Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέα δεδομένα για τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας – Θα γίνουν σε νέα τοποθεσία – Γιατί άλλαξε το μέρος

Δημοσιεύθηκε

στις

Κανονικά θα γίνουν τελικά οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας παρότι πριν λίγο είχε ανακοινωθεί από τον Λαβρόφ «η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να τις αναβάλει».

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έχει ήδη φτάσει στην Πολωνία, αλλά αρνήθηκε να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Ρωσία στο Belovezhskaya Pushcha, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Russia-24 ο επικεφαλής της Στρογγυλής Τράπεζας των Δημοκρατικών Δυνάμεων Γιούρι Βοσκρεσένσκι.

“Η ουκρανική πλευρά βρίσκεται ήδη στην Πολωνία, ωστόσο, αντιτάχθηκε σθεναρά στο γεγονός ότι η Belovezhskaya Pushcha επιλέχθηκε ως τόπος διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Ίσως αυτό οφείλεται σε ορισμένους συνδέσμους, αφού όλοι θυμόμαστε ότι η Σοβιετική Ένωση έχασε την κρατική της θέση εκεί”, η σημείωσε ο ειδικός.

“Μου φαίνεται ότι οι Ουκρανοί εταίροι μας παίζουν για το χρόνο. Όλα μοιάζουν έτσι. Είτε περιμένουν εφεδρεία είτε εθελοντές από διεθνείς ταξιαρχίες. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιθυμία να βιαστούν αυτές οι διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο Voskresensky.

Τι είπε ο Λαβρόφ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε σε συνέντευξή τύπου το πρωί της Πέμπτης ότι οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία στο έδαφος της Λευκορωσίας θα διεξαχθούν κανονικά όπως μεταδίδει και το RIA Novosti.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει μια λύση στην κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Ασφαλώς και θα βρεθεί μια λύση, δεν έχω καμία αμφιβολία. Οι ελάχιστοι όροι που εμείς έχουμε θέσει είναι γνωστοί και συζητήθηκαν στη συνάντηση στο Γκομέλ και αυτό θα γίνει και σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία λαμβάνει οδηγίες από την Ουάσινγκτον. «Και πάλι οι Ουκρανοί βρήκαν λόγους για να αναβάλουν τις διαπραγματεύσεις. Σίγουρα λαμβάνουν οδηγίες από την Ουάσινγκτον. Η χώρα (σ.σ. η Ουκρανία) είναι τελείως εξαρτημένη».

Σχολίασε, δε, ότι η κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι σαν ταινία του Χόλιγουντ όπου υπάρχει απόλυτο καλό ή απόλυτο κακό.
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ανάπτυξη των Δυτικών δυνάμεων στα σύνορά μας ούτε ενός αντιρωσικού κράτους σαν την Ουκρανία, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη στον διεθνή Τύπο από τη Μόσχα.

«Η λεγόμενη γραμμή άμυνας της Δύσης ερχόταν όλο και πιο κοντά στη Ρωσία και έχει φτάσει πλέον υπερβολικά κοντά. Οι στρατιωτικές ασκήσεις γίνονταν με προφανή στόχο τη Ρωσία. Εμείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση, ούτε την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια ενός αντι-ρωσικού κράτους στην Ουκρανία, όπως άρχισε επί [Πέταρ] Ποροσένκο και συνεχίζεται επί Ζελένσκι», είπε ο κ. Λαβρόφ, που αποκάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον «πρώτο Εβραίο πρόεδρο» στη χώρα.

«Οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν και είμαστε ανοικτοί σε αυτές», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Απευθύνομαι στο διπλωματικό ταλέντο της Δύσης».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε πως η «ρωσική επιχείρηση» -όπως αποκαλούν οι Ρώσοι την εισβολή στην Ουκρανία- έπρεπε να γίνει ώστε «να θέσουμε τέρμα σε οποιονδήποτε πόλεμο θα ξεκινούσε από το έδαφος της Ουκρανίας».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως «δεν θα επιστρέψουμε να υπάρχει μία ουκρανική απειλή από την Ουκρανία, ενώ υπάρχει και η αχαλίνωτη επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

«Δεν πρόκειται μόνο για την κατάσταση στην Ουκρανία, δεν πρόκειται μόνο για τους στόχους αποστρατικοποίησης και αποναζιστικοποίησης, αλλά δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Δύση δεν αντιδρά στις ξεκάθαρες προτάσεις μας που τις οποίες έχουν διατυπώσει και είναι γνωστές. Καμία χώρα δεν μπορεί να ενισχύει την ασφάλεια της χώρας σε βάρος άλλων χωρών», επανέλαβε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με το Ria Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα διεξαχθούν σε διαφορετικό μέρος απο αυτό που είχε ανακοινωθεί και συγκεκριμένα στην περιφέρεια του Μπρεστ, λέει ο Μεντίνσκι

Γιατί άλλαξαν το μέρος

Υπενθυμίζεται οτι νωρίτερα είχε ανακοινωθεί οτι οι συνομιλίες θα γίνουν το ξενοδοχείο που διαλύθηκε η ΕΣΣΔ ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων Μόσχας

Η τοποθεσία κρύβει πίσω της μια ιστορία και αρκετούς συμβολισμούς καθώς στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθισαν κρυφά στις 8 Δεκεμβρίου του 1991 οι ηγέτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, καθώς υπέγραψαν τις «Συμφωνίες Belavezha», η οποίες προέβλεπαν τη διάλυση της τότε Σοβιετικής Ένωσης και την υποκατάστασή της από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).

Το Belovezhskaya Pushcha είναι το δάσος στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τόπος όπου οι Ρομανόφ συνήθιζαν να κυνηγούν. Το κτίριο όπου θα γίνουν οι συνομιλίες, στη δυτική Λευκορωσία, έχει ονομαστεί το «Σπίτι του Κυνηγού» και βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Belovezhskaya Pushcha.

Ο συμβολισμός

Αναμφίβολα, η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να δώσει έναν (ακόμη) συμβολισμό στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Είναι άλλωστε η ρωσική πλευρά που επέλεξε που θα γίνει και ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών. Και επέλεξε τον χώρο όπου διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, όπου στις 26 Δεκεμβρίου ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας υπέγραψαν τη διάλυσή της, γι’ αυτό δεν ενδεχομένως δεν έγινε τελικά η επιλογή αυτή δεκτή.

Διάγγελμα Ζελένσκι

Ακόμη ένα διάγγελμα στον ουκρανικό λαό, ενώ οι μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αν κάποιος νομίζει ότι, αφού ξεπέρασαν όλα αυτά, οι Ουκρανοί φοβούνται, σπάσουν ή παραδίδονται – δεν ξέρει τίποτα για την Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας δεν σταμάτησαν καθόλου κατά τη νύχτα που πέρασε.

Ήθελαν να μας ρίξουν τόσες πολλές φορές. Δεν μπορούσαν. Έχουμε περάσει τόσα πολλά! Και αν κάποιος πιστεύει ότι οι Ουκρανοί θα τα παρατήσουν, θα καταρρεύσουν ή θα παραιτηθούν μετά από όλα αυτά, δεν ξέρει τίποτα για την Ουκρανία. Και δεν έχει τίποτα να κάνει στην Ουκρανία.
Πηγαίνετε στο σπίτι σας. Προστατεύστε τους ρωσόφωνους. Όχι σε όλο τον κόσμο, αλλά στη χώρα σας.

Είμαστε ένα έθνος που χάλασε τα σχέδια του εχθρού σε μια εβδομάδα
«Κάθε εισβολέας πρέπει να γνωρίζει: θα αντιμετωπίσει μια σφοδρή απόκρουση των Ουκρανών και να θυμάται για πάντα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε αυτό που είναι δικό μας» σημείωσε σε διάγγελμά του τα ξημερώματα.

«Είμαστε ένα έθνος που χάλασε τα σχέδια του εχθρού σε μια εβδομάδα. Σχέδια που έχουν γραφτεί εδώ και χρόνια: ποταπά, με μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας, για ανθρώπους που έχουν δύο πράγματα – ελευθερία και καρδιά», είπε ο πρόεδρος.

Προσπάθεια να εμψυχώσει τον λαό του

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι ο εχθρός χάνει τα κίνητρα και εξέφρασε την υποστήριξή του σε όσους βοηθούν στον αγώνα κατά των Ρώσων κατακτητών.

«Θαυμάζω ειλικρινά τους ηρωικούς, φιλήσυχους κατοίκους του Konotop, της Bashtanka, του Energodar και της Μαριούπολης, καθώς και τους κατοίκους άλλων πόλεων και χωριών της Ουκρανίας που δεν επιτρέπουν στους κατακτητές να μπλοκάρουν τα πάντα», είπε ο Ζελένσκι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ