Connect with us

Ειδήσεις

Πύραυλοι στη Ρωσία: Η απόφαση των ΗΠΑ ρίχνει “λάδι στη φωτιά” λεέι το Κρεμλίνο – Η στάση της Κίνας

Published

on

  • Αν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, τότε αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης και θα βαθύνει την ανάμειξη των ΗΠΑ στη σύγκρουση, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Αν επιβεβαιωθεί επισήμως από την Ουάσινγκτον ότι ο Τζο Μπάιντεν έδωσε έγκριση στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, η έγκριση αυτή θα οδηγήσει «σε μια θεμελιωδώς νέα κατάσταση όσον αφορά την ανάμειξη των ΗΠΑ σε αυτήν τη σύγκρουση», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι η αμερικανική απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ρίχνει λάδι στη φωτιά και επιδιώκει να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ στο AFP την ανακοίνωση από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Τζο Μπάιντεν έδωσε την έγκριση αυτή στο Κίεβο, σε μια σημαντική στρατηγική αλλαγή πολιτικής μερικές εβδομάδες μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και ύστερα από νέο σαββατοκύριακο μαζικών και φονικών ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία.

Παράλληλα και το Reuters μετέδωσε χθες επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και πηγή που είναι ενήμερη για την απόφαση, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήττει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικής κατασκευής όπλα.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο πράσινο φως από τη Δύση «δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από άμεση εμπλοκή των χωρών του NATO στον πόλεμο στην Ουκρανία».

–Το Κρεμλίνο ελπίζει σε εξομάλυνση της κατάστασης στην Αμπχαζία-

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας σημείωσε επίσης σήμερα ότι το Κρεμλίνο ελπίζει σε ταχεία εξομάλυνση της κατάστασης στην Αμπχαζία, μια υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, όπου διαδηλωτές κάνουν κατάληψη στο κτίριο του κοινοβουλίου από την Παρασκευή.

Διαδηλωτές εισέβαλαν στο συγκρότημα του κοινοβουλίου την Παρασκευή και αξιώνουν την παραίτηση του προέδρου της περιοχής λόγω μιας μη δημοφιλούς επενδυτικής συμφωνίας με τη Μόσχα.

Η στάση της Κίνας

Την ίδια στιγμή, η Κίνα απηύθυνε σήμερα εκ νέου έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία: «Μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική λύση είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών», δήλωσε κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ο Λιν Τζιάν, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου γι’αυτήν την αμερικανική απόφαση.

«Αυτό που επείγει πιο πολύ είναι να ενθαρρύνουμε μια άμβλυνση της κατάστασης το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε.
Οι ΗΠΑ «έδωσαν το πράσινο φως στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς» στο Κίεβο, δήλωσε χθες, Κυριακή, στο AFP Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Κίνα παρουσιάζεται ως ουδέτερη χώρα όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και διαβεβαιώνει ότι δεν πουλά φονικό οπλισμό στους εμπολέμους, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη που υποστηρίζουν το Κίεβο.

Το Πεκίνο παραμένει ωστόσο σημαντικός οικονομικός και πολιτικός σύμμαχος της Μόσχας και δεν έχει καταδικάσει ποτέ την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ