλάρωση της αυστηρής καραντίνας επιτρέποντας από χθες στα παιδιά κάτω των 14 ετών να βγαίνουν από το σπίτι για έως και μία ώρα, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., αλλά μόνο για να συνοδεύσουν κάποιον ενήλικα στο σουπερμάρκετ ή το φαρμακείο και παραμένοντας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους.
Κάθε ενήλικας μπορεί να συνοδεύει μέχρι τρία παιδιά, τα οποία θα εξακολουθήσουν να μην μπορούν να παίζουν στις παιδικές χαρές.
Η κυβέρνηση υπογράμμισε πως οι έξοδοι αυτές πρέπει να γίνονται με σχολαστική τήρηση των κανόνων υγεινής και κοινωνικής απόστασης. Δεν έχει κάνει ακόμη γνωστό πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού για τα μεγαλύτερα παιδιά.
Η Ισπανία είναι η τρίτη περισσότερο πληγείσα παγκοσμίως χώρα από τον κορονοϊό και βρίσκεται από τις 14 Μαρτίου σε πολύ αυστηρή καραντίνα, η οποία αναμένεται να παραταθεί από το κοινοβούλιο έως και τις 9 Μαΐου. Χθες είχε καταγράψει 223.759 κρούσματα και 22.902 νεκρούς.
Γαλλία
Η χώρα θα επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων μετά τον τερματισμό του lockdown στις 11 Μαΐου, αν και θα παραμείνουν κάποιοι περιορισμοί σε ορισμένες περιοχές. Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με βάσει πρωτόκολλα που θα εξασφαλίζουν την προστασία των εργαζομένων και των πελατών.
Η κυβέρνηση αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν στις 11 Μαΐου τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ. Το νωρίτερο που θα λειτουργήσουν και πάλι είναι τα μέσα Ιουνίου.
Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εξακολουθήσουν να απαγορεύονται οι αθλητικές και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις.
Ωστόσο οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται πλέον άδεια για να περπατήσουν στον δρόμο ή για να βγουν για τρέξιμο.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται επίσης σε μέτρα περιορισμού των κινήσεων των ηλικιωμένων, ενώ έχει διαμηνύσει στις επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν την εξ αποστάσεως εργασία όπου είναι δυνατόν, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των ανθρώπων που κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η κυβέρνηση θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι προστατευτικές μάσκες θα είναι διαθέσιμες για το κοινό, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν η χρήση τους θα καταστεί υποχρεωτική.
Βρετανία
Ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε την Παρασκευή πως η χώρα του θα διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα έως ότου είναι ασφαλής η χαλάρωσή τους, παρά το οικονομικό κόστος που έχουν.
“Κατανοώ αυτές τις φωνές που λένε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο σύντομα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα κάνουμε. Θα προχωρήσουμε όταν θα είναι ασφαλές να το κάνουμε”, υπογράμμισε.
Ο Χάνκοκ πρόσθεσε πως η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να γίνει για την οικονομία και ότι ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας θα ήταν οικονομικά επιζήμιο.
Γερμανία
Στη χώρα επιτράπηκε η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με επιφάνεια μικρότερη των 800 τ.μ. και από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας (που μπορεί να είναι και ένα υφασμάτινο μαντίλι) τουλάχιστον για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων.
Ο υπουργός Υγείας έχει τονίσει πως η τήρηση της κοινωνικής απόστασης και οι αυστηρότεροι κανόνες υγιεινής θα παραμείνουν σε ισχύ για μήνες.
Αυστρία
Οι ναοί και οι άλλοι χώροι λατρείας στη χώρα θα επαναλειτουργήσουν από τις 15 Μαΐου, αλλά με κάποιους περιορισμούς (ένας πιστός ανά 20 τ.μ., τήρηση κοινωνικής απόστασης κλπ.).
Οι μαθητές της Δημοτικής και της Μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 18 Μαΐου ενώ όλα τα άλλα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 3 Ιουνίου. Ωστόσο οι μαθητές των τελευταίων τάξεων της Μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 4 Μαΐου
Από τις 18 Μαΐου, τα σχολεία θα λειτουργούν με “βάρδιες”, οι μισοί μαθητές θα είναι στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη και οι άλλοι μισοί την Πέμπτη και την Παρασκευή και την εβδομάδα που ακολουθεί θα ισχύει το αντίστροφο.
Έξω από την τάξη θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, θα ισχύουν επιπλέον όροι υγιεινής ενώ δεν θα γίνονται τα μαθήματα της γυμναστικής και της μουσικής.
Βέλγιο
Η πρωθυπουργός του Βελγίου Σοφί Βιλμές ανακοίνωσε ένα λεπτομερές σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού.
Βάσει των νέων κανόνων, όλα τα καταστήματα θα επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν από τις 11 Μαΐου, με τα σχολεία να ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα — ωστόσο με περιορισμένο αριθμό μαθητών στην κάθε τάξη.
Τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν θα είναι τα καταστήματα υφασμάτων στις 4 Μαΐου, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς, που απαιτούν απ’ όλους τους Βέλγους ηλικίας 12 ετών και άνω να φορούν μάσκες στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Τα άλλα καταστήματα θα ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα.
Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 18 Μαΐου, αλλά σε κάθε τάξη θα επιτρέπονται μόνο δέκα μαθητές. Τα καφέ και τα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν και πάλι πριν από τις 8 Ιουνίου.
Το lockdown είχε αρχίσει στο Βέλγιο στις 12 Μαρτίου.
Περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό στη χώρα αυτή των 11,4 εκατομμυρίων κατοίκων και έχουν καταγραφεί σχεδόν 6.700 θάνατοι, περισσότεροι από τους μισούς σε οίκους ευγηρίας. Το Βέλγιο έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων κατά κεφαλήν στην Ευρώπη.
Κύπρος
Σε τέσσερις φάσεις αναμένεται να γίνει η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και σε περίοδο δύο – τριών μηνών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, με την έναρξη της πρώτης φάσης να ορίζεται στις 4 Μαΐου.
Κάθε φάση αναμένεται να αρχίζει έπειτα από πάροδο δύο εβδομάδων, οπότε και θα αξιολογείται η κατάσταση από τους ειδικούς. Αν υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, τότε θα υπάρχει επαναφορά στα μέτρα προστασίας του κοινού.
Σε κάθε άνοιγμα θα τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής από το κοινό.
Η ολοκληρωμένη πρόταση για την πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων διακίνησης των πολιτών θα παρουσιαστεί την Τρίτη ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα συνέλθει την επομένη για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.
Με την πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών. Παράλληλα θα ανοίξουν μικρά υπαίθρια εργοτάξια καθώς και καταστήματα λιανικού εμπορίου και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.
Στα μέσα Μαΐου αναμένεται ότι θα ανοίξουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και γυμναστήρια.
Η τρίτη φάση προβλέπει την επανέναρξη αθλητικών οργανώσεων κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία φιλάθλων.
Στην τέταρτη φάση, αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι καφετέριες. Θα τεθεί ένα πλαίσιο για τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούν να διακινούνται σ’ αυτούς τους χώρους ταυτόχρονα.
Όσον αφορά την επαναλειτουργία σχολείων και τη μετάβαση σε εκκλησίες, γίνονται ακόμα σκέψεις.
Αεροδρόμια αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν σε τρεις μήνες με προϋποθέσεις.