Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτόξευσε την τιμή του χρυσού

Δημοσιεύθηκε

στις

Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά την Πέμπτη, αυξημένη κατά 1,5% από τις 22 Μαΐου, με την ώθηση να προέρχεται από τις υποχωρητικές τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Αυτό ενίσχυσε τις προβλέψεις για μείωση των επιτοκίων από την Fed. Το spot ρεκόρ του χρυσού ήταν στα 2.449,89 δολάρια ανά ουγγιά στις 20 Μαΐου, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 1,4% στα 2.412,70 δολάρια.

«Ο χρυσός αυξήθηκε πάνω από τα 2.400 δολάρια, καθώς η έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σχεδόν εδραιώνει τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Οι ταύροι του χρυσού είναι πιθανό να πιέσουν για ένα νέο ιστορικό υψηλό ίσως ήδη από την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Tai Wong, ανεξάρτητος trader μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε άλλα μέταλλα, η τιμή spot του ασημιού αυξήθηκε κατά 1,7% φτάνοντας τα 31,34 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαΐου. Η τιμή της πλατίνας αυξήθηκε κατά 1,2% φτάνοντας τα 1.001,25 δολάρια και το παλλάδιο αυξήθηκε κατά 1,1% φτάνοντας τα 997,25 δολάρια.

Επίσης, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έτρεξε τον περασμένο μήνα με ρυθμό 3% ετησίως, επιβραδύνοντας από το 3,3% του Μαΐου και χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που προέβλεπαν υποχώρηση στο 3,1%. Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές μειώθηκαν οριακά κατά 0,1% έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,1%.

Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εμφάνισε μικρή επιβράδυνση, με τον δομικό ΔΤΚ να είναι 3,3% ετησίως τον Ιούνιο και να εμφανίζει οριακή αύξηση κατά 0,1% σε επίπεδο μήνα, χαμηλότερα από το αναμενόμενο. Αυτός ο ρυθμός αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο επίπεδο του δομικού πληθωρισμού εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, από τον Απρίλιο του 2021.

Τα στοιχήματα δίνουν πιθανότητα περίπου 85% μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με περίπου 70% πιθανότητα πριν από τα στοιχεία για τον ΔΤΚ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ