Οι Αμερικανικές κυρώσεις αναμένεται να πλήξουν την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και όπως σημείωναν στο reader.gr διπλωματικές πηγές δεν θα πρέπει να φεύγει από την προσοχή μας πως αυτές αποφασίστηκαν τη Δευτέρα, ενώ είχε προηγηθεί την Παρασκευή η “χλιαρή” απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κυρώσεις αυτές πέρα από τις επιπτώσεις που θα έχουν στην Τουρκική αμυντική βιομηχανία, – αφού ο σχετικός νόμος προβλέπει τη διακοπή χρήσης Αμερικανικών δικαιωμάτων κι αδειών – φέρουν κι ένα σημαντικό πρόσημο στο πεδίο των συμβολισμών, αφού είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επιβάλλουν ξανά κυρώσεις στην Τουρκία ύστερα από το 1974 και την εισβολή της στην Κύπρο. Ουσιαστικά η Άγκυρα θα κληθεί σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αναθεωρήσει τη στάση της σε σχέση με την Ρωσία, αφού εκτός των πρόσφατων κυρώσεων η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα της αγοράς και κατασκευής των αεροσκαφών F-35. Το γεγονός ότι η νέα Αμερικανική διοίκηση έρχεται με διαφορετικές διαθέσεις στα θέματα της ΝΑ Μεσογείου και του ΝΑΤΟ έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να επαναχαράξει την στρατηγική του. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το κακό momentum των Ισραηλοτουρκικών σχέσεων, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη στάση του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ. Συν τοις άλλοις η ηχηρή παρέμβαση Πομπέο στην τελευταία Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ απέδειξε πως οι ΗΠΑ δεν θεωρούν την Τουρκία ως τον “ακρογωνιαίο λίθο” της συμμαχίας στην περιοχή και αναμένουν σεβασμό στις αρχές που τη διέπουν – πόσω μάλλον όταν οι ενέργειες μιας χώρας υπονομεύουν τη σταθερότητα και τη συνοχή της.
Όπως υποστηρίζουν έμπειροι αναλυτές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι ΗΠΑ πέρασαν ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα στην Τουρκία, ότι υπάρχουν συγκεκριμένα όρια στον δρόμο που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν, ενώ υπάρχει και μια σαφής προειδοποίηση πως τα επόμενα βήματα μπορεί να αποδειχθούν πολύ πιο αυστηρά και σκληρά. Οι κυρώσεις για το οπλικό σύστημα S-400 μπορεί να αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, αφού οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να επανοριοθετήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας προσφέροντας ανταλλάγματα αλλά και ισχυρά μαστίγια προς αυτήν την κατεύθυνση. Σηματοδοτούν επίσης και την “επιστροφή” της Αμερικής στην περιοχή μετά από χρόνια αποστασιοποίησης ενώ δίνουν κι ένα σήμα στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν πιο δυναμικά και τοποθετούν την σχέση της Τουρκίας με την Αμερική και την Δύση ευρύτερα μέσα σε ένα πλαίσιο με αμερικανικούς όρους. Η συγκυρία μάλιστα φαίνεται πως είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων, καθώς οι κυρώσεις κόβουν την φόρα του Ερντογάν στο κρίσιμο διάστημα μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν. Αυτό σημαίνει πως σε μία Τουρκία που ετοιμαζόταν να δράσει είτε στην Ανατολική Μεσόγειο είτε στην Συρία περνάει ένα μήνυμα να αυτοσυγκρατηθεί κι έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για τα ελληνικά συμφέροντα.
Στην ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούν με ικανοποίηση την Αμερικανική παρέμβαση που σηματοδοτεί ένα ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν, μήνυμα που η Ευρώπη δεν εξέπεμψε μετά τις αλλεπάλληλες συνόδους κορυφής. Στην Αθήνα περιμένουν ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα επαναφέρει την πρόταση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, χρησιμοποιώντας το προσχηματικό επιχείρημα πως το Oruc Reis επέστρεψε πίσω στο λιμάνι από τις 29 Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του reader.gr η Αθήνα δεν πρόκειται να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου πριν την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου και ίσως ούτε πριν την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 17 Φεβρουαρίου, που θα δώσει μια πρώτη γεύση των προθέσεων της Αμερικανικής κυβέρνησης. Πηγή: reader.gr