Ειδήσεις
Μέση Ανατολή: Τα νέα σενάρια για την επίθεση του Ιράν – Ο Χαμενεΐ προειδοποιεί για θεϊκή οργή
Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να είναι τεταμένη, το Ισραήλ προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια, είτε αυτά αφορούν πόλεμο είτε ειρηνικές λύσεις.
Η πιθανότητα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή παραμένει αβέβαιη, καθώς το Ισραήλ θέτει σημαντικά εμπόδια και το Ιράν διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Παρά τις αντιφάσεις στις δηλώσεις, η πλειονότητα των Ισραηλινών διατηρεί ελπίδες για μια θετική εξέλιξη, εκτός από μια μικρή ομάδα ακραίων που συνεχίζει να αντιτίθεται.
Ωστόσο, η στάση του Πρωθυπουργού έχει επικριθεί, καθώς δεν έχει προσφέρει αρκετό περιθώριο στους διαπραγματευτές. Επιπλέον, υπάρχουν φήμες ότι το Ιράν μπορεί να προχωρήσει σε επίθεση σύντομα, παρά τη συνεχιζόμενη σύνοδο στην Ντόχα.
Παράλληλα, το ζήτημα του Μπεν Γκβιρ προκαλεί εντάσεις εντός της κυβέρνησης του Νετανιάχου, με θρησκευτικά κόμματα να αντιδρούν έντονα. Ο Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την ελπίδα του για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας.
Η πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ συνεχίζεται, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κατάστασης εντείνονται, με τον Μπρεντ Μακ Καρκ να επισκέπτεται την Αίγυπτο και το Κατάρ για να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις.
Τα νέα σενάρια σχετικά με την επίθεση του Ιράν
Σύμφωνα με ένα σενάριο που έχει κυκλοφορήσει τις τελευταίες ώρες, το Ισραήλ φαίνεται να πιστεύει ότι οι Ιρανοί δεν σκοπεύουν να περιμένουν μέχρι την ολοκλήρωση της συνόδου στην Ντόχα, με την πιθανότητα η επίθεση να πραγματοποιηθεί ακόμα και απόψε ή αύριο. Τα Μέσα που αναφέρουν το σενάριο επισημαίνουν ότι πρόκειται για εκτιμήσεις και ότι πολλές παρόμοιες προβλέψεις έχουν διαψευστεί στο παρελθόν.
Παράλληλα, το ζήτημα του Μπεν Γκβιρ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, καθώς μετά την αρχική αντίδραση του Νετανιάχου και της αντιπολίτευσης, καθώς και τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις, οι κυβερνητικοί εταίροι, όπως το Ενωμένο Κόμμα του Τορά, ένα θρησκευτικό κόμμα, εκφράζουν την αποδοκιμασία τους προς τον Νετανιάχου, ο οποίος έχει απομονωθεί. Ο ίδιος απαντά ότι οι θέσεις του σχετικά με την προσευχή στο Όρος του Ναού ήταν πάντα σαφείς.
Το κόμμα του, απειλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση, δεν συμμετείχε στην Κνέσετ, με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο Συνασπισμός.
Ο Χαμενεΐ προειδοποιεί για «θεϊκή οργή»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Χαμενεΐ, καταδίκασε τον «ψυχολογικό πόλεμο του εχθρού», ο οποίος αποσκοπεί στο να πιέσει τη χώρα να επανεξετάσει τα αντίποινα κατά του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Τετάρτη, ο Χαμενεΐ τόνισε ότι οποιαδήποτε μη στρατηγική υποχώρηση – είτε στρατιωτική, πολιτική ή οικονομική – θα προκαλέσει τη «θεία οργή», όπως αναφέρεται στο Κοράνι.
Ο Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν, σκοτώθηκε στην Τεχεράνη τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του νέου προεδρικού αξιώματος. Λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του, είχε δηλώσει ότι απολάμβανε την ελευθερία κινήσεών του στην Τεχεράνη.
Το Ιράν, από την πλευρά του, αναμένει την κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσει τα αντίποινα. Ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις που υποχωρούν στις απαιτήσεις των κυρίαρχων δυνάμεων, ανεξαρτήτως του μεγέθους ή της ισχύος των εθνών που εκπροσωπούν, θα μπορούσαν να αντισταθούν σε αυτές τις πιέσεις αν αντλούσαν δύναμη από τον λαό τους και εκτιμούσαν σωστά τις πραγματικές δυνατότητες των αντιπάλων τους.
Επιπλέον, επέκρινε την τάση να υπερεκτιμώνται οι δυνατότητες του εχθρού για να προκαλείται φόβος, αναφερόμενος στις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ από την ισλαμική επανάσταση του 1979 στο Ιράν.
Στο μεταξύ, το Ιράν έχει υιοθετήσει τη δική του ψυχολογική στρατηγική, δημιουργώντας σασπένς με απειλές για αντίποινα σχετικά με τη δολοφονία του Χανίγια, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε άμεσες ενέργειες.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η ισλαμική κυβέρνηση φοβάται την κλιμάκωση, αλλά χρησιμοποιεί την απειλή επίθεσης στο Ισραήλ για να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να αποτρέψουν μια ευρύτερη σύγκρουση. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να αποτρέψει τα πιθανά αντίποινα του Ιράν, ενώ η Χαμάς θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μια παύση των εχθροπραξιών για να ανασυνταχθεί.
Καθώς οι δυτικές δυνάμεις προειδοποιούν το Ιράν να μην προχωρήσει σε αντίποινα, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, οι ιρανικές αρχές απέρριψαν τις προειδοποιήσεις αυτές ως «παράλογες και υπερβολικές».
Η Τεχεράνη διαβεβαίωσε ότι έχει το δικαίωμα να προβεί σε αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη χωρίς να ζητήσει εξωτερική έγκριση.
Ο Νασέρ Κανάνι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, κατηγόρησε τα δυτικά κράτη για την «απάθειά» τους
Θα μπορέσουν οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα να αντέξουν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ;
Καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζεται, οι προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες επιδεινώνονται από πρόσφατες εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, καθυστερώντας την αναχώρησή του την Τρίτη, σύμφωνα με το Axios. Η αναβολή αυτή αποδίδεται σε «αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση».
Αυτή η καθυστέρηση θεωρείται από ορισμένους ως ένδειξη ότι οι διπλωματικές προσπάθειες δεν έχουν ακόμη ωριμάσει πλήρως, υποδεικνύοντας ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος, με τις προοπτικές για κατάπαυση του πυρός να γίνονται ολοένα και πιο αβέβαιες.
Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί αναμένουν αντίποινα από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, σε αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως «πόλεμος νεύρων», προσθέτοντας περαιτέρω αστάθεια στην κατάσταση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Είναι αβέβαιο αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα αποδεχθεί την τρέχουσα πρόταση, καθώς η απόφασή του εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ του οράματος του Μπάιντεν και των προτιμήσεων του ισραηλινού κοινού, σε σχέση με τις απαιτήσεις του ακροδεξιού συνασπισμού του, ο οποίος παραμένει σθεναρά αντίθετος σε οποιαδήποτε παραχώρηση προς τη Χαμάς.
«Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις, υπονομεύοντας τις προσπάθειες και δημιουργώντας δυσκολίες στους διαμεσολαβητές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του στους τομείς των μυστικών υπηρεσιών, της άμυνας και της ασφάλειας έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις τακτικές και τους τελικούς του στόχους», δήλωσε στο Al Arabiya English ο Ali Bakir, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ και μη μόνιμος ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council.