Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Νέα τραγωδία στη Γάζα: Ανακαλύφθηκαν 60 πτώματα σε ερείπια κτηρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πολιτική προστασία του παλαιστινιακού θυλάκου ανακοίνωσε ότι χθες Πέμπτη βρέθηκαν περίπου εξήντα πτώματα κάτω από τα συντρίμμια στη Σουτζάια, ανατολική συνοικία της πόλης της Γάζας, μετά το πέρας ευρείας κλίμακας επιχείρησης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στον τομέα.

Στον δέκατο μήνα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη στο Κατάρ νέες συνομιλίες.

Η χώρα αυτή μεσολαβεί μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ τους, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων. Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, υπήρξε “πρόοδος” στις συνομιλίες, παρά την άκαρπη μέχρι τώρα προσπάθεια επίλυσης της ένοπλης σύρραξης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στη Σουτζάια της Λωρίδας της Γάζας, καταστρέφοντας οκτώ σήραγγες και εξαλείφοντας δεκάδες τρομοκράτες. Μετά την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων, βρέθηκαν περίπου εξήντα μάρτυρες στα συντρίμμια, με το 85% των ακινήτων στην περιοχή να είναι πλέον μη κατοικήσιμα. Ο ισραηλινός στρατός είχε διατάξει την άμεση εκκένωση της πόλης, επηρεάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Στα φυλλάδια που εκτοξεύτηκαν από τον αέρα, προειδοποίησε ότι η πόλη, όπου στις αρχές Ιανουαρίου υποσχέθηκε να διαλύσει τη στρατιωτική δομή της Χαμάς, παραμένει μια “επικίνδυνη ζώνη μάχης”.

Χθες ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στο κεντρικό τμήμα της πόλης της Γάζας, επικεντρώνοντας τις επιθέσεις του στους μαχητές στα κεντρικά γραφεία του UNRWA και του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή και δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, χθες πραγματοποιήθηκαν μάχες και πραγματοποιήθηκαν βομβαρδισμοί στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Η επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου οδήγησε στον θάνατο 1.195 ανθρώπων, πλείστοι από τους οποίους ήταν άμαχοι, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά δεδομένα που αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 116 παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ 42 θεωρούνται νεκροί σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Ως αντίποινα, το Ισραήλ απειλεί να εξολοθρώσει τη Χαμάς, που κυριαρχεί στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007. Μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 38.345 άνθρωποι σε ευρείες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε την «αποτυχία» του στην επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Μπεερί στις 7 Οκτωβρίου.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Μπεερί στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ αναγνώρισε την αποτυχία του στην επίθεση και ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007. Μέχρι σήμερα, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 38.345 ανθρώπους, πλείονα εξ αυτών άμαχους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις στον νότιο τομέα του παλαιστινιακού θυλάκου, εξαλείφοντας δεκάδες τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων και τον αρχηγό των δυνάμεων ασφαλείας της Χαμάς, Χασάν Αμπού Κουίκ, υπεύθυνο για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Τέσσερα άτομα, μεταξύ τους ένα παιδί, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ της Ράφας μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη συνοικία Ταλ ας Σουλτάν. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσέιρατ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, η ανθρωπιστική κατάσταση στον πολιορκημένο τομέα παραμένει καταστροφική, με ποσότητες βοήθειας να παραμένουν ανεκμετάλλευτες στην παλαιστινιακή πλευρά του φυλακίου Κερέμ Σαλόμ. Σε διπλωματικό επίπεδο, οι διαπραγματευτές συνεχίζουν τις προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ενώ ΟΗΕ και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο στη διανομή βοήθειας.

«Πρόκειται για δύσκολα ζητήματα, περίπλοκα. Υπάρχουν ακόμη χάσματα που πρέπει να γεφυρωθούν. Σημειώνουμε πρόοδο. Η τάση είναι θετική κι είμαι αποφασισμένος να επιτύχω αυτή τη συμφωνία, να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, που πρέπει να τελειώσει τώρα», δήλωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον μετά το πέρας της συνόδου του NATO.

Η Χαμάς έκανε μια παραχώρηση την Κυριακή ανακοινώνοντας δεν χαρακτηρίζει πλέον αναγκαία προϋπόθεση την κήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός για να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζει να λέει πως με συμφωνία ή χωρίς θα συνεχίσει τον πόλεμο «ωσότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι» που έχουν οριστεί, με άλλα λόγια η εξάλειψη της Χαμάς και η απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Χθες βράδυ, δήλωσε πως η κυβέρνησή του έχει σκοπό να διατηρήσει τον έλεγχο ζώνης στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, που καταλήφθηκε στις αρχές Μαΐου, για να εμποδιστεί «το λαθρεμπόριο όπλων» με προορισμό τις δυνάμεις της Χαμάς από την αιγυπτιακή επικράτεια.

Η απαίτηση αυτή, να διατηρηθεί ο έλεγχος «του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας και του σημείου διέλευσης της Ράφας», είναι μέρος των «τεσσάρων αρχών» που έθεσε το Ισραήλ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, ενώ η Χαμάς από την πλευρά της απαιτεί να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη ζώνη ο ισραηλινός στρατός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ