Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Ο Τραμπ και το παγκόσμιο εμπόριο: Παιχνίδι δύναμης ή στρατηγική ανάκαμψης;

Published

on

Λίγες ώρες πριν την εφαρμογή των νέων “ανταποδοτικών” δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται σε έναν επικίνδυνο γεωοικονομικό “πόλεμο” με την παγκόσμια οικονομία. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και τις διαρκείς διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς εταίρους, ο Τραμπ παραμένει σταθερός στην προσήλωσή του: «Έχουμε μόνο μία ευκαιρία να το κάνουμε σωστά». Όσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα, οι χώρες που χαρακτηρίστηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως “χειρότεροι παραβάτες”, προσπαθούν να βρουν τρόπους να αποφύγουν την οικονομική κατάρρευση.

Το Ισραήλ, για παράδειγμα, ήταν το πρώτο κράτος που αντέδρασε με συγκεκριμένες κινήσεις, δηλώνοντας έτοιμο να εξαλείψει το εμπορικό του πλεόνασμα με τις ΗΠΑ και να άρει εμπόδια, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις επιπτώσεις από τους νέους δασμούς. Αντίστοιχα, η Ιαπωνία ανακοίνωσε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την αμοιβαία κατάργηση δασμών σε βιομηχανικά αγαθά. Ωστόσο, η Κίνα ακολουθεί μια διαφορετική πορεία, με αντίμετρα και απειλές για κλιμάκωση, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι διεθνείς αγορές, μπλεγμένες σε ένα θρίλερ αναμονής, παραπαίουν και ο πανικός εντείνεται. Η αστάθεια των χρηματιστηρίων, με ξαφνικές ανατιμήσεις και πτώσεις, καταδεικνύει την αβεβαιότητα που επικρατεί. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Τραμπ παραμένει αμετάπειστος και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία αναβολή στην εφαρμογή των δασμών, δηλώνοντας κατηγορηματικά: «Προχωρούμε κανονικά».

Αναρωτιέται κανείς, λοιπόν, αν η επιθετική πολιτική του Τραμπ είναι μια στρατηγική μακροπρόθεσμης αναδόμησης του παγκόσμιου εμπορίου ή αν πρόκειται για ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν φήμες για μια μυστική συμφωνία μεταξύ του Τραμπ και κορυφαίων συμβούλων του με σκοπό την αποδυνάμωση του δολαρίου, κάτι που θα ενίσχυε τις αμερικανικές εξαγωγές και θα μείωνε την αξία των κινεζικών αποθεμάτων σε δολάρια.

Όσο η αβεβαιότητα κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά, οι ηγέτες, οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές αναρωτιούνται: Πρόκειται για μπλόφα ή για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ